При очаквани ниски сметки, високи фактури за топлото. Защо?

Откъде се получава разминаването?
25 авг 2020 07:30, Александър Попов
34
При очаквани ниски сметки, високи фактури за топлото. Защо?
Снимка: БГНЕС

Изравнителните сметки за отоплителния сезон са готови, но с тях дойдоха и неприятните изненади за мнозина абонати на "Топлофикация". Те алармираха за високи сметки за парно и топла вода, въпреки очакванията да им възстановят надвзети суми.

Константин Богданов първо получава изравнителна сметка, в която пише, че има да взима пари, а със следващата фактура става ясно, че дължи близо 300 лева.

"Аз лично не разбрах, според мен и един счетоводител не би разбрал абсолютно нищо от тези сметки. Имам да взимам 16, 60 най-вероятно или, предполагам е малката, а не голямата сума. По-възмутителното беше, когато 2 месеца по-късно получавам, че имам неплатена сметка за 278 лева", каза Богданов пред bTV.

Константин оспорва сметките. Категоричен е, че няма дължими стари сметки и не може да си обясни защо дължи толкова.

Според "Топлофикация" разминаването идва от това, че абонатите са очаквали върнатите пари от по-ниската цена на газа да покрие дължимото от изравняването.

"Тук обаче има нещо, което може би клиентите ни все още осмислят, че една част от сметките, които трябва да бъдат върнати, изравнителните сметки за топлинните счетоводители на практика вътре е включената и тази сума от ретроактивното намаление, но тази сума не може да бъде върната на ръка, нито могат да бъдат покрити стари и просрочени задължения", заяви Елизабет Павлова, говорител на "Топлофикация".

"Вижте голямата грешка на политиците, това е политичекси гаф, който не мога да опиша, изрично подчертахме, че ретроактивното връщане на средства ще внесе смут. Хората сега като разберат, че няма да получат обратно средства, ами ще имат да доплащат, не знам кой какво ще обяснява на потребителите“, каза Иван Хиновски.

Експертите предполагат, че хаосът със сметките ще продължи и през септември, когато ще се получават фактурите за август.

"Навлизаме в една пълна неопределеност на нашите сметки, защото се сместват три различни потока информация - първият поток различните цени на газа, помесечни, вторият  - различната енергия потребена, която се определя въз основа на дялотово разпределение на ниво етажна собственост и третият е вашето лично потребление", допълни Иван Хиновски.

Всеки, който иска да обжалва сметката си, може да го направи до края на месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато продължаваме да се заиграваме с Русия, Путин, Сечин, Милер и так далее руски *** не чакайте намаляне на сметките.
28
0
 
5
 
! Отговори
симеонов преди 3 години
сиреч абонатите трябва да платят тази загубена по пътя на тръбата топлина и на това му се казват "общи разходи" и колкото е по-студено и колкото по-малко хора ползват водата , която се топли денонощно, толкова по-скъпа става тя. Иначе не излиза сметката. В общи линии обявената цена за куб. метър подгрята вода се удвоява. Водата загрята с ток в бойлер в момента може би да е по евтина. или поне си знаеш сметката. Докато при общата услуга , която би трябвало да е по-евтина може да има изненади
27
4
 
0
 
! Отговори
симеонов преди 3 години
значи нещата са така: топлофикация доставя топла вода /напр.60 C / до абонатната станция, която е нейна собственост и там отчита топлината , която е ползвана в мрежата , която е собственост на абоната и си иска парите от абоната. Има и топлинен счетоводител , който преразпределя топлината изхарчена от абонатната станция между жилищата. Топлата вода посредством помпа циркулира денонощно по две тръби до водомерите на всички , като междувременно и отоплява напр. клозета или кухнята зиме и лете
26
1
 
