Е-скутерите хванаха окото на крадците, поне 15 изчезнаха за дни

Те няма как да бъдат проследени, ако им падне батерията
27 авг 2019 09:03, Петя Славова
149
Е-скутерите хванаха окото на крадците, поне 15 изчезнаха за дни
Снимка: архив, Булфото

Най-малко 15 електрически скутера са били откраднати още в първите дни след пускането им по улиците в София. На 22 август сутринта столицата ни се събуди със 150 е-тротинетки, разположени по централни софийски улици. Столичани и техните гости харесаха скутерите, но крадци вече им вдигнаха мерника, пише "Монитор".

На пръв поглед, цената изглежда нормална – 1,50 за отключване на скутера и по 30 стотинки за всяка минута от ползването му. Когато се пресметне крайната сума обаче излиза, че да се наеме малката машинка е по-скъпо, отколкото да се вземе такси или да се наеме Spark.

Още по темата

Електрическата кола под наем е 0,29 стотинки на минута, като първите 12 минути струват 3,48 лева. За около километър и половина, които изминаваш за около 10 минути, цената на скутера излиза на 4,50 лева.

За да използват приложението за наемане, потребителите трябва да го изтеглят, да намерят свободна тротинетка на картата и да я отключат чрез натискане на бутон и QR код. Когато карането завърши, потребителите трябва просто да следват инструкциите от приложението, за да прекратят карането и отговорно да паркират.

В системата на предоставящия услугата за денса се струпали десетки сигнали за скутери, които трябва да бъдат докарани обратно в базата за проверка. Едва 3 от 18 се оказват реални: едни изобщо ги нямало на указания адрес, а от други били останали едва малка част от тях.

В близост до столичен мол вместо скутер имаше само части от GPS предавателя. Абсурдно звучи, но според системата една от тротинетките би трябвало да е в 6-то столично РПУ или в съседен имот, но при проверка на място, няма и следа от двуколесното. От компанията потвърдиха, че "много е възможно някой да ги е взел или скрил".

Технологията изисква хамалогия, ако смятате да изкарвате пари от електрическите джаджи. Скутерът тежи над 15 кг заради стоманената рамка и не е толкова лесен за зареждане, колкото продаващите се в магазините компактни събратя.

За да бъде устойчива, машината е подсилена, а батериите са по-мощни. "Джусърите", както се наричат зареждащите е-скутери, в момента получават по 4,20 лева, за да вземат от определено място тротинетката, заредят и отново оставят за ползване на следващия ден по улиците на София.  

Тротинетките са любими и на апашите по света. В края на юли мъж от Нова Зеландия бе осъден за кражбата на 50 скутера за периода януари-май тази година. 37-годишният крадец бе обвинен за нелегално прибиране на возила на стойност 37 500 долара, като го грози затвор от 1 година.

Голяма част от потребителите в мрежата коментират, че да откраднеш е лесно, тъй като при падане на батерията на возилото компанията няма как да го проследи. Само седмица след като бяха пуснати в Монреал, Канада, гражданите на града вече недоволстват от нововъведението. Голяма част от тротинетките се оставят на неправилните места, а "шофьорите" им карат без каски. Един скорошен пример за неправилно паркиране е зарязана на дъното на воден канал тротинетка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
1
 
! Отговори
Граааа преди 4 години
Айдее *** на примоцията...
121
3
 
3
 
! Отговори
аз преди 4 години
само така ..да ни отърват от тая напаст и безумието на ***, които са взели решение, че наглеците дето обичат да минават на червено и не спазватт никакви правила и нагло застрашават другите, ще ми карат къдео си искат тия тротиентки и дуригте да се съобразяват с тях..
120
1
 
8
 
! Отговори
Щастлив преди 4 години
Чета ви коментарите и като гледам *** скоро няма да издържи и ще се счупи,блаженни да са тези които ме принудиха да избягам от КоЧИн***та преди години, и господ, че ми помогна, да се свети името му, гледам все по малко качествен ***'трял остава на разположение, ама кой каквото си е заслужил, дерзайте и продължавайте да се плюете взаимно, само внимавайте да не предизвикате наводнение от собствените си ЛИГИ, че тогава няма кой да ви спасява, ОлИГо#ФРе н!и!!!
119
3
 
4
 
! Отговори
Отговор преди 4 години
Когато социалистите тръгнат с тротинетки към Бузлуджа , тогава опита е успешен.
118
5
 
4
 
! Отговори
Така е .. преди 4 години
Нищо няма да излезе от тези ел. скутери и ел. коли. Помнете ми думата. ДВГ ще бъде почти вечен. Нефт има най малко за още 300 години.
117
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тротинетките ще имат участа на буклуджийските кошчета,спирките на градския транспорт,новопосадените растения и дръвчета,седалките в градския транспорт,фасадите на сградите и т.н.!
116
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 110Ако искаш пробвай се.гепи няколко скутера. безплатно ще те возят на Витоша.
115
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
19.50 лв. за 1 час. Не мерси, ще си карам колелото. Някой видя хляб в тая работа...
114
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това е за туристи. Ако искат, вземете со такова. По 750-800 лева има адекватни. Не е толкова много пара.
113
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименКога ще слезеш от колата за да се качиш на тая пеерасия?
112
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Това си е пладнешки обир с тия 30 ст.на минута. Питайте ме кога ще сляза от колата за да се кача на тая пеерасия.
111
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"На пръв поглед, цената изглежда нормална 1,50 за отключване на скутера и по 30 стотинки за всяка минута от ползването му. Когато се пресметне крайната сума обаче излиза, че да се наеме малката машинка е по-скъпо, отколкото да се вземе такси или да се наеме Spark."Това обяснява ВСИЧКО.Поредната ДЪРВЕНА далавера.
110
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами, вместо Бай *** да ходи и да краде, да вземе да печели пари от зареждане. Прибира 10 скутера и взима 42лв. на ден, при изразходена електроенергия не повече от 2-3лв.. Ама откъде толкова акъл?! Дори бедните хора в САЩ припечелват не лошо от подобни начинания. И говорим за бедняци от гетото. А тук посред центъра на София разни тотални opъфляци седнали да крадат на хората труда.
109
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 109 Абе те и тия дето качват на Витоша куршум ги лови...
108
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ха-хаАбе тротинетките са частни и са застраховани.А нали знаеш, че застрахованите неща не изчезват толкова лесно.Очаквам в следващите дни да има возене в багажници до Витоша.После тротинетките ще спрат да изчезват.
107
1
 
23
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
Към всяка тротинетка служител да я пази (може и някоя програма за временна заетост да се измисли). Иначе не е по български. Най добре ще е ако се създаде отделна агенция за тротинетките, щото тези служители трябва да имат началници. Много началници. Като в КАТ например
106
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Очакваше се да поизчезнат.Това са планирани загуби и са включени в цената.
105
8
 
9
 
! Отговори
всезнайковци преди 4 години
Това за Нова Зеландия е пълна лъжа и измислица - Да има такъв случай на кражба но в Австрлия ,и не за тротонетки а за зелените ел.колелета и не един човек а двама българи и ги хванали че в гаража пребоядисват колелета...
104
0
 
5
 
! Отговори
До 102 Ееееее преди 4 години
Явно не си прочел новината ...
103
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При подходящи условия за употреба, разумни правила и цени, тротинетките успешно ще станат основно средство за придвижване в градски условия. Много по-безопасни са от колелото.