Връщат хората по домовете им

Евакуираните жители на Челопечене си отиват вкъщи, пускат и тока
3 юли 2008 18:35,
30
Връщат хората по домовете им
Евакуираните жители на Челопечене седят край езерото в Ботунец. Снимка: Булфото

Кризисният щаб, ръководен от министър Емел Етем, е подал информация на районните кметства, че евакуираните жители на Челопечене могат да се завърнат по домовете си.

Няма пречки да бъде възобновено електрозахранването на селищата в района, което е било прекъснато тази сутрин.

От 18 ч. е отворен и пътят от гара Яна до Челопечене.

Остават затворени отклонението от ботевградско шосе за Челопечене, от околовръстния път до Локорско и от гара Кремиковци до Челопечене.

Възможно е и преминаването на влакове през гара Яна.

30 автопатрула ще продължат да обикалят засегнатия район през цялата нощ. 

До една седмица Министерството на отбраната трябва да предостави пълна информация за поделенията с излишни боеприпаси, решиха пък днес депутатите на съвместното заседание.

Кметът Бойко Борисов добави, че още утре с негова заповед в районите и кметствата в Искър, Нови Искър, Кремиковци и Подуене ще се създадат комисии за оглед на щетите в къщите.

Веднага след това ще бъдат наети фирми, за да възстановят потрошеното.

Веднага ще бъдат извадени пари от резерва на общината и ще се плати на фирмите, а следващата седмица на заседанието си СОС ще гласува този разход, обеща кметът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
0
 
! Отговори
анонимен(естественно преди 15 години
ко сте я зафалили тая емел етен???като си4ки беди на на6ия народ идват от продажните турци!!!от каде накаде допускаме отново да ни командват тия 6ибаняци-мамицата им
28
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
много сте важни вие българите, защо си мислите ,че знаете много.Една Емел Етем ви пречи на вас всичките ,за бога или в името на аллах не ви ли е срам че жената винаги е била там където трябва ,какво трябва да прави , да спира дъждовете, да спира огньовете , да озапти градушките или да следи някой си българин да не запали боеприпасите ви, за които и един турчин не знае че ги има , хайде бе амсалаци вразумете се и оправете тази държава без Емел или който и да е друг.
27
0
 
0
 
! Отговори
kukuriak преди 15 години
Viarno li e tova za kmetitzata na Chepinci? Za kambanata? Milata jena. Moite uvajenia.
26
0
 
0
 
! Отговори
ma li zna4enie??? преди 15 години
Dobre, neka da gi porazmestim, ne sam simpatizant na partii, ama ne mi se umira zaradi bezotgovornostta im...neka vseki edin 4ovek re6i za sebe si kakvo sledva i da se saberem po forumite na saita..moje i ne tozi...kajete koi, no neka e pone populqren za da bade 4eten...i da vidim koi kato go e strah ot me4ki ne hodi v gorata...imame me4ki...imame i gora..no i na4in da gi razkarame...nqmame deistviq, nali???
25
0
 
0
 
! Отговори
ГЩ преди 15 години
Безумен страх тресе монархо-комунистическия режим, че недоволното софийско гражданство ще превземе почти неохраняемите погреби край града, ще се въоръжи и физически ще унищожи комунистическата номенклатура, ядрото на паразитната експлоататорска класа. За да осуети подобно развитие на ситуацията, правителството е взело решение да взриви най-близките погреби до София. И го направи. Безскрупулно, без милост и жалост за гражданското население. Престъплението струва на хазната десет милиона лева. Само *** и наивници могат да си помислят, че ако софиянци тръгнат да се въоръжават, те нямат да превземат другите погреби около столицата. Включително дискутираният днес военен склад с 25 000 тона муниции САМО НА 25 КМ ОТ СОФИЯ. Вървейки по логиката на страха от собственото си унищожение тази шепа авантюристи и престъпници утре ще взриви погребите край Айтос, Варна, Бургас Пловдив, Благоевград и т.н., за да предотврати въоръжаването на недоволния български народ. Представяте ли си в какви фойерверки, взривове и пламъци ще бъде страната. Амуниции за взривяване има достатъчно 100 000 тона. Тази логика в мисленето и поведението на политическия елит показва пълната му деградация. Ако се страхува , че ще го избият да се откаже от властта. Преклонена глава сабя не я сече.
24
0
 
0
 
! Отговори
каратист преди 15 години
Не е ли престъпление на журналистите, че нито една медия не цитира становището генерал Симеон Петковски, зам.-министър на отбраната в правителството на Иван Костов. който в телефонно интервю с Велизар Енчев по СКАТ изключи всяка възможност боеприпасите сами да се самозапалят от температурата. Те са взривени нарочно. Правителството няма да си признае, ще укрива всички експертизи. Именно затова България на Баретата трябва да бъде съдена в Европейски съд за безчинствата, паниката и терора над гражданите на София.
23
0
 
