Софийският градски съд осъди СО за мръсния въздух

Общината е допуснала системно превишаване на финни прахови частици
9 ное 2021 12:15, Ния Христова
36
Софийският градски съд осъди СО за мръсния въздух
Снимка: БГНЕС
Софийският градски съд призна, че е установено, че Столичната община е допуснала системно превишаване на фините прахови частици в града. Това съобщиха от пресцентъра на съда, цитирани от Bulgaria ON AIR.
 
Съобщението е във връзка с делото, заведено от граждани и неправителствени организации за мръсния въздух в София
 
В решението си съдът посочва, че Столичната община не е приела актуална програма за управление на качеството на въздуха, не е изпълнила напълно задължението си да информира обществото относно качеството на атмосферния въздух.
 
СГС осъжда Столичната община в срок от 12 месеца от влизане в сила на съдебното решение да преустанови бездействието си с мерки, сред които са въвеждане на стимули за използване на алтернативни методи за отопление и да направи оценка в сектор транспорт. Съдът задължава общината да направи анализ за възможностите за етажни паркинги и увеличаване на буферните паркинги, както и изграждане на цялостна велосипедна мрежа.
 
Решението на СГС не е окончателно и подлежи на обжалване пред САС в двуседмичен срок от връчването на страните, пише още "Фокус".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
3
 
! Отговори
??? преди 2 години
Имам някакъв спомен, че Фандъкова и ГЕРБ бяха вече осъдени веднъж за мръсния въздух в София и сега това е втора присъда за Фандъкова и ГЕРБ.
24
0
 
3
 
! Отговори
КЮМУР преди 2 години
Не са само ромските квартали. И по центъра през нощта човек не може да си отвори прозореца от ***. Нещо страшно е. Дори и когато уж навън не мирише, пречиствателя на въздух в стаята отчита високо замърсяване с фини прахови частици почти след всяко проветряване!
23
2
 
5
 
! Отговори
ТОЗИ ПЪТ БРАВО преди 2 години
ДА осъди и Фандъкова за предизборните си лъжи че спира с кърпенето на улици и започва цялостно преасфалтиране ,В София улиците са кръпка върху крупка и по средата дупка ..............
22
2
 
5
 
! Отговори
Йок Фандък преди 2 години
Очаквано решение, но докато е това управление нищо няма да се промени. Колкото се промени с решението на съда за честотата на миене на улиците в София. Трябва да е обвързано със задължение за увеличаване на зелените площи, поддържане на съществуващите, да се следи процента на зелени площи към брой живущи, да се прекрати схемата с кашпи под наем за заобикаляне на ЗУТ за новите строежи, да се вземат мерки за горенето на *** от цинга манга. Нищо от това не се прави!
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И кой ша плаща Ние Честито
20
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съдът да осъди Фандъкова и нейният началник да живеят поне една зима в някой ромски квартал(където я избраха) и тогава може да им светне в тиквите какво решение да вземат.
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво като общината е осъдена.Години наред не могат да се справят с проблема и ние ще продължаваме да си дишаме мръсния въздух,докато не свалим некадърната кметица.
18
3
 
4
 
! Отговори
до 25 преди 2 години
Като тепичен панелистанец се биеш в гърдите без да си даваш сметка, че живееш в гето!! Разбираш ли го това. Говориш глупости и Мадрид е в подножието на планина и е най-високата столица в Европа!! Защо трябва да се обяснявам въобще на човек, който ясно си личи че неграмотен и нищо повече. Покажи се на терасата поогледай малко панели. Погледай малко счупени и кални улици и си мисли че живееш в зелен град наистина не си добре приятелю лекувай се
17
8
 
2
 
! Отговори
СОФИЯНЕЦ преди 2 години
до22 кога преброи парковете и дърветата в София. Париж и Мадрид обаче нямат Витоша и другите зелени площи. Май от телефона ти не се вижда добре.
16
1
 
11
 
! Отговори
до 22 преди 2 години
Да бунише е, ни никога не бил най-зеления в Европа! Най-зелените градове по официални данни са Мадрид и Париж!!!! Мадрид има 580 хиляди дървета и над 550 парка!! Като Парка Ретиро например е колкото 1/3 София!! Така, че не набутвай пакистанска София сред европейските градове! И вземи малко пътувай или чети не ползвай телефона си само за тролене!
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много е интересно е ,че ако има глоби ще се платят от наши средства от нашите данъци.Това ще се забрави,но съдя ще премести едни наши пари от едно място на друго.Наказанието трябва да е друго и да е лично към кмет или други отговорни лица.
14
10
 
7
 
! Отговори
СОФИЯНЕЦ преди 2 години
София беше най чистият и зелен град в Европа. Сега е бунище. Решението е едно софийско жителство със стара дата.
13
2
 
8
 
! Отговори
До 21 преди 2 години
Напълно си прав, вечер като пусна за малко кучето навън и после мирише на нещо средно между бурия и екиризаж. В нашия квартал всичко е на газ, но баровците от селата по витоша превърнати в луксозни квартали и всичко що е с къщи горят явно каквото им падне безнаказано.
12
2
 
19
 
! Отговори
сф преди 2 години
Най-големите замърсители са баровците, които живеят по северния скат на Витоша. През зимата пушека от камини и котли се стели като пиропластичен поток над града..
11
6
 
7
 
! Отговори
Предложение преди 2 години
Съдът да забрани преди всичко употребата на печки с твърдо гориво в градовете над 100 000 души.
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Паветата никога няма да ги махнат, защото са почти перфектна схема за източване на пари.Майстори отдавна няма, оттам и конкуренция няма.Рални разходи за да вложени материали няма, работата се върши от неквалифицирани роми пет за четири. Кои фирми участват, на какви цени и кой контролира качеството е непробиваема тайна.Акп някой иска- да пробва да пита софийска община.Мълчат като риби
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това няма да има никакъв ефект за чистотата на въздуха, но данъкоплатците ще плащат за свинщините на Фандъкова.
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Съда да се хване да провери какви пари вървят за паветата.На какви цени се ремонтират( постоянно пренареждане) и кой приема работата по БДС, дето минималното разстояние между павета трябва да е 7мм.Който не вярва - да провери.Е, не е като Хемус, ама и там бая пара изтича.Иначе шум и прах за гражданите - колкото щеш!
7
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
A осъди ли общинарите да си я платят от джоба? Щото иначе цялата ситуация е бесмислена, ако пак Народа, ще я плаща глобата!
6
1
 
21
 
! Отговори
Пакистанските преди 2 години
гета пасти да ядат пред гетото София!!! Кацаш със самолет от горе прилича на на след бомбардировка, краша по улиците дупки, трапове, няма 100 равни метра улица, мръсно, прашно, гнусно, озлобели физиономи по спирките, мизерия и няма да ми стигне да още час да опиша цялата картинка!! Красна поляна пуши гори се всичко, Константин Величков ромеите изпънали килимите простряни върху огражденията на тротоара и тн!! ГЕТО