София се събуди под слой червеникав прах

Облачен фронт от Сахара с фини пясъчни частици навлезе в България
Обновена: 29 май 2013 12:31 | 29 май 2013 12:15, Красимир Ангелов
82
София се събуди под слой червеникав прах
Тази сутрин много от колите изглеждаха така. Снимка: Булфото

Облачен фронт, примесен с фини пясъчни частици, навлезе в България и създаде запрашавания в някои части на страната, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

София се събуди под слой червеникав прах
Снимка: Булфото


Облаците идват от Африка и Сахара и за това София осъмна с тънък слой червеникав прах. Рано тази сутрин е имало пик на запрашаването над Югозападна и Южна България, отчитат експерти.

Очаква се по-късно през деня пясъчните облаци да се отправят на Север и част от Източна България.

София се събуди под слой червеникав прах
Снимка: Булфото


Същевременно тази сутрин в Пловдив валя дъжд, примесен със сахарски пясък. Според метеоролозите обаче явлението не е необичайно и не е опасно. За минути такъв дъжд валя и във Велико Търново и Сливен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още по темата: Сахаразапрашаване
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
1
 
7
 
! Отговори
за овцете ! преди 10 години
Хората са много неусведомени по този въпрос ! Наистина ни запипват от скапаните самолети за да ни тровят здравата ! Трябва вече да се направи нещо по този въпрос преди масово да почнем да измираме и тогава хората да им светне ламичката за какво става въпрос, то е ясно че от няколко такъва "дъжда" няма да умрем, но всичко с времето си драги коментатори ! БУРЕВЕСТНИКОВ е прав за всичко, а останалите просто не пишете малоумщини !!!
63
4
 
1
 
! Отговори
уса преди 10 години
По принцип всеки следобед в Сахара се образува силна буря ,която вдига този прах високо в небето и от там теченията го завихрят.Достига чак до Амазонка и съставът му е полезен за растенията като цяло.Е да ,не е полезен за дишане.Ама като гледам ,не са се хванали да мият по улиците..........
62
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не знам , дали наистина е безобидно това явление , но като миех колата , препаратът , който е един и същи винаги , този път не можа да отстрни пустинният прах....Много се съмнявам , че тази пепл е безвредна , но кой да ти каже , то и Бойко вече го няма ...
61
1
 
1
 
! Отговори
TOMA преди 10 години
da go kaje i nekoi nezavisim istochnik, NE SE LOVIM
60
0
 
6
 
! Отговори
д преди 10 години
че тва редовно се случва! на мен ми писна да всеки път като си измия колата, ставам сутринта и я гледам в кални капки, а дъждж очевидно не е валял! Изобщо не е от вчера това, нито от онзи ден. ..
59
0
 
14
 
! Отговори
арес преди 10 години
не само пясък има
58
1
 
17
 
! Отговори
Galia преди 10 години
Вчера и във Враца небето беше осеяно със самолети,а днес осъмнахме с червен прах.Ако беше прах от Сахара защо няма в Гърция ?
57
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Колко много непросветени *** има в този форум. И всички се имат за компетентни, а ги ръсят едни...
56
1
 
18
 
! Отговори
сириус 2 преди 10 години
Не се разправяйте кое верно,кое не.вече в Румъния са изследвали учени какво съдържа този прах който видяхме сутринта,имало го е и в румъния-установено е било че има много високо съдържание на тежки метали.Няма какво да разправяте стари приказки на които никой почти не вярва.Друго важно-ами информирайте се тъй като вече е ясно,че не имало такива движение на въздушни маси които да донесат тоя прах от сахара. Много ама много се манипулират масите с тв и вестници,всеки знае,че е прах от сахара.
55
4
 
3
 
! Отговори
умен гущер преди 10 години
Сбъднато е пророчеството на Алоис Ирлмайер
54
4
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какъв прах от Сахара?В България се провежда учение на турски,израелски и американски самолети.Вчера по южното черноморие не спряха да ръсят и оставят дири.Днес небето е като похлупак.Има много филми в интернет за кемтрейс-химикали.'Аерозолни престъпления" "Невинни следи или масов убиец"Учените са установили,че тия химикали увреждат имунната система.Пчелите измират,дърветата съхнат.
53
2
 
18
 
! Отговори
. преди 10 години
Боби, има 2 типа: 1. Тези които задават въпроси2. Овце (които "нямат вереме" и препускат със стадото)
52
18
 
3
 
! Отговори
Боби преди 10 години
Абв тоя Буревестников как може да е такъв бре!? За мен това са хора без работа, с много свободно време и нямащи какво друго да правят. За да си запълнят времето си втълпяват какво ли не простотии и влизат в някакви филми, с което си правят животът по-интересен. НЛОта, пръскания, земетресения, HAARP... всичките тези простотии са измислени заради такива като него! Нямам думи какво хора има по света...
51
7
 
6
 
! Отговори
Любопитен преди 10 години
До ШаманАко ГЕРБ бяха взели власта ,какъв щеше да бъде пясъка?
50
7
 
6
 
! Отговори
rm преди 10 години
Стига сте се шашкали с тези пръскания (да, виждал съм) - това с пясъка се случва почти всяка година.
49
1
 
13
 
! Отговори
ПЕРНИК преди 10 години
Тази сутрин в Перник колите бяха грозна картинка , все едно са били на офроуд .
48
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
евро-атлантическата (солидарност) излезе ,че е самолети на сащ-(ционисти) да ни тровят с бариеви алуминиев оксид и аерозоли-кемтрейл,вчера цял ден над нашия град прелитаха такива самолети оставяйки след себе си познатите до болка вече на всички следи и днес ето го резултата по всички коли има червен прах , над нашия народ се извършва планомерен геноцид ,явно (избраните) вече си заплюха територията на България и благодарение на послушни правителства през последните години плана им върви по ноти
47
1
 
3
 
! Отговори
dimitar.daskalov90 преди 10 години
Това за Казанлък стана ежедневие
46
2
 
17
 
! Отговори
Шаман преди 10 години
Еми нормално, червен прах в чест на новото правителство. Ако Костов беше станал премиер, щеше да е тъмно син!
45
3
 
5
 
! Отговори
Буревестников преди 10 години
В 3.05 часа на 21 май българско време е обявена първата фаза на оперативна готовност на системата за противоракетна отбрана на НАТО на територията на европейските страни членки. В тази фаза са ангажирани пет държави - Турция, Румъния, Полша, Италия и Испания. Сто процента от територията на България попада в обхвата на защита с вече наличните средства за противодействие срещу евентуална заплаха с междуконтинентални балистични ракети, идваща от райони на нестабилност", съобщи министърът на външните работи Николай Младенов, който участва в срещата на върна на НАТО в Чикаго.