Аdidas ще облича Манчестър Юнайтед в следващите 10 г.

Германската компания ще плати на клуба за 750 млн. лири
14 юли 2014 17:00,
2
Аdidas ще облича Манчестър Юнайтед в следващите 10 г.
Снимка: Reuters

Производителят на спортни стоки Аdidas ще шие екипировката на английския футболен клуб Манчестър Юнайтед в следващите десет години. Модният бранд е сключил сделка с тима за 750 млн. лири, предава ВВС.

Това се случи, след като американският конкурент Nike реши да прекрати договора си с "червените дяволи" след края на предстоящия футболен сезон 2014-2015 г. Nike плащаше на Манчестър Юнайтед по 23,5 млн. лири годишно. По силата на новото споразумение обаче клубът от Олд Трафорд ще получава по рекордните 75 млн. лири на сезон. За сравнение – досега победителят в Шампионската лига Реал Мадрид получаваше най-много от Adidas - по 31 млн. лири годишно.

Adidas ще осигурява титулярните и резервните екипи на всички играчи. Освен това концернът ще има ексклузивните права да доставя брандирани рекламни продукти на Юнайтед по целия свят.

Сумата, която ще плати Adidas, е само с 40 млн. лири по-малка в сравнение със сумата, която семейство Глейзър плати за клуба през 2005 г. По думите на главния изпълнителен директор на Adidas Херберт Хайнер сделката ще подпомогне компанията при заздравяването на позициите й на пазарите по целия свят.

„Очакваме до края на нашия договор общите приходи от продажби да достигна 1,5 млрд. евро“, заяви Хайнер.

За пръв път от 23 години Adidas ще шие екипите на отбора от Висшата лига на Англия. За последно това бе факт през сезон 1991-1992 г.

Новината дойде едва ден, след като немският концерн, който е и спонсор на Световното първенство в Бразилия, предостави екипите на двата финалиста – отборите на Германия и Аржентина. Други отбори, които Adidas облича, са Байерн Мюнхен, Челси, Фламенго и от сезон 2015-2016 г. - италианския Ювентус.

Когато съобщиха, че няма да подновяват договора си, от Nike отбелязаха, че „условията, които бяха предложени за подновяване на договора, не отговаряха на желанията на акционерите на Nike”.

Тази година Манчестър Юнайтед не се класира за групите на Шампионската лига за пръв път от 19 години. Клубът преживя най-слабото си представяне във Висшата лига, след като мениджърът сър Алекс Фъргюсън напусна поста с след 26 години начело.

Неговият наследник Дейвид Мойс се задържа само 10 месеца. След края на Световното първенство холандският мениджър Луис ван Галл поема Манчестър Юнайтед.

Занапред Chevrolet ще плаща по 53 млн. лири годишно, за да разположи логото си на тениските на Юнайтед. Aon ще осигури финансиране в размер на 120 млн. лири за поддържа на тренировъчните бази и съоръжения на тима.
През трите месеца, приключващи на 31 март, нетната печалба Манчестър Юнайтед скочи до 11 млн. лири от реализираните 3 млн. лири година по-рано. Приходите нараснаха с 26% до 115,5 млн. лири, като същевременно финансовите разходи се понижиха до 6 млн. лири от 18,6 млн. лири за същите три месеца на предходната година.

Доброто представяне се дължи на ръста от 43% в приходите от спонсорски договори, достигайки близо 30,7 млн. лири през тримесечието. Приходите от излъчването на футболни срещи се покачиха с 64% до 35,6 млн. лири, докато тези от реклама – с 19% до 42,8 млн. лири. Оперативните разходи за периода се покачиха с 16% до 91,5 млн. лири.

Повече бизнес новини четете в сайта на Investor.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: Манчестър ЮнайтедAdidas
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
3
 
! Отговори
Mika преди 9 години
"Други отбори, които Adidas облича, са Байерн Мюнхен, Челси, Фламенго и от сезон 2015-2016 г. - италианския Ювентус."За МИЛАН не си ли чувал, Свиленчо?!?!

Спонсорирани публикации