Неудобства сред пътниците в градски транспорт с новите абонаменти

Хората искат месечни карти за метрото, не пътуват над 60 минути
4 яну 2023 07:30, Петя Славова
263
Неудобства сред пътниците в градски транспорт с новите абонаменти
Снимка: БГНЕС

От началото на новата година столичани пътуват с променени карти на градския транспорт като и билетът, закупен от водача вече е 2 лева, но е за време, а не за сменени превозни средства.

Оказва се, че новата система за пътуване в столицата, е предизвикала много въпроси на гражданите, като голяма част от тях заявяват, че билетите за време не са добър вариант за тях, защото почти половината от отговорилите на анкета на БНТ се предвижват в рамките на 40 минути. До 30 минути пътуват над 40% от участниците и едва 15 на сто се придвижват повече от час.

Много от пътниците обясняват, че още се ориентират в новата обстановка и част от тях заявяват, че е неудобно премахването на билетите и талоните.

Още по темата

Много хора недоволстват и от спирането на месечните карти за метро и за една линия на наземния градски транспорт, предава БНТ. Така Центърът за градска мобилност цели повече пътници да си купят годишни карти. Според тях това е и по-евтиният вариант за хората. Анкетата показва, че за почти 60 процента от участвалите промените са сериозни и нямат друг бюджетен вариант, с който да заменят липсващата услуга.

Най-новото за пътниците е липсата на хартиен билет и възможността за неограничено прекачване с новите билети 30+ и 60+.

"Като последното прекачаване може да бъде и в 29-ата минута и оттам нататък да продължиш пътя си неограничено дълго време. Същото е и с 60+ - в 59-тата минута можеш да се качиш, да се валидираш и да пътуваш колкото искаш със същото превозно средство", заяви Пламен Църноречки, директор на дирекция "Продажби, маркетинг и стопанска дейност" в ЦГМ.

А хората могат да избират. "Sofia City Card - тя е пластмасова и в нея могат да се зареждат както 30+, така и 60+, но задължително само от единия вид билети. По-евтината карта, която е на хартиен носител и се нарича Sofia City Card Ultra Light - тя е 80 стотинки и в нея могат да се заредят пак по отделно или 30+ или 60+", заяви Пламен Църноречки, директор на дирекция "Продажби, маркетинг и стопанска дейност" в ЦГМ.

Колкото до задължителното валидиране на картите и глобата от 3 лева за всеки, който не го направи, от Центъра за градска мобилност заявиха, че ще бъдат толерантни към пътниците. Първите седмици и дори месеци няма да санкционират, но приканват хората да бъдат отговорни.

Освен за застраховка на пътниците, валидирането на картите и билетите ще послужи и за оптимизиране на разписанията в градския транспорт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


263
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
196
1
 
11
 
! Отговори
НЕДОПУСТИМО преди 1 година
*** прости защо мислите че възрастните хора ходят по пазарите с 0.15 стотинки по евтино защото обичат да се разхождат ли !? Едвам се справят сега и това им отнехте с вашите *** карти за счупени автобуси.. Да вероятно вашите възрастни родители ги гледат нает персонал който им пазарува, чисти прислугва са Вие *** харчите чужди пари..
195
1
 
12
 
! Отговори
НЕДОПУСТИМО преди 1 година
Поредната глупост за "ПАРИ" Всички Вие долни *** в парламента. Къде ви отидоха обещанията към хората!? Да тези хора на който дължите столовете на които седите!? Къде бяхте по празниците, господа народни представители на мазнините софри с ястия и предястия..Да ви преседне от сърце ви пожелавам! Вече вкусът на кашкавала, вкусът на месото е история хлябът е 2,90 Всички цени са към пълна катастрофа.. България загива всеки ден! Срамувам се!
194
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Винаги съм пътувала с карта за цялата градска мрежа за мое удобство и спокойствие.Сега трябва да завържа картата на връзка на врата си:за да ми е бързо и удобно да я " валидирам "/тази хубава чисто българска дума/по 6,8,10 пъти на ден без да ровя в чантата си на всяко пътуване!Аз НЯМА да се "валидирам"!!!
193
0
 
