Тревога! Пчелите ни намаляват опасно

До 2025 година може да изчезнат в световен мащаб
27 сеп 2010 10:51,
77
Тревога! Пчелите ни намаляват опасно
Снимка: БГНЕС

Тревожна тенденция наблюдават производителите на мед у нас. По думите им с всяка изминала година броят на пчелите намалява.

Според пчеларите, ако тази тенденция се запази, до 2025 години пчелите в целия свят ще изчезнат.

Производителите освен това се притесняват, че недобросъвестни търговци продават мед менте на българския пазар.

Родът на Иванка Хосейни се занимава с производство на мед вече един век. Тя самата се грижи за пчели от 30 години и споделя, че не боледува, защото всяка сутрин хапва лъжица от натуралния продукт. И тази година Иванка е изложила своя мед на традиционния Меден базар в Пловдив, на който участват пчелари от цялата страна.

„Произвеждам мед от дълги години и се дразня на колеги, които се опитват да пробутат ментета”, сподели пред Dnes.bg пчеларката Иванка Хосейни.

Пчеларите са притеснени, че масово търговци предлагат на пазара фалшив мед, който няма същите полезни качества като истинския, защото е примесен със сладък екстракт от царевица.

„Качественият мед трудно се различава от некачествения. Този, който се излага на подобни базари, е проверен в лаборатория и само така можем да сме сигурни какво има в бурканчето”, казва пчеларят Димитър Бонев.

Пчеларите се тревожат и че пчелите са на изчезване.

„Масово пчелите се разболяват от така наречения израелски вирус”. Това каза пред Dnes.bg д-р Мирослав Белчев, който също е изложил своята продукция на медния пазар в Пловдив.

„В Китай големи области са третирани с опасни препарати и по този начин там са избити голяма част от пчелите. Затова в момента хората на ръка събират прашец и на ръка опрашват дърветата”, каза д-р Белчев. Според него обаче тази практика в световен мащаб не може да се приложи.

Пчеларите твърдят, че за техния мед има голям пазар в Европа, но изкупната цена е много ниска. За сравнение килограм мед се купува на цена от 4 лева, а търговци в Гърция например го продават за 16 евро.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


77
Още по темата: пчелимед
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
19
 
32
 
! Отговори
арее преди 13 години
бла бла бла стига ме занимавахте с глупости бе да ви *** и тъпия сайт
75
8
 
37
 
! Отговори
Mitko 1982 преди 13 години
Много сили и приказки се хвърлят .... Несмятате ли , че с един закон за премахжане на ментето от пазара нещата ще се оправят ! Тряба само да се разчупи лобито отгоре и така !? Сложна работа може би !?
74
10
 
40
 
! Отговори
дасда преди 13 години
Между другото, бях чел една книга за Ванга, където споменаваше, че пчелите съвсем скоро ще изчезнат, след тях доста видове плодове, зеленчуци, а накрая и водата. Естествено не беше формулирано точно както го написах, но като прочетох пчелите си спомних прочетеното отдавна.
73
8
 
37
 
! Отговори
manuelche преди 13 години
Отново изказвания на недалновидни и непредприемчиви хорица, разчитащи, че от един панаир в Пловдив ще станат богати.Пчеларите с редовни клиенти не се оплакват, а работят. Другите мрънкат подобни мрачни прогнози, защото българинът лесно се плаши.
72
8
 
40
 
! Отговори
БАЙ МИНКО преди 13 години
Това с изчезването на пчелите наистена е тревожно и е време да има защита на пчеларството.Трябва да има потпомагане от еврофонда за пчеларите.А човек който е ял чист натурален пчелен мед трудно ще го обърка с ментето.
71
9
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
ми тя Ванга беше казала, че пчелите ще изчезнат...
70
8
 
36
 
! Отговори
Селянина преди 13 години
63 не бъркай осите с пчели
69
8
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Ванга го е казала отдавна. Пчелите ще изчезнат, млякото ще стане отровно,всичкото злато ще изкопаете ама вода в буркани ще затваряте
68
8
 
41
 
! Отговори
Скоро преди 13 години
Мамините софийски синчета и дъщерички няма да отидат до пчелички. А *** миришеще и мързеливи, то пчеличките работливи ще ги жилят до припадък. От кошера мед да откраднат - могат, но да си го произведат - немога. А от буркана е къде по сладко.
67
10
 
41
 
! Отговори
offline преди 13 години
Albert Einstein once said: If the bee disappears from the surface of the earth, man would have no more than four years to live. No more bees, no more pollination no more men!
66
8
 
38
 
! Отговори
ДО N63 преди 13 години
Твоите 'пчели' да не бяха жълти на раета?-Да?Оси се казват и не носят мед! Имат челюсти с коите могат да разкъсат обвивката на плодовете. Пчелите това не умеят.
65
8
 
45
 
! Отговори
123 преди 13 години
Ако изчезнат пчелите ...мамата ще ни се разкатае ...
64
8
 
33
 
! Отговори
Провадийския преди 13 години
Че ти за какви ни мислеше до сега бе
63
23
 
32
 
! Отговори
До 45 преди 13 години
По-големи глупости не съм чел.
62
16
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Не знам дали ще изчезнат пчелите. Преди седмица имах неудоволствието да бера грозде в голямо насаждение. Пълно е, няма отърване. По 5-6 пъти ме хапеха на ден.
61
9
 
42
 
! Отговори
пчелар преди 13 години
Един съвет от мен-купувайте си мед от производители, които пчеларстват в райони, където няма конвенционално земеделие и индустрия ;)Поздрави на всички!
60
8
 
59
 
! Отговори
причината преди 13 години
Напоследък, една нова теория набира скорост - като основна причина за измирането на пчелите се сочи нарастването в прогресия по цял свят на броя телевизионни, радио, комуникационни и ретранслационни излъчватели. Излъчването им влияе върху ежедневното нормално ориентирене на пчелите в търсене на паша и връщането им до кошерите. Та - изключете временно ГСМ, спасете пчела ...
59
12
 
32
 
! Отговори
до 39 преди 13 години
А дали илюминантите не слагат по нещичко в нечии коментари? Със същия замисъл най-малко поне!
58
14
 
34
 
! Отговори
Аl преди 13 години
"хранели пчелите със захар" това да не е крава бре? С лопатата ли ги хранят? Чул недочул за смески за подсилване и коментира балканският умник
57
8
 
33
 
! Отговори
Рачкур преди 13 години
имам около 10 кг :( иначе с удоволствие