Задигнаха частица от мощите на св. Йоан Кръстител

Наглата кражба станала от храма "Св. Димитър" в Сливен
11 апр 2012 12:55,
81
Задигнаха частица от мощите на св. Йоан Кръстител
Сливенският митрополит Йоаникий с мощите Снимка: архив, Булфото

Частица от мощите на св. Йоан Кръстител е била открадната в Сливен, съобщи Сливенският митрополит Йоаникий.

Частицата е открадната от храм "Св. Димитър" в Сливен, където мощите бяха донесени от Созопол за поклонение на православните християни.

Те бяха поставени на специално място в катедралния храм в дните от 29 март до 2 април.

Владиката не знае кога точно са изчезнали светите мощи от храма. Митрополитът призова този, който е посегнал на светинята, да я върне в църквата.

Според владиката кражбата, особено на свети мощи, е голямо престъпления и тежък грях.

Мощите -  зъб, частица от челюст и частица от ръка, бяха открити в началото на месец август 2010 година на остров ”Св. Иван” край Созопол.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
2
 
0
 
! Отговори
Динго преди 11 години
Защо не я приемат като Божа воля тази кражба? Църквата тълкува чудесата и нещастията както на нея й е удобно.
53
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
BILGARINA PAK NA RABOTA ,TOVA GO MOJE NAY DOBRE.
52
1
 
0
 
! Отговори
до Ме4о преди 12 години
...представи си "горкия светец" е бил обезглавен при смъртта си.Прочети малко историята и Свещеното писание и после пиши смешни предположения. Мощите на светците се получават не от "разчленяване" на телата,а през вековете вярващите намират някой малки частички от погребаните им тела.Друг начин при който се "вземат" частички от телата им е когато те биват провъзгласени за светици и след прославенето им мощите се полагат в специални раки за поклонение.
51
3
 
7
 
! Отговори
Бургас преди 12 години
Вече нищо не носете в Сливен. Явно там християни няма - само *** правещи се на турци.Загубихме може би най-голямата причина за поклоннически посещения в Созопол.Дано полицията бързо да се намеси. Дано !
50
3
 
4
 
! Отговори
лично преди 12 години
познавам човек откраднал от църква преди много години и си замина като куче-не на фанатизма да на вярата в доброто стига сте се правили на космополити щото всички сядате на коледа и се чукате с яйца на великден
49
1
 
7
 
! Отговори
Монти Бърнс преди 12 години
До АтанасЦитира Вернер Гит, сега остава някой да цитира и т.нар. Баба Ванга и панаирът вече ще е пълен.Разумните хора знаят, че използваният от г-н Гит термин "душа" всъщност носи единствено художествен смисъл. От научна и медицинска гледна точка това всъщност е мозъчната дейност. Която приключва в момента на мозъчната смърт. И трудно би се изправила пред когото и да е в съответния момент.
48
1
 
3
 
! Отговори
do 63 преди 12 години
Научи се да пишеш грамотно,и тогава коментирай
47
4
 
3
 
! Отговори
Монти Бърнс преди 12 години
До Петър ПетровАудиторията /и вероятно Бог/ ще ти простят, но не и учителката ти по литература, ако види, че пишеш "***" с две у-та. :)
46
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе и физика и биология учих, в 21 век живея, компютър ползвам, ама ако ми е нещо на зор без да мисля викам Боже, Боже.........Освен това всеки знае поне 1 история за някой, който е откраднал нещо от храм и после му се е върнало по най-жестокия начин!И вярвящи и атеисти - помислете само докъде може да стигне наглостта на крадците, та от храм (независимо какъв) да откраднат!Такъв и от сираче ще открадне и от старци! Ръцете да им изсъхнат!
45
5
 
3
 
! Отговори
Атанас преди 12 години
До атеистите:Както казва Вернер Гит: Миг след смъртта, когато душата застава пред реалността, пред Бога, атеизмът преключва. В отвъдното атеизъм няма.
44
6
 
6
 
! Отговори
Петър Петров преди 12 години
Монти Бърнс ти си голям ***. Да ми прости аудиторията. Непрогледна мъгла има само в твоята глава, защото е празна. От такива като тебе докарахме нещата до тук. Никой не те кара да вярваш в нещо, просто не споделяй тази твоя простота с други хора. Бездуховността е най голямото престъпление което направиха комунистите с този достоен народ.Факта, че пишеш псевдонима си латински показа нищетата на душичката ти.
43
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
голяма вяра, да се кланяш на разчленен труп
42
1
 
8
 
! Отговори
Монти Бърнс преди 12 години
До 54Сравнението ти е ужасно примитивно и нагледно показва колко ограничено разсъждават религиозните хора. Значи щом Маркс е бил атеист и същевременно с това комунист, значи всички атеисти са комунисти, а? Хехе... Дали осъзнаваш, че това е адски наивна дедукция. Като оня виц - "Шефе, имаш ли аквариум? Да!? Значи си ***!"Фашизмът, комунизмът, и всички тоталитарни идеологии са фактически квази-религиозни. Параван за алчност и лицемерие.
41
1
 
1
 
! Отговори
тцЪ преди 12 години
Къде другаде да ги откраднат, ако не в Сливен - един от градовете с най-многобройно *** население в България?
40
6
 
3
 
! Отговори
Tina преди 12 години
До 55-и:Свободна воля, защото избирам да вярвам в Него, избирам да го следвам, избирам да спазвам заповедите Му.Да ми прости Господ - не винаги се справям, в много нарушения съм, но се старая.Твоят избор е лично за теб.
39
6
 
1
 
! Отговори
Привет преди 12 години
Лошо е да се краде, особено от черква.Добрата новина е,че тези кости са най-вероятно фалшификат, ако се вярва на всички реликви, Исус и Светиите трябва да имат поне двойно повече кости от обикновенните хора.Друг извод е че някой ненормалник вярва, че нарушавайки Божията заповед "Не кради" и отмъквайки "Света реликва", ще го споходи щастие :)))Абе, тая държава е пълна с откачалки начело с "Великият мъдерец" Боко Тиквоне :)))
38
2
 
3
 
! Отговори
pissed off преди 12 години
до 52:за каква свободна воля ми говориш, като първите заповеди са само забрани и ограничения?????И то напълно безсмислени и нелогични-нищо общо със свободна воля, дух, разум и т.н
37
9
 
4
 
! Отговори
Комунисти преди 12 години
Браво дугари Доукинс и други видни Атеисти.Трябва се изкорени вярата в хората за да могат да са по-лесни податливи на нашата доктрина!! Както каза учителя Маркс "Религията е опият за масите"...Продължавайте другари да се борите срещу вярата на хората, както истински комунисти
36
2
 
8
 
! Отговори
Атанас преди 12 години
Каквото и да говорите някои за свещениците, знайте, че всички сме грешни, някои много повече от тях, нищо че са на първа линия на плювачите.А новината е лоша, наистина
35
3
 
5
 
! Отговори
Tina преди 12 години
До 50-и:Религиозният контрол над масите го осъществяват онези от Ватикана и онези от минаретата.Вярата е състояние на свободната воля, ум и дух, до което достигаш само ако искаш.И най-малкото, към което се стреми е властта...