Софийският градски съд осъди СО за мръсния въздух

Общината е допуснала системно превишаване на финни прахови частици
9 ное 2021 12:15, Ния Христова
36
Софийският градски съд осъди СО за мръсния въздух
Снимка: БГНЕС
Софийският градски съд призна, че е установено, че Столичната община е допуснала системно превишаване на фините прахови частици в града. Това съобщиха от пресцентъра на съда, цитирани от Bulgaria ON AIR.
 
Съобщението е във връзка с делото, заведено от граждани и неправителствени организации за мръсния въздух в София
 
В решението си съдът посочва, че Столичната община не е приела актуална програма за управление на качеството на въздуха, не е изпълнила напълно задължението си да информира обществото относно качеството на атмосферния въздух.
 
СГС осъжда Столичната община в срок от 12 месеца от влизане в сила на съдебното решение да преустанови бездействието си с мерки, сред които са въвеждане на стимули за използване на алтернативни методи за отопление и да направи оценка в сектор транспорт. Съдът задължава общината да направи анализ за възможностите за етажни паркинги и увеличаване на буферните паркинги, както и изграждане на цялостна велосипедна мрежа.
 
Решението на СГС не е окончателно и подлежи на обжалване пред САС в двуседмичен срок от връчването на страните, пише още "Фокус".

36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
3
 
! Отговори
??? преди 7 месеца
Имам някакъв спомен, че Фандъкова и ГЕРБ бяха вече осъдени веднъж за мръсния въздух в София и сега това е втора присъда за Фандъкова и ГЕРБ.
25
0
 
3
 
! Отговори
КЮМУР преди 7 месеца
Не са само ромските квартали. И по центъра през нощта човек не може да си отвори прозореца от КЮМУР. Нещо страшно е. Дори и когато уж навън не мирише, пречиствателя на въздух в стаята отчита високо замърсяване с фини прахови частици почти след всяко проветряване!
24
2
 
5
 
! Отговори
ТОЗИ ПЪТ БРАВО преди 7 месеца
ДА осъди и Фандъкова за предизборните си лъжи че спира с кърпенето на улици и започва цялостно преасфалтиране ,В София улиците са кръпка върху крупка и по средата дупка ..............
23
2
 
5
 
! Отговори
Йок Фандък преди 7 месеца
Очаквано решение, но докато е това управление нищо няма да се промени. Колкото се промени с решението на съда за честотата на миене на улиците в София. Трябва да е обвързано със задължение за увеличаване на зелените площи, поддържане на съществуващите, да се следи процента на зелени площи към брой живущи, да се прекрати схемата с кашпи под наем за заобикаляне на ЗУТ за новите строежи, да се вземат мерки за горенето на *** от цинга манга. Нищо от това не се прави!
22
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И кой ша плаща Ние Честито
21
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Съдът да осъди Фандъкова и нейният началник да живеят поне една зима в някой ромски квартал(където я избраха) и тогава може да им светне в тиквите какво решение да вземат.
20
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Какво като общината е осъдена.Години наред не могат да се справят с проблема и ние ще продължаваме да си дишаме мръсния въздух,докато не свалим некадърната кметица.
19
5
 
13
 
! Отговори
Васил преди 7 месеца
Ромската кметица на София - в затвора !
18
3
 
4
 
! Отговори
до 25 преди 7 месеца
Като тепичен панелистанец се биеш в гърдите без да си даваш сметка, че живееш в гето!! Разбираш ли го това. Говориш глупости и Мадрид е в подножието на планина и е най-високата столица в Европа!! Защо трябва да се обяснявам въобще на човек, който ясно си личи че неграмотен и нищо повече. Покажи се на терасата поогледай малко панели. Погледай малко счупени и кални улици и си мисли че живееш в зелен град наистина не си добре приятелю лекувай се
17
8
 
2
 
! Отговори
СОФИЯНЕЦ преди 7 месеца
до22 кога преброи парковете и дърветата в София. Париж и Мадрид обаче нямат Витоша и другите зелени площи. Май от телефона ти не се вижда добре.
16
1
 
11
 
! Отговори
до 22 преди 7 месеца
Да бунише е, ни никога не бил най-зеления в Европа! Най-зелените градове по официални данни са Мадрид и Париж!!!! Мадрид има 580 хиляди дървета и над 550 парка!! Като Парка Ретиро например е колкото 1/3 София!! Така, че не набутвай пакистанска София сред европейските градове! И вземи малко пътувай или чети не ползвай телефона си само за тролене!
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Много е интересно е ,че ако има глоби ще се платят от наши средства от нашите данъци.Това ще се забрави,но съдя ще премести едни наши пари от едно място на друго.Наказанието трябва да е друго и да е лично към кмет или други отговорни лица.
14
10
 
7
 
! Отговори
СОФИЯНЕЦ преди 7 месеца
София беше най чистият и зелен град в Европа. Сега е бунище. Решението е едно софийско жителство със стара дата.
13
2
 
8
 
! Отговори
До 21 преди 7 месеца
Напълно си прав, вечер като пусна за малко кучето навън и после мирише на нещо средно между бурия и екиризаж. В нашия квартал всичко е на газ, но баровците от селата по витоша превърнати в луксозни квартали и всичко що е с къщи горят явно каквото им падне безнаказано.
12
2
 
19
 
! Отговори
сф преди 7 месеца
Най-големите замърсители са баровците, които живеят по северния скат на Витоша. През зимата пушека от камини и котли се стели като пиропластичен поток над града..
11
6
 
7
 
! Отговори
Предложение преди 7 месеца
Съдът да забрани преди всичко употребата на печки с твърдо гориво в градовете над 100 000 души.
10
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Паветата никога няма да ги махнат, защото са почти перфектна схема за източване на пари.Майстори отдавна няма, оттам и конкуренция няма.Рални разходи за да вложени материали няма, работата се върши от неквалифицирани роми пет за четири. Кои фирми участват, на какви цени и кой контролира качеството е непробиваема тайна.Акп някой иска- да пробва да пита софийска община.Мълчат като риби
9
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Това няма да има никакъв ефект за чистотата на въздуха, но данъкоплатците ще плащат за свинщините на Фандъкова.
8
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Съда да се хване да провери какви пари вървят за паветата.На какви цени се ремонтират( постоянно пренареждане) и кой приема работата по БДС, дето минималното разстояние между павета трябва да е 7мм.Който не вярва - да провери.Е, не е като Хемус, ама и там бая пара изтича.Иначе шум и прах за гражданите - колкото щеш!
7
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
A осъди ли общинарите да си я платят от джоба? Щото иначе цялата ситуация е бесмислена, ако пак Народа, ще я плаща глобата!