0
 
! Отговори
Sve&Mitio преди 15 години
Pri zapalvane gori,pri nagrqvane gyrmi!Shto e to?
22
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Кризисния щаб:))))))))))))))))е гати смеха:)))егати държавата
21
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Част от отровите са се натрупали в облаците. Не излизайте, ако завали!Не се знае какво още е имало в тези складове.Диоксита и азотните окиси силно замърсяват атмосферата и в без това мръсната София. Стойте си покъщите, ако завали за по сигурно!
20
0
 
0
 
! Отговори
Sergei преди 15 години
Tazi Jena pokaza, che stoi mnogo po-visoko ot ministarkata emel etem./Narochno upotrebiavam glavna bukva za Kmeticata i malki za ministarkata/. V ramkite na neinite /na Kmeticata/ palnomoshtia e napravila svoevremenno vsichko vazmojno za svoite sagrajdani.Izpolzvala e i cherkovnata kambana - nai-avtoritetno sredstvo za opovestiavane ot vekove. emel etem niama za pet pari mozak. Za kakvo li ia tarpiat v Ministerskia savet? Sigurno zaradi drugi specifichni umenia. Neka zasipem saita na Pravitelstwoto s e-maili "etem - van ot vlastta i ot politikata!"
19
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 15 години
Молекулярна маса - 222,13. Плътност - 1,77 - 1,82 г/см3 Температура на топене - започва при 170С и при 204,1С се разлага. Лошо се пресова, затова бива флегматизиран в ацетон. Мирис и вкус - няма. Силно отровен. Не е хигроскопичен. Разтворимост - лошо разтворим в спирт, вода, етер, добре в ацетон. Чувствителност - към *** и нагряване - малка, Устойчивост - при стайна температура добра, заема средно място между тротила и ТЕН-а. При запалване гори с ярък пламък. Критична маса за детонация - 0,05 г с ХМДТ (Хексаметилентрипероксиддиамин). Скорост на детонация - 8 360 - 8 400 м/сек. Налягане на фронта на ударната вълна - 33,8 ГПа Фугасност - 470 мл. Обем на газообразните продукти на взрива - 908 л/кг. Температура на избухване - 230С. Топлина на взрива - 1 370 ккал/кг Топлина на изгаряне - 2 307 ккал/кг Получаване [редактиране]Отначало се приготвя уротропинов динитрат . За целта в 35%-ова азотна киселина постепенно с разбъркване и охлаждане до 5 С се добавя уротропин (CH2)6N4 (използван за лечение на инфекции на отделителната система и в продажба в аптеките), (сух) в количество 1 към 2,5 части азотна киселина. В разтвора се отделя надолу бяла кристална ***, която се филтрира и промива със спирт или смес от етер и спирт. Получения уротропинов динитрат има температура на топене 165С с разлагане, разтворим във вода, неразтворим в спирт, етер, ацетон. Той е взривно вещество с температура на взривяване 190С, фугасност 190 мл, малко по-висока чувствителност от тротила. От уротропиновия динитрат, се получава по-голямо количество хексоген, отколкото от чистия уротропин. За получаването на хексоген се взема една част уротропинов динитрат и 5 части концентрирана азотна киселина или смес от 84-86% азотна киселина, 9-6% сярна киселина и 8% вода. Реакцията прекратява отделянето на газове. Добавя се вода към получената смес и получения хексоген се филтрира и промива с вода.(CH2)6N4 + 3HNO3 => (CH2)3N3(NO2)3 + 3H2CO + NH4(+) Обяснение на процеса [редактиране]От уротропиновия динитрат се отделя повече хексоген, отколкото от чистия уротропин, също така на отделянето на хексоген влияе и концентрацията на азотната киселина, например концентрация 60-80% разлага уротропина, а по-концентрираната азотна киселина го превръща в хексоген. С увеличаване на концентрацията отделянето на хексоген се увеличава, откъдето следва, че трябва да се употребява киселина с концентрация не по-ниска от 93%, на отделянето на хексогена също така влияят и азотните окиси, които предизвикват окисление - т.н. изгаряне на уротропина, поради което се използва т.нар. пречистена азотна киселина със съдържание на азотни окиси под 0,5%. Оптималната температура е 10-20 С, получения при нитролизата на уротропиновия динитрат хексоген е почти напълно разтворен в отработената киселина, за неговото отделяне е нужно да се понижи концентрацията на азотната киселина под 60%, при която разтворимостта на хексогена е съвсем малка, важно е да не се д
18
0
 
