Край с паркирането на площад Св. Неделя, вече е само за пешеходци

Предстои реконструкция на ул. "Съборна" и пространството пред Съдебната палата
22 дек 2023 19:33, Анисия Иванова
36
Край с паркирането на площад Св. Неделя, вече е само за пешеходци
Снимка: БГНЕС

От днес площадът "Света Неделя" се връща на хората и хилядите пешеходци, които ежедневно минават през емблематичното пространство в центъра на София.

"Както обещахме пред софиянци, работим от първия ден, за да освободим площада от паркиралите коли и да го отворим за хората. Реконструкцията отне около един месец, защото беше необходимо да се направи, съгласува и изпълни проект, но съм доволен, че успяхме да изпълним и този ангажимент", заяви кметът на София Васил Терзиев.

Борис Бонев припомни, че Спаси София години наред се бори за превръщането на знаковия площад в комфортно и безопасно място за пешеходците.

"Щастлив съм, че отваряме площада, защото твърде дълго хората бяха принудени да лавират между коли и хлопащи плочки. С тази важна крачка даваме ясен сигнал за посоката, в която ще развиваме София, защото наред с изграждането на инфраструктура в кварталите, искаме да превърнем столицата в удобен град", заяви Борис Бонев.

Кметът на Столичната община допълни, че в следващите седмици ще бъдат поставени пейки и кашпи с дървета с цел пространството да стане по-красиво и удобно за гражданите.

"Радвам се, че имаме мандат да променим нашия град и работим активно. Този проект показва, че за няколко седмици направихме това, което беше отлагано толкова години, защото имаме политическата воля.

Следващата ни голяма цел е пълната реконструкция на площад Св. Неделя, ул. "Съборна" и пространството пред Съдебната палата. Сигурен съм, че ще ги превърнем в най-красивите и уредени в целия град. И това е само началото", каза кметът Терзиев.

Помислено и за транспортното обслужване на хотела, за което са осигурени 7 места за паркиране, които се намират извън площадното пространство и не пречат на пешеходците.

По думите на общинската управа, цялостната реконструкция на площада се бави заради заведени дела в съда, които се очаква да приключат през идващата година. С това и последната пречка пред големия ремонт в центъра на столицата ще бъде премахната, съобщават от Столична община.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
4
 
! Отговори
хахахаха преди 4 месеца
най-накрая този абсурд свърши. Толкова години демокрация и тези мутри бяха изгонени.И разбира се, ако някой има да си върши нещоо в центъра не е длъжен да идвас колата си. трябва да стане още по-скъпо паркирането, особено за живеещите там. никой не им е длъжен.
29
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Скъпи столичани. Моля останете си по родните места и повече не се връщайте. Така ще може да пишете от вкъщи колко е зле София, а вие колко сте велики, но все пак ви се е наложило да дойдете тук. Като си останет по домовете, ние т ъ панарите ще се радваме на пешеходни зони, ще си ползваме парко местата, и ще си пазим града.Няма да се паркира на КЮШЕ, да се изхвърлят *** и фасове през прозореца.... и т.н и т.н
28
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Благодарение на "прекрасните нововъведения" в София, градът до такава степен се задръсти, че да си свърши човек работа с кола в града е мъчение вече. Като се започне от "новогодишната украса", забраната за влизане на оппределен тип коли, мине се през цветните зони и забранените за коли улици, става ясно, че всичко това се измисля и прилага от безумциии.
27
3
 
2
 
! Отговори
Тиквунич преди 4 месеца
Мда, ето вижте, разкарах колите от площада за да могат майки, дечица и пенсионери да трамбоват напред назад по цял ден! Сега тия коли дето паркираха там, трябва да си плащат синя, червена и бембена зона или срещат моя партньор паяка за допълнително пълнене на моя джоб :)))
26
1
 
7
 
! Отговори
софиянец преди 4 месеца
Седем парко места за този огромен хотел??? Сто на сто ще се появи напрежение!
25
4
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 4 месеца
в цяла Европа пешеходците и велосипедистите са с предимство.Време е и в София това да се случи.
24
3
 
8
 
! Отговори
Снимаш и в helpbook преди 4 месеца
До 23 Анонимен Не лъжете, като мине човек от там и вижда, че депутатския паркинг си е там, защо ли?, нали е пешеходна зона
23
3
 
6
 
! Отговори
Снимаш и в helpbook преди 4 месеца
До 23 Анонимен Не лъжете, като мине човек от там и вижда, че депутатския паркинг си е там, защо ли?, нали е пешеходна зона
22
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Не лъжете, като мине човек от там и вижда, че депутатския паркинг си е там, защо ли?, нали е пешеходна зона
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Вечи само пишиходци ще паркирват.
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Как може да паркирате табела, след като е забранено всякакво паркиране? Трябва да се променят и знаците! Примерно Знака "STOP" да се замени със знак "СПРИ"!
19
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
7 mesta za hotela.... Hahahahah
18
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Цяла София зелена, без коли, пеша, колела и тротинетки, 15 минутен град, само квартала. Така трябва. Зелени политики за чист въздух.
17
9
 
9
 
! Отговори
Рундьо преди 4 месеца
Тая сглобка откак дойде само реже. Оразяха паркирането, оразяха мочата, орязаха ми правата и так далее...
16
19
 
13
 
! Отговори
Да допълня... преди 4 месеца
До Анонимен 11 Английския е световен език , долара световна валута, САЩ са най голямата военна сила и икономика.Та такива ми ти работи.За това табелите не са на руски.
15
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Що българина е толкова tъpo нещо. Големи патриоти всички, пък то, просто prosti. Махам се, бал са ви, баси мухоморките сте тука. Вечно бедни и нещастни, защото само толкова можете.
14
15
 
13
 
! Отговори
ГанYO пак риве преди 4 месеца
Защо имало надписи на английски по табелите?!Ами как защо ГанYO Нашего брата американеца Неможе да чете бантустански език.Трябва като в цял свят да има на английски език надпис да прочете името на улицата къде е позволено да се паркира къде не е.Мисли малко ГанYO стига се промива мозъка с руска пропаганда.
13
11
 
6
 
! Отговори
Тhe American преди 4 месеца
ГанYO защо изтрил ти мой комент аз не псувал аз. Казал че забраненоу за Комоунистии на площад Св Неделя защото в минало ге правили атентат там ГанYO нали искаш да пазиш историята?!
12
16
 
6
 
! Отговори
Английския език преди 4 месеца
Требва да стане официален в Заддунайската коч ина Да стане човек ГанYO и всички които не го говорите да сте на минимална.
11
9
 
11
 
! Отговори
д преди 4 месеца
браво