Падна рекорд във Варненския маратон

Състезатели на Кения победиха и при мъжете, и при жените
23
Падна рекорд във Варненския маратон

С рекорд на трасето и победи на кенийските атлети ще се запомни шестото издание на Маратон Варна, част от традиционната вече верига "Бягането като начин на живот".

При жените Джабет Наом финишира за 2.33:08 ч. и подобри с повече от 2 минути досегашното върхово постижение (2.35:14 ч.). Това бе втора поредна победа за кенийката в България, след златото на Маратона в Стара Загора преди месец. Наред с това Наом вече събра 30 точки за лидерството в класирането за големия джакпот от 20 000 лв., който се дава за най-добро постижение при мъжете и жените в съответната година.

Във Варна Наом нямаше конкуренция, след като в края на дистанцията наложи непосилно темпо за следващата я дотогава сънародничка Бети Чепквони. Трети финишира Йелена Долинин от Израел.

Подобен сценарий се разигра и в мъжкия маратон. Кениецът Бернард Санг и Жан Симукека от Бурунди бягаха заедно някъде до 35-ия км, но после Санг поведе неудържимо за да финишира за 2.17:40 ч. – на 90 стотни от досегашния рекорд на трасето. Симукека бе втори на повече от 4 минути и така грабна отново сребро след като стори това и в Стара Загора през април. Бронзът сега бе за румънеца Стоица Силвиу. Двамата шампиони заслужиха с титлите си премии по 4000 лв. от организаторите, а Джабет получи бонус от 1000 за рекорда.

От българите най-напред в големия маратон се класираха Христина Козарева с 2.45:24 ч. и Исмаил Сенанджи с 2.36:42 ч. За първи път организаторите осигуриха специални бонуси за финиширалите на първите три места родни атлети. Най-бързите и при мъжете, и при жените в класическата дистанция 42.195 км получиха съответно 500 лв., 300 лв. и 200 лв. за първо, второ и трето място.

Старт на маратона даде Красен Кралев, министърът на спорта в оставка, който поздрави участниците и изтъкна, че "най-голямата победа е запазването и разрастването на българската верига от бягания". По-късно участниците бяха приветствани и от кмета на Варна Иван Портних.

"Радостно е, че днес е един истински спортен празник в нашия град. Благодаря и всички, които спомогнаха за организацията на Маратон Варна,“ каза Портних. Кралев и Протних бяха сред официалните лица наградили призьорите заедно с Анатоли Илиев от Асоциация „Спорт в свободното време", Бончо Бонев – председател на СК "Черно море Атлетик" и Десислава Календжиева от Организационния комитет.

Най-възрастният участник бе 74-годишният Димитър Грозев (на 21 км), а най-млад бе бебе на 48 дни, което премина 10-километровото разстояние в количка бутана от треньора на ЛК „Тангра“ Димитър Янакиев и неговата съпруга. Смелите родители бяха отличени със специална награда, както и шарматен маратонец, преминал цялото разстояние от над 42 км с кактус на главата.


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
1
 
! Отговори
CooolVN преди 1 месец
Пише се дЕстинация....
21
4
 
2
 
! Отговори
Пенко преди 1 месец
Голям и интересен маратон. Един назобан 50 годишен маратонец се бутуряса пред мен.... и тези дни ще гушка букети от близките си. Кениеца и той един аматьор. Трябва да допускат само българи, или за чужденци да няма награден фонд- да идват ако искат
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Никой ли не обръща внимание на последното изречение? Хелоооуууу, изтича с ананас на главата, не с кактук, хелоооуу :-)
19
2
 
2
 
! Отговори
до 16 преди 1 месец
На плейстейшън ли бягат 300 км?
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Това на Кипчоге 1.59:40 ч. беше много зрелищно в Австрия. Да бягаш в продължение на 2 часа със скорост 21 км/ч е зловещо. Обикновен човек ще бяга с тази скорост най- много 10 минути и няма може си поеме въздух след това. Кипчоге в последните 300 метра беше съхранил такива сили,че направи финален спринт със скорост около 28км/ч.
17
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 14Прав си ,още повече ,че ,,нашият"представител с време от 2.36.40.се казва Исмаил Сенанджи !Силно се съмнявам да е роден в България.
16
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Етиопците и кенийците са аматьори пред индианците тарамаури известни още като рарамури (бягащи хора).Живеят в планините на Мексикои могат дабягат до 300км.(!)
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 14 Етиопците също са зверове в маратона. Кенениса Бекеле изостана само на 2 секунди от световния рекорд на Кипчоге...2.01:41. Изяде се от яд накрая като разбра че само 3 секунди не му достигнаха за да му счупи рекорда. Сега вече е на 39 години и няма и да го счупи.
14
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 13Какво да кажа? Да бие българин кениец в маратон, той кениеца трябва да е с един крак само и пак не е сигурно. Ония са родени маратонци, нашите къде се слагат изобщо.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 10 Победителят ,ако е аматьор с 2.17.40.,какво да кажем за нашият представител с време 2.36.49?
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 9 То по твоята логика и Лудогорец е победител в България, ама в Шампионската лига си е аматьор! Капиш?
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Аз пък си помислих ,че и Красен Кралев се е пуснал по трасето!!!
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 6 И никъде не пише, че е подобрил световния рекорд на Кипчоге тоя. Затова съм написал, че тия са аматьори спрямо него, защото Кипчоге щеше да го остави на 5 километра тоя на финала. Ти си бил уникално зле! На какви опиати си, момченце?
9
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 7Резолтатите на победителите не са аматьорски!Световният рекорд на кениеца Кипчоге е 2часа.01минута.39секунди.А,на варненският победител Санг 2.часа.17минути .40секунди.
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 6Алоооо, ти пиян ли си бе? Нали ти казвам че този рекорд в Австрия под 2 часа е пак на Кипчоге, но той не се води официален поради простата причина, че имаше кола пред него през целия път да му показва с каква скорост да се движи за да падне времето му накрая под 2 часа. Това и беше мотото на демонстрацията "1:59". Леле колко си спрял!
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да направят някои от маратоните само за българи за да си развиваме спорта. Хората да имат стимул да се развиват. Иначе какво става идва поредният аматьор от Кения или Етиопия и взима наградния фонд. Времената които са постигнати на Варненският маратон са аматьорски за нивото на световното бягане.
6
2
 
0
 
! Отговори
272727 преди 1 месец
До Кипчоге, ном 4,Мозък, къде пише, че човека е подобрил световния рекорд на Кипчоге, направен в Австрия , ако не ме лъже памета?
5
0
 
11
 
! Отговори
Жалко, но факт преди 1 месец
Тези маратони бяха създадени за забава на любителите , но от както започнаха да търсят спонсори и се появи една група професионалисти , които обикалят по цяла Европа и Сев. Америка за парите от наградния фонд.
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Подобен сценарий се разигра и в мъжкия маратон. Кениецът Бернард Санг и Жан Симукека от Бурунди бягаха заедно някъде до 35-ия км, но после Санг поведе неудържимо за да финишира за 2.17:40 ч. на 90 стотни от досегашния рекорд на трасето"Събрали са се само аматьори.За сведение мъжкият световен рекорд е с време 2.01:39 часа на Елиуд Кипчоге. Това са 16 минути разлика или 5 километра изоставане от финалната линия.Да не говорим че Елиуд Кипчоге има 1.59.40 ч. при демонстрация и е неофициално.
3
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Падна и един мъртъв човек на дистанцията, ама това го пропуснахте някак си.