7
 
! Отговори
... преди 3 години
Значи еиднствената съпротива която оказвам на топлофикация е да не плащам нищо! То аз от 1997г съм спрял радиаторите а от 2007 съм спрял и топлата вода! Въпреки това продължават да ми идват сметки за топла вода и парно! При положение, че на всяко отчитане пускам да видят, че нямам ни радиатори ни топла вода! И сега последно ми доида сметка 67лв. Но сега искам да дойде съдия изпълнител! Така съм го нагласил, че накрая ще осъдя държавата в Страсбург! За това не плащайте! Това е!
25
4
 
6
 
! Отговори
Гьошкова преди 3 години
Редовен платец съм, при предпоследната извадка топлофикация има да ми връща около 300, в последната извадка трябва да платя 36 лева, какво се прихваща от бъдещите сметки не ми е ясно и сигурна няма да ми се изясни.Така, че плащайте ако имате изпратени задължения, за да не плащате след време и лихвите.Няма оправия с Топлофикация.
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе , тая стана - тука има ,тука Нема ! като онея шарлатани по пазарите - никога не можеш да познаеш къде е Сумата/Парите .
23
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Борисов се изцепи, че газта намалява с 40% и парното ще поевтинее. А в действителност след изравняването имаме да доплащаме!?Имат да ни връщат примерно 150 лв, на втори ред пишат възстановени 150 лв. (не е ясно от къде) и след това имаш да плащаш 100 лева.Логично е ако имат да ти връщат 150, да прихванат тия 100 и да останат даже ОЩЕ 50 лв, които да прихванат др. месец.ДА ама НЕ!
22
0
 
24
 
! Отговори
Георги преди 3 години
Блока ни е на парно. Аз радиатори нямам,само тръбите които минават през него. Потреблението ми на топла вода не се е променило спрямо миналата година,но въпреки "намалената" цена ,тази година имам да доплащам. Е как става тази работа???
21
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Топлофикация сте пълни БОКЛУ*Ц*И!!! Какви са тези сметки с лихви от 2014г. до 2020г.? Топлофикация наистина са КРАДЦИ! И няма хората да простерират! БОКЛУЦ*И!
20
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 18Не ,а масово неплащане Я да ги видим тия от топлофикация какво ще направят ако масово не се платят сметките
19
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"но тази сума не може да бъде върната на ръка, нито могат да бъдат покрити стари и просрочени задължения"С други думи, възстановяването е само на хартия. Живея с идеята, че са ти възстановили едни пари, пък ние ще ти "изравняваме" сметките с по 300 лв. отгоре, когато ни скимне.
18
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Масово отказване от Топлофикация и това е.
17
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който е повярвал на бабуина да си пуска денонощно монолозите му ида се възбужда...
16
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СЕЛЯНИТЕ ДА СИ СПЯТ, ДА НЕ ПРАВЯТ НИКАКВИ ПРОТЕСТИ!
15
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чекмеджето, чекмеджето...
14
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И никакви протести срещу Фандъкова.Нали така овчелюди
13
10
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Огледайте се кого сте избрали, коя е управляващата партия, кой е премиер, какъв е произхода му и ще намерите обяснението за високите сметки. Това е основна черта на организираната престъпност - все сте им длъжници, все имате да им давате. Така е от времето на мутрите на 90-те - основния закон на мутрите, по който ви управляват и сега е: ,,ми даде, му взех!". Пак гласувайте за тези или ходете за гъби, за да могат едни от гетото да определят бъдещето ви!
12
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Докато има овце ще има и стригачи!"/професор Георги Брадистилов/
11
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименЗащото уж" независимите " кевр са всъщност изтривалка на олигархията! Каквото им кажат- това гласуват !Нещо като "омбудсманите" на Топлофикация -успокояват овцата да стои мирно докато я доят и стрижат))Партийните касички трябва да се пълнят...
10
8
 
19
 
! Отговори
Венци преди 3 години
не бе дайте да гласуваме пак за ГЕРП живота е по добър с тях нека сме с тях! толко сме свикнали с кредитете и сметките, че не можем без проблеми ние просто си обичаме проблеми това е! и да има рай на небето господ няма да ни съжали от това че сме добри а просто глупави това е всеки може да се *** с нас колкото и да ни е голямо егото особено шайка депотати