СО харчи 17 млн. лв. за козметичен ремонт на площада около НС?

За "Спаси София" няма да реши проблемите в района
14
СО харчи 17 млн. лв. за козметичен ремонт на площада около НС?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От Спаси София днес алармират, че Столичната община е обявила нов търг за над 17 млн. лв. за ремонт на най-емблематичните пространства на София - площадите около храм-паметника Св. Александър Невски и Народно събрание. По думите им проектът на Столичната община ще е козметичен, но скъп ремонт, като едновременно нито запазва автентичния дух на столицата, нито решава множеството проблеми на зоната.

Градските активисти посочват множество пропуски като запазеното паркиране около храм-паметника, с което се нарушава градската среда и визията на храма. Не се предвиждат никакви подобрения и преосмисляне на пл. Народно събрание, който също остава огромен и хаотичен паркинг, без никакви подобрения за пешеходците.

„Недопустимо е да дадем толкова милиони само за пренареждане на настилките без пространството да стане по-достъпно, привлекателно и представително! Даже временните кашпи около паметника на Цар Освободител остават, а унищожените жълти павета вместо да се пренаредят напълно ще бъдат само „частично репарирани”.
„Ясно е, че ремонтът има само една цел - да се усвоят поредните евромилиони, а София да бъде обезобразена след поредния дълъг и некачествен ремонт!” - смята Борис Бонев, независим общински съветник.

„Погромът по Графа ще ни се стори като генерална репетиция спрямо това, което Столичната община възнамерява да направи около храм-паметника Св. Александър Невски, на пл. Народно събрание и по улиците „Оборище” и „Париж”. Вместо качествена промяна на градската среда, категорично подобряване на условията за пешеходците около сградите-символи на София, както и изграждането на красива и представителна среда, присъща за европейските столици, единственото, което ни се предлага, е профанизиране на духа на столицата и преповтаряне на съществуващото нефункционално положение за 17 млн. лв.” - заявява Борис Бонев от Спаси София.

От организацията питат и защо Столичната община отново поверява толкова знаково пространство на същото архитектурното студио, което беше отговорно и за ремонта на ул. „Граф Игнатиев”. „Уж кметът Фандъкова многократно критикува проектантския екип, но сега му възлага още по-голям ремонт на най-знаковото място в столицата!? Очевидно е, че никакви уроци от провала на Графа не са научени и отново ще чуваме оправдания и всевъзможни извинения за предизвестения провал”, констатира Андрей Зографски от Спаси София.

Градските активисти настояват търгът да бъде незабавно прекратен и да не се дават 17 млн. лв. просто за пренареждане на плочките в центъра. „Проектът с нищо не подобрява ситуацията, не третира съществуващи конфликтни точки, публичните пространства остават паркинги и не дава съдържание и функция на тази знакова за столицата зона. В резултат въпреки че ще бъде похарчена огромна сума пари, тази най-емблематична част на София няма да получи така необходимата промяна. Всички сегашни проблеми и недъзи ще бъдат преповторени, а възможността за качествена градска среда ще бъде загубена за десетки години напред. Затова настояваме кметът г-жа Фандъкова и гл. арх. Здравков да спрат проекта и да прекратят практиката София да бъде обезличавана само заради усвояването на нови милиони. Убедени сме, че софиянци няма да допуснат тази поредна гавра с града ни и това ще бъде проектът, който окончателно ще свали това корумпирано и неспособно управление от власт!” - категорични са от Спаси София.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се строши ръчичката, която крадне
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вероятно половината пари ще бъдат откраднати,,,, ъъъъ, така де - пренасочени..... Кога ще бъде изхвърлена тая ку-чка от СО заедно с бюрото й през прозореца???
8
3
 
3
 
! Отговори
. преди 2 години
Проектът отдавна е завършен от същото проектантско студио, което правеше и Графа. Обективно погледнато повечето грешки там са на изпълнителите и Фандъкова, която самосиндикално е променяла проекта, например с избор на настилки, различни от заложените в проекта. Ново възлагане би следвало да има, ако от общината искат промяна, но не виждам къде е смисъла. Освен ако не искат да се отърват от проектантите чрез нова процедура...
7
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно искат да откраднат жълтите павета.
6
10
 
11
 
! Отговори
Спаси София pedali преди 2 години
Тия от Оцвъкай София са абсолютно жалки. Тероризират софиянци и изнудват общината за да им плащат. Да се махат да спасяват Долно Камарци.
5
0
 
6
 
! Отговори
До 7 преди 2 години
Тоя ремонт го организира Фандъкова бе, ***.
4
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не може да бъде, нали само гадния ГЕРБ така харчеше. А тия били идеални.
3
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Накратко ще изметат и измият депутатският паркинг за 17 милиона.Това никъде го няма централният площад да се ползва за паркинг.
2
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само емблематичната за София локва, в която се отразява Невски и всички начинаещи фотографи снимат отражението не пипайте.
1
14
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А от тия *** Спаси София - кой ще ни спаси ?