Фандъкова доволна: 85% ръст на чуждите туристи за 10 години

Най-много посетители София има от Германия, Великобритания и Гърция
Обновена: 23 апр 2019 15:33 | 23 апр 2019 14:30,
41

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Броят на чуждестранните туристи в София се е увеличил с 85 на сто за периода 2008 – 2018 г., заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на шестата годишна среща на Националния борд по туризъм.

София се променя и става все по-привлекателна за туристи, като за периода 2008 - 2018 г. броят на реализираните нощувките в столицата расте с 36 на сто, а броят на чуждестранните туристи - с 82 на сто, съобщи Фандъкова, цитирана от БТА.

Тенденцията е трайна, от 2009 г. се забелязва стабилен ръст на чуждестранните туристи в София, коментира столичният кмет. За 2018 г. спрямо 2017 г. ръстът на чуждестранните туристи е с 4%, като страните, които генерират най-много посещения в столицата са Германия, Великобритания, Гърция, Италия, Израел и Франция, допълни още тя.

Кметицата информира, че в София годишно се провеждат около 60 фестивала, а някои от тях с европейски и световни измерения.

Столицата стана център за провеждане на много международни конференции, изтъкна още Фандъкова и добави, че промяна на инфраструктурата на града е сред важните фактори за развитието на столицата като туристическа дестинации.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
1
 
1
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
Има грешка. Ръстът е 10% за 85 г.
40
1
 
0
 
! Отговори
Drugar it gerb преди 4 години
Lajite na fandakova perkite komisionite ot scharvanite grosnite gradini s dupki navodnenieta po ul tritoarite s dupki i skapi mutrenski schumni savedenia grisna mrasna stoliza bes selenina bes spokoistvie sa tiva da govori fandakova i sa milionite lv koito ima a i sa apartm. na daschtera i majat i i dr rodnini koga prokuraturata schte ha pita kakto pitat elena jon4eva nai smelata inteligennta balgarka nai dobrata bg jurnaliska tova be vi e ivan4eva kojato e jertva tja ne e prestapnik i kolejk
39
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами не е лошо да се замислят за Uber отново. Защо толкова много се страхуват от таксиметровите шофьори?
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фандъкова да обърне внимание на това което виждат туристите още щом стъпят на летището в София . Нагли Бакшиши , мръсотия,грозни и неподдържани сгради , мрачни улици и простряни килоти по терасите .... да не продължавам . А състоянието на Централна ЖП гара е под всякаква критика . Сигурно камбоджанската изглежда по-добре
37
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Туриста спи на палатка. Къде е Софийският къмпинг ? Всеки град в Европа си има такъв.
36
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Добре де туристите са 82% повече, а нощувките 36% повече. Сега или останалите спят на улицата, или някой крие данъци или някой лъже!
35
2
 
4
 
! Отговори
парско преди 4 години
Ако не беха райънеър и уизеър щяха да видят ръст на кукуво лято
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ха ха ха.Натресена от молитвений.Нима не помните,че бе да бъде преброенедин глас в 19h казаха ,че е наложена.Протоколите бяха готови и там имаше илетални.Новините го казаха и дотам
33
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ми те заради нея идват.
32
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Предизборно:Фандъкова каза ...И медиите веднага пишат,щото трябва да се внушава,че това е истина и че Ф. лично е броила чужденците през тия 10 г.А Ангелкова каза...А ...
31
1
 
16
 
! Отговори
факт преди 4 години
Като работещ в хотел мога да ви кажа че нивото на гостите е ужасно,изпаднали мизерници който идват с нагласа за бананова република и че всичко им се полага безплатно такива гости никъде не ги искат,туризъм няма а всичко е пране на пари.И на фона на всичко заплатите са подигравка,персонала по хотелите мизерства и е управляван от некадърни комплексирани не разбиращи от туризъм,това е истината ако искате вярвайте.
30
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И ще продължат да идват. За западняците всичко евтино, лесно и достъпно се намира в София.
29
1
 
4
 
! Отговори
sas преди 4 години
предизборната кампания започна. Но пък на снимката не е червена като домат, както миналата седмица при Хекимян
28
2
 
10
 
! Отговори
ха,ха,ха преди 4 години
Вие си я избирате,кво плюете ся?
27
2
 
18
 
! Отговори
Гражданин преди 4 години
Фандъкова трябва да благодари изцяло на нискитарифните авиокомпании, за които тя няма никакъв принос. Добре, че са те които предлагат от редица европейски страни самолетни билети по 10 евро до София. За сметка на това Фандъкова не оправи нито един ключов площад. Туристите по жълтите павета се разхождат между колите. Пл. Батенберг - паркинг, пл. Народно събрание пак паркинг. Пред Ал Невски пак паркинг. По Цар Освободител нон стоп задръстване и изгорели газове.Това са условията за туризъм в София
26
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Данчето от Село!имаш ли доказателства че е клептоманка?
25
4
 
10
 
! Отговори
Данчето от Село! преди 4 години
Алкохолен и Секс туризъм. Не виждам на какво се радва клептоманката от Самоков?
24
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стига сте ни заливали с тая комунистическа помия!!!
23
1
 
15
 
! Отговори
Жоро преди 4 години
богат нощен живот и ниско тарифни авиокомпании, това е увеличило туристите, не виждам точно общината какво е направила :)
22
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Конференции, ама на търкалета. Добри нощни кръчми и евтин алкохол, а също и лесни компаньонки.