"Камък от Хирошима" в София за 75-та годишнина от бомбардировката

Той може да се види в Националния музей "Земята и хората"
31 юли 2020 15:50, Павел Гълъбов
19
"Камък от Хирошима" в София за 75-та годишнина от бомбардировката
Снимка: Музей "Земята и хората"

На 6 август Националният музей "Земята и хората" експонира "Камъкът от Хирошима" за отбелязване на 75 годишнината от атомната бомбардировка над японския град Хирошима, съобщават от музея.

Още по темата
Камъкът с барелеф на японската богиня на милосърдието – Канон е веществен и символичен знак на състрадание и съпричастност към жертвите на трагедията. Гранитният къс е част от уличната настилка в гр. Хирошима, който през 1945 г. е бил разположен в близост до епицентъра на атомния взрив.

Сто осемдесет и осем подобни къса са демонтирани и са изпратени до лидерите на 188 страни в света през 1991 г., по инициатива на международната асоциация "Камък за мир". По инициатива на президента на Република България през 1997 г. в НМ "Земята и хората" е предаден един от тези късове, с ангажимент - "Денят на милосърдието" да бъде отбелязван по подходящ начин.

Ежегодното отбелязване на събитията е израз на почит и съпричастност пред многобройните жертви, борба срещу забравата, като гаранция, че атомният апокалипсис няма да се повтори отново.

На 6 август (четвъртък) от 10.00 до 18.00 часа в зала "Гигантски кристали" на музея всички желаещи ще могат да поднесат цветя пред „Камъка от Хирошима“ и да напишат личните си послания за мир върху специална бланка. Ще бъде експонирана постерна изложба посветена на годишнината.


19
Още от София
Столична община раздава безплатна вода заради жегите
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
13 до 14 преди 1 седмица
До Американ
Вековната злоба на робът...
И завист.
---------
...на робА, !
А завист за какво? Живял съм отвъд Атлантика и можех да съм един от тях, но не ми харесват- прости, ограничени, материални! А и съм се клел на България!
16
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Американ
Едно време от американ шиеха долни гащи.
Кое не е вярно, туй за бомбардировките ли? На тези никога не им е бомбардиран град! Имат само един Пърл Харбър, за бомбардировката на който Рузвелт е научил, но не е предупредил. С цел да се накървави и да се нахъсат американците против Япония! Подлец, казано по-просто!
15
2
 
0
 
! Отговори
Американ преди 1 седмица
Който е живял в Азия знае как са мразени японците там, особено от по-старото поколение. Там никой не им съчувства за бомбардировките, а направо си ги считат за справедливо възмездие.
14
1
 
0
 
! Отговори
Американ преди 1 седмица
До Анонимен 13:
Вековната злоба на робът...
И завист.
13
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Същите преди това бомбардираха София, Кьолн, Дрезден и още стотици градове. А след Хирошима и Нагасаки - Ханой и десетки виетнамски градчета, после Багдад и други иракски градове! Белград и много сръбски градове, мостове, влакове, болници!Афганистан!
Убийци! Нека сега треперят от Русия и Китай!Треперят и от КНДР!
12
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
eee те са свитнали почти 100 милиона индианци
та за едни японци сега ще говорим
това е нищо за жадните за чужда собственост краварчета
11
0
 
5
 
! Отговори
ПОКЛОН ПРЕД ЗАГИНАЛИ преди 1 седмица
Манипулаторите нямат мира!Отрекоха 9 май,сега ни пробутват материалче в което НЕ СЕ КАЗВА ИСТИНАТА-БОМБАНДИРОВКИТЕ НАД ХИРОШИМА И НАГАЗАКИ СА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СРЕЩУ ЧОВЕЧЕСТВОТО!6 и 9 август наближават а евроатлантическите лизачи пак ще се заврат в дупките си!Краварите мислеха да поставят СССР на колене,но БЛАГОДАРЕНИЕ НА СТАЛИН СВЕТЪТ БЕ СПАСЕН ОТ ВАШИНГТОНСКИТЕ АНТИЧОВЕЦИ!
10
1
 
0
 
! Отговори
Plamen преди 1 седмица
Има само един Бог на милосърдието и това е Исус Христос.
9
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В тази статия също не е написано кой е хвърлил бомбата над Хирошима и Нагасаки.
Итова е отвратителна свин.щина!
Както бомбата,така и това, кой я е хвърлил !
8
0
 
12
 
! Отговори
До 6: преди 1 седмица
Ти не знаеш какви манипулации се извършват специално в историята.
В японските учебници по история е написано, че ядрените бомбардировките над Хирошима и Нагазаки са извършени от съюзническите войски на противника, а не от авиацията на САЩ.
В резултат над 80% от младите японци считат, че двата японски града са бомбардирани от Русия (те даже не знаят, че държавата тогава се е казвала СССР).
7
1
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
На камъка да напишат имената на всичките 12 американеца, загинали при бомбардировката на Хирошима.
6
0
 
14
 
! Отговори
SS преди 1 седмица
да де, ама не "75 годишнината от атомната бомбардировка над японския град Хирошима", ами "75 годишнината от АМЕРИКАНСКАТА атомна бомбардировка над японския град Хирошима", и най-точно "75 годишнината от атомна бомбардировка над японския град Хирошима, която бе осъществена от САЩ"
Това се укрива, но няма как да се скрие - хората знаят. И всеки опит за укриване бие на очи и предизвиква размисли и въпроси...
5
0
 
1
 
! Отговори
мдаа преди 1 седмица
До Анонимен

И в Белозем водата е радиоактивна!
4
1
 
9
 
! Отговори
Пълни глупости преди 1 седмица
Ако всеки град бомбардиран от САЩ ни прати по един камък, то ще напълним всички музеи в България с камъни.
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Япония ни подарява радиоактивен камък от Хирошима. Ние ще им върнем жеста и ще им подарим радиоактивна вода за пиене от Хасково.
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Камъкът е паметен знак за 75-та годишнина от ядрената бомбардировка, извършена от нашите днешни началници-съюзници над мирните жители на японския град Хирошима.
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Скрийте го, преди гамените от Локо София да са го нашарили