0
 
! Отговори
BoykaB преди 15 години
Когато един човек (па бил той и Емел Етем...) е поел отговорност на заместник на премиер-министъра, той е ДЛЪЖЕН да е министър на всичко. Какво си въобразява госпожата (извинете, така си налагам да я наричам) - че ще отговаря за двайсет неща, а другите двайсет НЯМА ДА ГИ МИСЛИ?! Където и да работи, отговорният човек мисли за цялата институция и когато се налага - не си брои точките в длъжностната характеристика. Особено вице-премиер. Срам за кой ли път, мадам Етем! Срам за Вас и за семейството, което Ви е възпитало!
17
0
 
0
 
! Отговори
e преди 15 години
Az sam chist naturalen turchin,sachuvstvam na bulgarskiq narod.Bog da Vi e na pomosht i neka v skoro vreme da zakarpite ranite ot shtetite ot vzriva
16
0
 
0
 
! Отговори
POTRESENA преди 15 години
Bez komentar nqmam dymi :@
15
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
abe stigaste pisali gluposti be .....
14
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
#13 ti na ne si rodnina na Emel Etem
13
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Айде вие дето пишете тук станете министри и управници па да видим доде ще я докарате. То така като не знаеш е много лесно да критикуваш и обиждаш...
12
0
 
0
 
! Отговори
антимафия преди 15 години
Престъпна държава. Винаги когато вдига цените, започва да рекетира народа, от страх да не й поиска сметка. Дирекция Активни мероприятия на МВР от дни се чуди как да сплаши хората, че да не протестират от престъпното повишаване на цените. Обикновено когато властта е на зор, отстрелва някоя мутра. Хронологията за сега е друга: Започна се със слухове за отровена вода, а после за радиация от АЕЦ. Явно не се прибягна до убийства на олигарси ( Божков, Гергов, Б.Борисов или Ковачки), за да се осуети обвинение на Европейската комисия, която в момента пише поредния доклад, оценявайки и организираната престъпност в България. Страхът хората да не излязат на улицата, за да ни пометат (думи на ген. Стойков, началник на Генералния щаб по БНТ) принуди властта да взриви склад край Челопечане, база за утилизация на боеприпаси. Организира си фойерверк с 1600 тона боеприпаси и 15 тона тротил и хексоген. Според военният министър взривяват се 20 тона с 25 000 взриватели. Случайно охраната на склада е навреме евакуирана. Защо при инцидент от такъв мащаб охранителите са още живи. В интервютата си тези охранители крият кой освен фирма МОБА има достъп до погреба и кой е бил сутринта между 5 и 6 30 часа на територията му. От кого са били евакуирани? Репортерката на БНТ Пенка Ангелова спомена името на собственика на охранителната фирма МОБА (Моб на английски значи МАФИЯ) , но БНТ не го излъчи. Защо медиите укриват кой всъщност отговаря за сигурността на базата? *** сценарий. Кого властта иска да сплаши този инцидент? Военните, които открито заявяват недоволството си от управлението на страната и се очаква военен метеж или народа? Засега потърпевши са хората. Властта ясно казва на народа да си седи в къщи и да държи прозорците затворени. Дорида запуши устата си с мокри кърпи. Препоръката е на поредица от експерти, включително и на народния представител д-р Шарков, в студиото на БНТ. Бяха изпотрошени прозорците на жилищата в три околни села, има и съборени къщи. Първата реакция на минитърката по извънаредните ситуации Емел Етем беше, че НЯМА ДА ИМ ПЛАТИМ ЩЕТИТЕ. Тези взривове не могат да държат вниманието на обществото повече от ден, въпреки системното медиино раздухване на паниката. Досега не е допуснато нито едно журналистическо разследване по случая. Журналисти от различни медии дори нямат право да припарят до погребите,малките взривове продължават. Българското общество и световната общественост биват занимавани със специални заседание на министерския съвет,НС, официални обръщения и т.н. За да се придаде тежест на случилото се, затвориха и софийското летище 1400 пътници цял ден чакат да излетят. Така новината придобива и международно участие. Това си е чисто престъпление и безнаказаното правителство трябва да понесе наказание. Каква ли дивотия е замислила държавната мафия за утре, за да отклони вниманието на народа, че му бърка по-дълбоко в джобовите. Публикувайте предстоящите разработки на Дирекция Активни мероприятия на МВР.
11
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
На Е.Е. и С.С, другия С.С., за всичко им е виновен ББ
10
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Ами да, нищо чудно ако имат идея за бизнес на това място. Увасно би било ако е това. Ако има някакъв човешки фактор за този инцидент, то това го превръща в атентат. А всички мисля сме на 1 мнение за 3главата ламя. А относно това колко са компетентни. Те самите поне 100 пъти днес бъркаха името на квартала със 1 варненско село.