Нови 8 метровлака ще намалят интервалите на движение

В тях ще има места за хора с увреждания и велосипеди
5
Нови 8 метровлака ще намалят интервалите на движение
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Нови 8 влака ще возят пътниците в софийското метро след 2 години, съобщават от Столичната община. Те ще бъдат произведени от един от най-големите европейски индустриални конгломерати – "Шкода".

Плановете са новите влакове да влязат в експлоатация по линии №№ 1, 2 и 4.

Целта е с въвеждането в експлоатация през 2026 г. на осемте влака и на изграждащата се в момента междинна станция между спирките "Сливница" и "Обеля" да се намалят интервалите на движение по линии №№ 1, 2 и 4, предвид нарастването на пътникопотока през последните 2 години и след пускането на новата метростанция. Очаква се тя да обслужва в перспектива над 8000 пътници от трите жп направления в западна посока.

Проектът на влаковете е одобрен на 24 ноември 2023 г. Предвижда се до края на януари 2025 г. да бъдат готови осемте коша на мотрисите. Първият влак ще бъде готов през юли 2025 г., вторият – през август, третият – през ноември, а последният осми влак трябва да бъде приет през март 2026 г., съобщават от "Метрополитен".

Ще има места за хора с увреждания и велосипеди. Максималната скорост, която ще развиват, е 90 км/ч. Първият влак, който пристигне, ще бъде подложен на серия от изпитания и чак след това въведен в експлоатация.

Стойността на поръчката е 134 млн. лева. Досега са платени 30% аванс и 10% за проектиране чрез ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014 – 2020 с безвъзмездна финансова помощ от Кохезионния фонд на ЕС. За останалата сума "Метрополитен" кандидатства по ОП "Развитие на регионите".


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: метровлакове
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Метрото го оправят, а БДЖ затъва все повече. Докога държавата ще унижава гражданите, подлагайки ги на мизерно пътуване със стари амортизирани, захабени и нехигиенни влакове? Защо няма контрол над БДЖ? Докога с този тоталитарен бастион?
3
1
 
1
 
! Отговори
до 1 преди 2 месеца
Пише си кой - "Шкода". Ще намаже пари от ЕС обаче, щото според текста, 100% от парите са по оперативни програми на ЕС.
2
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тва трябва да си психично болен с кололото да се натовариш в последен модел метровлак.
1
0
 
3
 
! Отговори
кой ли ще намаже пак преди 2 месеца
Стойността на поръчката е 134 млн. лева