Здравословното хранене в училище - мисията възможна!

В 119-то училище с иновативна система
12 мар 2019 10:15, Петя Славова
24

4920 гледания   |  Още видео
Здравословното хранене е въпрос на култура, която се възпитава още от детска възраст. Но освен ролята на родителя, това трябва да бъде приоритет и в училище, където децата прекарват половината си ден. Здравословното хранене в училище е мисия възможна – това написа в профила си във Facebook директорът на столичното 119-то училище Диян Стаматов.
Още по темата

Той има идея как учениците и родителите, с помощта на интернет, могат да подбират храната си в училище. За целта се използват карти, приличащи много на дебитни или кредитни, но не са вързани към никоя банка.

"Родителите сами зареждат картите с колкото пари искат. Родителят може да избере от асортимента храни в бюфета кои са подходящи за детето му. Това може да стане от компютъра вкъщи. Така децата няма да могат да си купят нещото, защото ще им бъде забранено. Децата могат да избират какво меню желаят за следващата седмица. Ястията варират между вегетарианско и месно. Доста объркване има сред подрастващите, тъй като между желанията им и това, което са избрали за тях родителите, има разминавания", поясни Диян Стаматов пред Bulgaria ON AIR.

Той поясни за "България сутрин", че картата не е към никоя банка, именно за да няма противоречия.

"Време е нещо, което възрастните правим отдавна, а именно използването на карта, да започнат и децата в първи клас да го правят. Вероятно децата ще си разменят картите, за да може да си купят това, което искат. Но това не мисля, че ще има значими последствия. Децата често си губят картите и това създава проблеми. Колкото по-малки започнат да използват картите, толкова по-добре ще свикнат с тях", категоричен бе директорът.


 


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
1
 
! Отговори
Derstreichholz преди 1 месец
Не бе, кого ще накарате да яде био храни. Така само си правите сигурен начин да губите клиентела. През междучасията си ходя да ям навън и откакто съм в новото училище, не съм стъпвал в лавката.
18
3
 
1
 
! Отговори
House M.D. преди 1 месец
Колега #17, защо в столовата ви няма пържени картофки със сирене и пържена цаца?
17
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пред себе си ежедневно имам типичен пример за горенаписаното. Преподавател съм в частно средно училище в което се набляга на правилното хранене и храната в стола е ориентирана в тази посока-без пържене (всичко е варено, задушено или на скара), набляга се на пресните плодове и на салатите. Ястията са без подправки и почти без сол. Резултат-поне половината деца не желаят да се хранят в стола (макар че обяда им е заплатен за цяла година) и тичат по съседните будки да си купуват пици, дюнери и чипс
16
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Завърших средното си образование 1986 тогава имахме добро здраве ,самочувствие не само от Правилното хранене с качествени храни ,но строг дневен режим - събуждане утринна ведрина, измиване, оправяне на леглото, закуска в къщи отиване на училище до 14 часа връщане в къщи обяд естествено игри и разходки следва подготовка на уроците вечеря и пак игри на площадката и се развивахме с нормално телесно тегло и нормално психично здраве ....
15
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ааааа, това онзи г-н Стаматов ле е?
14
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Като малък се хранех само здравословно - баничка с боза за закуска, хамбургер за в 10, обяд в 15 като се прибера от даскало.
Толкова баници, кифли, мекици съм ял че университета го завърших 60 кила.
Ама и едно време нямаше надписи "поради липса на извара - баници със сирене няма в момента".
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тая "иновативна система" пахне за прокурорска проверка ...
12
2
 
12
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 1 месец
Родителите зареждат картите с колкото пари решат.
Децата ядат това, което директорът Стаматов реши.
11
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Манията за здравословно хранене е болест. След като дълго време детето се е хранило само с така наречените здравословни храни, като се види с малко пари, така ще се натъпче с вафли и шоколади, та чак по шевовете ще се пръска.
10
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И ЗАЩО СХЕМАТА НЕ МИНАВА ПРЕЗ БАНКА?
ЗА ДА НЕ МОЖЕ ДА МУ ХВАНАТ ДАЛАВЕРИТЕ НА СТАМАТОВ НАЛИ. ЗАЩОТО БАНКИТЕ СА ОФИЦИАЛНИ И РЕГУЛИРАНИ СЪС ЗАКОН, А НЕГОВОТО СИ Е ЧАСТНА ФИНАНСОВА ДЕЙНОСТ НЕЛЕГАЛНА.
9
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
119 УЧИЛИЩЕ
РОДИТЕЛИТЕ ЗАРЕЖДАТ КАРТАТА С КОЛКОТО ПАРИ ИСКАТ
ДИРЕКТОРЪТ СТАМАТОВ ЗАРЕЖДА БЮФЕТА С КАКВОТО ТОЙ РЕШИ.
ТИПИЧЕН КОМУНИСТИЧЕСКИ ПРИМИТИВ.
8
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да да, децата ще изберат броколи или киноа по собствено желание.

По-скоро ще ходят гладни и ще изградят вредни навици на хранене. Когато родителите имат бръмбари в главите единствено навън децата имат някакъв шанс да се хранят пълноценно
7
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
,,Здравословното хранене,, в училищата е източник на много злоупотреби и натрупване на пари по веригата доставчик–(фирма спечелила поръчката) - счетоводител -и директор на училище.
6
2
 
36
 
! Отговори
Гoшу преди 1 месец
Абе в Америка децата си носят яденето в кутии от вкъщи. Тук някой яко ще се облажи от тези програми и децата пак лaйна ще ядат
5
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вече като чуя за българско училище или образование не вярвам на нищо. Всякакви такива неща са само прах в очите .
4
4
 
26
 
! Отговори
Щерю преди 1 месец
Истински Здравословното хранене изисква доходи, за които не сме и сънували в БГ...
3
3
 
7
 
! Отговори
House M.D. преди 1 месец
Винско и свинско - тайната на дълголетието!
2
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Въпросните карти не са към никоя банка, но са с такса обслужване, като на виза платинум например. Като въпросната такса е завоалирана под гръмкото "обработване и администриране на данните",като след недоволство от страна на родителите, свалиха таксата на половина. Явно това е хранилка на директора, той пък се отчита нагоре, та чак до властелинът на асфалта.
1
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А навремето даже и не се хранехме в училище.Пиша го за тези, които сега ще започнат да драматизират.