Родители недоволни от повторното отваряне на системата за детските градини

Стъпката е предприета в полза на гражданите
13 май 2021 21:16, Нели Христова
24

Първото класиране за детските градини в София ще се отложи с няколко дни заради липсващи адреси при подадените заявления. За целта системата за прием ще бъде отворена за още няколко дни.

Така родителите, които не са успели да попълнят коректно информацията за своите деца, ще получат шанса да го направят. Това предизвика недоволството на родители, които готвят протест.

"Ние имахме 3 месеца да се запознаем с новата система. Голяма част от родителите са успели да се запознаят с тази нова система. Друга част, очевидно не са успели да се запознаят и за мен това нещо е нарушаване на правилата в 12 без 5.", заяви Роселина Петкова пред Bulgaria ON AIR.

При преглед на системата е установено, че 10% от подадените кандидатури не съдържат посочен адрес на местоживеене.

"Това, което направихме, беше да удължим срока с един работен ден за кандидатстване, за класиране, и всъщност да отворим системата, за да могат всички родители, които са пропуснали нещо, да могат да го добавят и да го валидират, като естествено приехме решението да отворим цялата система, за да има пълна прозрачност на този процес", обясни зам.-кметът на София Генчо Керизов.

Това решение на общината предизвика вълна от несъгласия сред родителите в социалните мрежи, които са успели правилно да регистрират децата си. Също така беше повдигнат въпросът за легитимността на повторното отваряне на системата.

"Ние имаме протокол от работата на комисията, с който установяваме този пропуск и се съгласяваме заедно с колеги от "образование“, че следва да удължим срока, защото това е най-правилното нещо за гражданите", допълни Керизов.

Мотивът на Столичната община е да се даде равен шанс на всяко дете да получи място в детска градина или ясла.

Въпреки уверението на Столичната община, че тази стъпка е предприета в полза на гражданите, мнозина родители планират протестни действия за утре.


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Р. преди 3 седмици
Цяла България се изсипала в София, да се завърнат по родните си градове и села и места ще се намерят. Тук не е Китай и не се строи за ден, за два.
5
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поне Две бимберици на директора и място винаги има. Аз така правя, правил съм и ще правя занапред. Който иска да да се регистрира, да чака, да си протестира.
4
1
 
11
 
! Отговори
Boto преди 1 месец
Тука въпроса е системата защо дава да се регистрираш без да посочиш тоя адрес щом е толко важен?То ясно, че едните ще са недоволни ако не се отвори другите ако се отвори.Поредната страничка за милиони, която е измислена де се вземат пари по програма а дали върши своята работа не е важно
3
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Вечно недоволни.......нали има контролиращ орган от родители в НПО?
2
2
 
7
 
! Отговори
Смехурко преди 1 месец
Места няма, и в склада нямаСамо за наши хора..И изведнъж 2000 нови кандидатури , както се коментираше
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ми. Има ваксини. За всички вируси.Нима очакват никога вече да няма детски градини?