3
 
! Отговори
до 207 преди 1 година
Имаш предвид Фандъкова
192
1
 
13
 
! Отговори
Ася Георгиева преди 1 година
Няма друга такава ДЪРЖАВА, да плащаш нещо което не ползваш!!!!!Аз ползвам само метро, но вече трябва да плащам на всички *** и УКРАИНЦИ градският транспорт. Това не е нито сериозно нито справедливо. Заплатите не се покачват но всичко друго с пълна сила. Няма съд ,няма ПАРЛАМЕНТ , няма мисъл за НАРОДА. ГЕНОЦИД!!!!!
191
1
 
11
 
! Отговори
Гост на Днес преди 1 година
Това е пълно безумие! Задължават ме да пътувам само с карта за 370 лв. Аз ползвам само 1 линия и досега си пътувах срещу 23 лв месечно. Ако трябва да отида другаде, ползвам семейния автомобил. Това е...Сегашната ситуация е изнудване. Нямам как да заделя 150 лв в началото на януари. Чака се десетки хиляди да изсипят вкупом по 150 лв. Не се мисли за хората. А щом е така, ще пътувам гратис, с повече внимание.й
190
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ИД*ОТИ
189
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези, дето измислиха тая велика простотия, са ***!
188
1
 
7
 
! Отговори
Пешо преди 1 година
https://peticiq/386865
187
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Обаче върнаха хартиената бюлетина...
186
1
 
23
 
! Отговори
ОБЩИНСКИ НЕКАДЪРНИЦИ преди 1 година
Некадърници от Соф община. Вчера една баба едвам ходи а трЪгнала през 10 души да си валидира картата. ОПРОСТАЧВАНЕТО НА НАЦИЯТА СТИГНА КРИТИЧНИ РАЗМЕРИ
185
0
 
28
 
! Отговори
Правилнато поведение преди 1 година
Върнете картите за един месец по линии и метро!
184
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цялата история е, че така увеличават цените на транспорта под формата на някакви измислени схеми, които не вършат работа на 50 % от хората. Нито се прекачвам, ползвам един транспорт за около 40 минути и то от време на време, талонът ми беше идеален, а сега само с глупости ще се занимавам 30 +, 60 + и т.н.
183
1
 
13
 
! Отговори
Кирова преди 1 година
Само не мога да разбера, кой *** реши, че като ограничи ползването на буферните паркинЗи до един час след като си маркирал последното си пътуване ще дисциплинира хората, които не пътуват реално в метрото, а просто използват паркинга?! Почти всеки ден ми се налага да изчаквам детето си след училище. Сега ще се наложи за паркирам по улиците около метрото или да обикалям по метростанциите и да правя простотии. Това е безумие, от което няма да има никакъв резултат!
182
2
 
29
 
! Отговори
Бате Тишко преди 1 година
Ето тук идва положителната роля на нашите *** братя роми. За да допринесат за своята интеграция в обществото, на тях се пада честта в най-кратък срок да приведат в необратимо неизползваемо техническо състояние всичките тези нови технологични измишльотини и при това да го направят бързо и по този начин ултимативно на практика да убедят Центъра за Градска Мобилност в безсмислието на новите мерки. Накратко - искаме си месечната карта само за една линия и само за метро! Венсеремос!
181
7
 
0
 
! Отговори
до 204 преди 1 година
Пътувам така от месеци. Хакерите няма какво да направят срещу виртуалната карта, с която реално се извършва плащането. Явно не си го знаел.
180
1
 
15
 
! Отговори
пътуващ преди 1 година
Два пъти падам в автобус 74 поради несъобразена висока скорост и рязко спиране без да има опасна ситуация . Единия път беше спрял на светофар и само пресече малкото кръстовище, но въпреки това спря рязко и се изпуснах от лоста. Съпругът ми даде идеята да се връзвам с алпинистки карабинери в този автобус. Но реших повече да не ползвам градски транспорт.
179
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Възраждане да се самосезира
178
1
 
28
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
Отварят поле за действие на хакерите - как ще си валидираш билет с дебитна карта в автобуса? Кой гарантира къде отиват данните от картата които четеца изпраща някъде? И дали много хора няма да осъмнат с източени пари от сметките си?
177
0
 
49
 
! Отговори
Обективен преди 1 година
Баба Пена от Орландовци отива на гишето и вика " дайте ми една София сити кард ултра лайт "....ха-ха. Пълна тъпотия , за какво Кирил и Методи са се мъчили да измислят българската азбука?