Падна рекорд във Варненския маратон

Състезатели на Кения победиха и при мъжете, и при жените
23
Падна рекорд във Варненския маратон

С рекорд на трасето и победи на кенийските атлети ще се запомни шестото издание на Маратон Варна, част от традиционната вече верига "Бягането като начин на живот".

При жените Джабет Наом финишира за 2.33:08 ч. и подобри с повече от 2 минути досегашното върхово постижение (2.35:14 ч.). Това бе втора поредна победа за кенийката в България, след златото на Маратона в Стара Загора преди месец. Наред с това Наом вече събра 30 точки за лидерството в класирането за големия джакпот от 20 000 лв., който се дава за най-добро постижение при мъжете и жените в съответната година.

Във Варна Наом нямаше конкуренция, след като в края на дистанцията наложи непосилно темпо за следващата я дотогава сънародничка Бети Чепквони. Трети финишира Йелена Долинин от Израел.

Подобен сценарий се разигра и в мъжкия маратон. Кениецът Бернард Санг и Жан Симукека от Бурунди бягаха заедно някъде до 35-ия км, но после Санг поведе неудържимо за да финишира за 2.17:40 ч. – на 90 стотни от досегашния рекорд на трасето. Симукека бе втори на повече от 4 минути и така грабна отново сребро след като стори това и в Стара Загора през април. Бронзът сега бе за румънеца Стоица Силвиу. Двамата шампиони заслужиха с титлите си премии по 4000 лв. от организаторите, а Джабет получи бонус от 1000 за рекорда.

От българите най-напред в големия маратон се класираха Христина Козарева с 2.45:24 ч. и Исмаил Сенанджи с 2.36:42 ч. За първи път организаторите осигуриха специални бонуси за финиширалите на първите три места родни атлети. Най-бързите и при мъжете, и при жените в класическата дистанция 42.195 км получиха съответно 500 лв., 300 лв. и 200 лв. за първо, второ и трето място.

Старт на маратона даде Красен Кралев, министърът на спорта в оставка, който поздрави участниците и изтъкна, че "най-голямата победа е запазването и разрастването на българската верига от бягания". По-късно участниците бяха приветствани и от кмета на Варна Иван Портних.

"Радостно е, че днес е един истински спортен празник в нашия град. Благодаря и всички, които спомогнаха за организацията на Маратон Варна,“ каза Портних. Кралев и Протних бяха сред официалните лица наградили призьорите заедно с Анатоли Илиев от Асоциация „Спорт в свободното време", Бончо Бонев – председател на СК "Черно море Атлетик" и Десислава Календжиева от Организационния комитет.

Най-възрастният участник бе 74-годишният Димитър Грозев (на 21 км), а най-млад бе бебе на 48 дни, което премина 10-километровото разстояние в количка бутана от треньора на ЛК „Тангра“ Димитър Янакиев и неговата съпруга. Смелите родители бяха отличени със специална награда, както и шарматен маратонец, преминал цялото разстояние от над 42 км с кактус на главата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
1
 
! Отговори
CooolVN преди 2 години
Пише се дЕстинация....
12
4
 
2
 
! Отговори
Пенко преди 2 години
Голям и интересен маратон. Един назобан 50 годишен маратонец се бутуряса пред мен.... и тези дни ще гушка букети от близките си. Кениеца и той един аматьор. Трябва да допускат само българи, или за чужденци да няма награден фонд- да идват ако искат
11
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой ли не обръща внимание на последното изречение? Хелоооуууу, изтича с ананас на главата, не с кактук, хелоооуу :-)
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 14Прав си ,още повече ,че ,,нашият"представител с време от 2.36.40.се казва Исмаил Сенанджи !Силно се съмнявам да е роден в България.
9
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Етиопците и кенийците са аматьори пред индианците тарамаури известни още като рарамури (бягащи хора).Живеят в планините на Мексикои могат дабягат до 300км.(!)
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 10 Победителят ,ако е аматьор с 2.17.40.,какво да кажем за нашият представител с време 2.36.49?
7
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз пък си помислих ,че и Красен Кралев се е пуснал по трасето!!!
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 7Резолтатите на победителите не са аматьорски!Световният рекорд на кениеца Кипчоге е 2часа.01минута.39секунди.А,на варненският победител Санг 2.часа.17минути .40секунди.
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да направят някои от маратоните само за българи за да си развиваме спорта. Хората да имат стимул да се развиват. Иначе какво става идва поредният аматьор от Кения или Етиопия и взима наградния фонд. Времената които са постигнати на Варненският маратон са аматьорски за нивото на световното бягане.
4
2
 
0
 
! Отговори
272727 преди 2 години
До Кипчоге, ном 4,Мозък, къде пише, че човека е подобрил световния рекорд на Кипчоге, направен в Австрия , ако не ме лъже памета?
3
0
 
11
 
! Отговори
Жалко, но факт преди 2 години
Тези маратони бяха създадени за забава на любителите , но от както започнаха да търсят спонсори и се появи една група професионалисти , които обикалят по цяла Европа и Сев. Америка за парите от наградния фонд.
2
5
 
2
 
! Отговори
фейкню преди 2 години
Това не може да е вярно, защото черно-..номорието е плътно насипано с бетон и заградено с тел и мрежи. Какви маратони какви 5лв. къде има 42км прав път?
1
4
 
15
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
НЯМАМ НИЩО ПРОТИВ МОКУМБА 1, МОКУМБА 3 И МОКУМБА 4НО ИМАТ ЛИ БЪЛГАРСКИ ПАСПОРТИ ИЛИ ПОНЕ ТАКИВА ОТ ЕВРОСЪЮЗА!!!ТОВА ХОРА С ПАСПОРТИ ИЗВЪН ЕВРОСЪЮЗА ДА УЧАСТВАТ Е НЕРЕДНО!