Назначиха ново ръководство в болница "Лозенец"

Любомир Спасов бе уволнен след скандала с незаконните трансплантации
18 юни 2021 14:29, Петя Славова
19
Назначиха ново ръководство в болница "Лозенец"
Снимка: БГНЕС

 Търговският регистър вписа новото ръководство на болница "Лозенец". От днес болницата ще се ръководи от Радосвет Горнев. В Съвета на директорите влизат адвокат Ивиян Симеонов и фармацевтът Орлин Недев, съобщава БГНЕС.

До днес в продължение на 23-години болница "Лозенец" се ръководеше от Любомир Спасов. Той беше уволнен от здравния министър Стойчо Кацаров основно поради извършването на незаконни трансплантации.

На 3 юни министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров освободи директора на болница „Лозенец“ проф. Любомир Спасов, защото са извършвани трансплантации на органи в нарушение на действащото законодателство. Той цитира период от 2019 г. до края на април 2021 г., когато в лечебното заведение са извършени 14 трансплантации на бъбрек от живи донори.

Още по темата

„Всички донори са млади хора от Украйна и Молдова. Донорите са племенници, а рецепиентите са техни чичовци, но от Оман, Израел и други държави. Има всички основания да се смята, че те не са роднини“, посочи здравният министър и подчерта, че това е сериозно нарушение на закона и представлява престъпление.

Пациентските организации "Заедно с теб" остро осъдиха незаконните трансплантации.

На 4 юни здравният министър назначи нов съвет на директорите на болницата, който включва доц. д-р Радосвет Горнев, адв. Ивиян Симеонов и Орлин Недев. Д-р Горнев, който в момента е началник на Клиника по обща и коремна хирургия към МБАЛ "Лозенец", ще ръководи болницата до провеждането на конкурс.

В началото на миналата седмица стана известно, че Софийският градски съд е удовлетворил искането на проф. Любомир Спасов за спиране на регистрация на новото ръководство на здравното заведение. Съдът признава молбата за основателна и разпорежда вписването на промените в ръководството на болница "Лозенец" да бъде спряно до приключване на производството по жалбата на Спасов. Определението може да бъде обжалвано в едноседмичен срок.

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Димитър Петров коментира, че с тези си действия Спасов се опитва да остане в болницата. Това, според д-р Петров, навява на съмнението, че бившият директор може да се опита да укрие доказателства. „Целта е провлачване във времето на цялата история с надеждата нещо да се случи след изборите и да се потулят нещата. Ако той се надява на това, няма да се случи. Надеждите му са напразни“, подчерта заместник-министърът на здравеопазването.

Д-р Петров също така заяви, че Агенция "Медицински надзор" е сезирала ДАНС и предишния здравен министър за случаите на незаконни трансплантации. ДАНС е препратила информацията и до ГДБОП.

На 9 юни министърът на здравеопазването д-р Кацаров остро разкритикува и действията на Агенцията по вписванията по казуса. Според него с отказа си да впише промените тя е надвишила своите правомощия, дадени й по закон. Д-р Кацаров е поискал от министъра на правосъдието Янаки Стоилов да извърши проверка и ако съмненията за нередности се докажат, тогава ще поиска смяна на ръководството на Агенцията по вписванията.

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов каза, че още с встъпването си в длъжност е наредил проверка на Агенцията по вписванията и успоредно с голямата проверка ще се направи конкретна проверка по случая с болница "Лозенец".

Тази седмица директорът на Агенцията по вписванията беше сменен с решение на служебното правителство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямаме здравеопазване заради ей такива алчни хора. Направиха здравето търговия и това съсипа всичко което беше стъздадено някога. Докторите не искат да отворят уста и да кажат нещо, само хвърчат нагоре надолу, а ти се оправяй сам. Джипитата нямам думи за тях, все едно няма доктор, те само регистрират и дават, а може и да не дават направление, тогава кому са нужни, даже вече се дразнят ако имаш телк защото имали да пишат много. Ако може само да даваш пари и да не ги занимаваш нищо.
17
6
 
2
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: номер 11 Някои хора трудно май приемат фактите? Така навремето червените бабички си искаха ТКЗС-то, искаха си бай Тошо отново да ни управлява, и искрено вярваха че комунизмът ще се върне.Ама то не може да се краде до безкрай. Трябва и да се работи!Затова те съветвам: Не се надявай напразно. Бай Бойко няма да се върне.
16
2
 
0
 
! Отговори
българин преди 2 години
До 14 ми беше коментара.
15
4
 
3
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: номер 18 Ти чел ли си някоя друга книга освен "Винету"? Явно не? Защото иначе със сигурност щеше да схванеш иронията на коментиращия, когото критикуваш. Главорезите на Бойко Борисов така на времето арестуваха един бивш министър с думите "защото сте истински престъпник". Да, невинен си докато не ти докажат вината. Но ако не си от мафия ГЕРБ е обратното!!!
14
7
 
6
 
! Отговори
До 8 преди 2 години
,,очевиден,, престъпник ставаш след присъда.Другото е червен терор
13
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Свидетели сме държавен преврат на доматаджиите.
12
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Янаки Стоилов хич не от ,,статуквото,,.Чиста проба червен държавен преврат
11
6
 
8
 
! Отговори
Огледал се Илия преди 2 години
...пак в тия! Ако упражнението е да се изметат едни за да застанат други (на'ште) ще е трагично за България. За съжаление май вървим към подмяна, не към смяна, нов морал, модел, грамотност. В болница и на лекар тук вече се ходи с едно на ум
10
6
 
15
 
! Отговори
българин преди 2 години
Унищожаване на герберастката мафия !!!
9
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До: само (номер 2) Явно е недосегаем. В затвора ще влезе чак след като сменят главния прокурор. Този сегашния е по-голям бандит и от Бойко Борисов и нищо няма да му направи! Гарван гарвану око не вади!
8
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въпросът е дали д-р Спасов , о4евиден престъпник ,ще влезне в затвора....??
7
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Айдеееее... Ел Чапо пасти да яде в сравнение с мафията ГЕРБ!!!Партия ГЕРБ трябва да се забрани със закон като престъпна организация!!!
6
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съдът признава молбата за основателна и разпорежда вписването на промените в ръководството на болница "Лозенец" да бъде спряно до приключване на производството по жалбата на Спасов.------Да разбираме, че съда се е произнесъл по жалбата или някой е престъпил разпореждане от съда?
5
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е харна работа трупаш пари от търговия с органи , ако те хванат те уволняват , но парите в брои са си пари Мисля , че не - сащ а бьлгария е страната на неограничените вьзможности
4
7
 
16
 
! Отговори
Радо Шишарката преди 2 години
Гербери сбогом!
3
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че ко му имаше на гербавия ? Там беше професор Франкенщайн .Зима чаркове от един слага ги на друг и кото стане :))) Мафията герб.
2
8
 
23
 
! Отговори
само преди 2 години
Спасов само с уволнение ли ще мине? Нещо като разследване, съд, затвор ...
1
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой, кой, кой ще пълни с евраци и кюлчаци шкафчинциту на оня дето дрон му жужи в спалнята?