В София е празнично, запалиха елхата за Коледа

За пръв път тя е пред на площад "Св. Александър Невски"
Обновена: 1 дек 2023 21:15 | 1 дек 2023 21:15, Камелия Цветанова
19

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Коледа е това специално време в годината, когато домовете ни излъчват специално сияние на уют и топлина, спокойствие и надежда, заяви кметът на София Васил Терзиев при запалването на светлините на коледната елха в София.

Моята мечта винаги е била не само домът ми, но и градът да бъде място, в което ние чувстваме, че имаме криле и което ни кара да мечтаем, обеляза Терзиев. Той каза, че е изключително щастлив, че посреща началото на коледните празници с един дългоочакван подарък - превръщането на пространството около храма "Свети Александър Невски" в пешеходна зона. Кметът благодари на всички, които са помогнали това да си случи - на предишната администрация на Столичната община и на Столичния общински съвет.

Тази година за първи път коледната елха на София е на пл. "Св. Александър Невски". Предишните години коледно дърво беше украсявано пред НДК, а още по-рано - в градинката при ул. "Алабин" и хотел "Рила".

През целия декември площадът от ул. “Г. С. Раковски” около храмовете „Света София“ и „Св. Александър Невски“ ще заживее с празнични концерти, украса и различни активности за гражданите и гостите на града.

Най-емблематичната софийска забележителност ще засияе с ново архитектурно осветление, което подчертава културното наследство.

Програмата за запалването на светлините на коледната елха на София започна от 18:00 ч. с детски танцови и музикални състави, вокално изпълнение на Елена Сиракова, и интерактивния пърформанс „Лумини“ с феерични светещи кукли и характери на „Жар Театър“ и „Фест Студио Жар“. Дядо Коледа пристигна на тържеството и се снима с децата.

През целия декември площадът ще е преобразен с временен дизайн от градски активисти и артисти. Целта е да бъдат изпробвани варианти за дългосрочното облагородяване на знаковата за столицата зона. В духа на посланието на инициативата „Светлината в теб” се предвиждат празнични светлини, 10-метрово коледно дърво, алея „Елхи на таланта”, коледен базар за храни, напитки и творчески продукти. /БТА, София Господинова/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: елха
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Бацетата видеха по 2 хилядо лева купиха смартфони с по добра резолюция и взривиха сайтовете със селски опиянени дами, туй то за ваше добро го правят цяла Европа ви е турила мерника :)
13
0
 
5
 
! Отговори
пълна отврат преди 4 месеца
По- грозно нещо не се е виждало в София до сега! Тъмно и грозно! И какви са тези чудовища с чаршафи!? Явно някой бездарник е "усвоил" едни кинти.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Щом с тази елхичка се хвалим много е зле.София..няма вид на европейски град
11
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пак ли ни пробутват сатанизъм? Какви са тия хелоуински "украси"? Не мисля, че глава на Горгона Медуза или нещо рептилоподобно има място на коледно тържество, особено пред Божи храм! Някой трябва да понесе отговорност за тази гавpа!
10
1
 
12
 
! Отговори
Боже преди 4 месеца
помощ, спаси ни от "Спаси София"!
9
0
 
4
 
! Отговори
МНОГО преди 4 месеца
ВАЖНО Е-НЕ МОЖАХ ДА СПЯ
8
2
 
9
 
! Отговори
Погребаха България преди 4 месеца
Елхи ще слагат. Увеличение пенсионна възраст. Инфлация храни 70%. Повишение цени вода, парно, ток, газ. Един Кръст, светещ сложете на България, погребахте я успешно. Остана да унищожите границите Шенген и Левът. За вас е празник, за народа студ, глад, мизерия, нищета, отчаяние. 240 герои на Донев да извият едно Хоро, хорото на Страшимиров.
7
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Новия кмет няма ли сега да ходи да снима неизчистените улици от изпопадалите дървета и мръсотията която никой от общината не чисти. Ама май се оказа, че да ръководиш 23-30 човека дето поддържат 5 сървиса на кръст не е като да управляваш милионен град
6
2
 
18
 
! Отговори
Хейт преди 4 месеца
В София не си спомням такава мърльотия от десетилетия! Болниците са пълни с пребити хора от падналите клонаци и скорошните поледици. Повечето улици тънат в мрак. Само в центъра има хилава украса. Добре, че са такситата, защото линейки няма. Мерси много на новия кмет и на СОС!
5
3
 
13
 
! Отговори
Сдухан преди 4 месеца
Изобщо не ми е празнично и отново няма да празнувам нищо. Празнично ми беше като дете... После стана шиииит...
4
0
 
14
 
! Отговори
Василка ДС : преди 4 месеца
Дано не завали сняг...
3
2
 
7
 
! Отговори
Георги Илиев Митев преди 4 месеца
Вярвам , че другаря Бойко Борисов ще я загаси и няма да има жертви и разпространение на пожара, чак до банка ДСК и попското училище ..
2
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Вандали, за ко запалихте елхата?? А пожарната спи ли??
1
3
 
19
 
! Отговори
ДОЛУПЪПЪБЪКЭПЪДЭБЭ преди 4 месеца
Добре а мръсотията по улиците кога вместо да се бори те за постове спасителите да бяха излезли да чистят празни думи на хора ламтящи за власт лесни пари да получават в топлите офиси да седят