Уволняват шефа на полицията във Велико Търново заради Лясковец

Ексшефът на ОДМВР и още двама също отнасят наказания
Обновена: 7 апр 2014 14:00 | 7 апр 2014 13:55, Анисия Иванова
114
Уволняват шефа на полицията във Велико Търново заради Лясковец
Вътрешният министър Цветлин Йовчев. Снимка Архив: Булфото

Шефът на полицията във Велико Търново Христо Христов ще бъде сменен заради случая в Лясковец, при който психично болният Петко Петков уби полицай и рани други трима, съобщи вътрешният министър Цветлин Йовчев.

По случая в Лясковец ще има дисциплинарни наказания и за бившия директор на ОДМВР-Велико Търново комисар Живко Коцев, както и за двамата полицаи, които са заснели къщата на Петков преди операцията.

Христо Христов ще бъде отстранен от длъжност, защото не е предприел необходимите мерки, а предишният шеф на полицията във Велико Търново Живко Коцев ще получи наказание "недопускане до израстване в конкурс", уточни Йовчев.

Двамата служители, които са снимали в деня преди акцията и не са докладвали, вероятно ще бъдат дисциплинарно уволнени. "Ще бъдат наказани и редица служители на по-ниски нива. Не се предвиждат каквито и да е мерки по отношение на  Отряда за борба с тероризма", допълни вътрешният министър.

Още по темата
По думите му основната причина за случая в Лясковец са неадекватните действията на служителите на великотърновската полиция. "Неясно е защо те са отишли да заснемат дома на Петков, те са установили, че той ги е забелязал и са предизвикали неговото подозрение. Този факт не са го докладвали на началниците си", каза Йовчев.

Според проверката втората причина за провала на операцията е, че планът за задържането на Петков не е сработил. Полицаите е трябвало да проникнат през три места, те не са успели да проникнат през входната врата, като Петков е предприел мерки за барикадирането на тази врата, обясни вътрешният министър. Според него в известна степен негативният резултат се дължи и на това, че през последните години подготовката на СОБТ е водена в погрешна посока. Тя е водена в посока на специализирана група за задържане, а не на Отряд за борба с тероризма. Много от способите са били занемарени. Вероятно и това в някаква степен е допринесло за трагичния завършек. Технологично и технически отрядът изостава, смята Йовчев.

Според министъра необходимостта от провеждане на операция е била налице, било е необходимо да се действа незабавно, тъй като е съществувал реален риск Петко Петков да използва притежаваното оръжие срещу български граждани, включително срещу деца. Не е било възможно повече да се изчаква, тъй като рискът е бил сериозен.

Всички действия, предприети по планиране и провеждане на операцията, са законни, това е абсолютно категорично, заяви Йовчев, като при планиране и подготовка на операцията са спазени всички нормативни изисквания в МВР.

В проверката са изследвани три насоки – разрешението за носене на оръжие и последващите действия, след като е било ясно, че разрешителното е изтекло, изследвани са действията по планираната операция през 2012 г., както и  действията по планиране и провеждане на операцията през 2014 г., заяви Йовчев. 

Министърът обясни, че по отношение на изтеклото разрешително на Петков не са предприети всички действия за изземане на оръжието, има подценяване на риска по повод един човек, за когото вече е имало сигнали, че може би е неустойчив психически.

Той подчерта, че са пренебрегнати сериозни сигнали за поведението на Петков, за да се стигне до 2012 г., когато в резултат на решение на районния съд, е трябвало да се предприемат действия спрямо него. Има указания на тогавашния главен секретар на МВР Калин Георгиев да бъдат използвани всички оперативни средства и форми, за да се изземе това оръжие. Планирането на операцията през 2012 също е законосъобразно, няма нарушения тогава, обясни Йовчев.

"Резолюцията на тогавашния главен секретар е правилна и адекватна. В резултат обаче на тези указания на Калин Георгиев не е произтекло нищо, не са били предприети необходимите действия, няма отворени оперативни дела, няма ползвани оперативни средства, единствено е изпратен районният инспектор, което е несериозно. Смятаме, че както тогавашният директор на ОДМВР, така и сегашният не е изпълнил действията на тогавашния главен секретар Калин Георгиев", категоричен е Йовчев.

Едва на 20 февруари 2014 г. е запознат настоящият главен секретар на МВР с този проблем. Той е издал разпореждания, които са адекватни и е направил всичко, което е трябвало да направи, обясни Йовчев.

Припомняме, че на 14 март Петко Петков застреля баретата Емил Шарков и рани трима негови колеги при опита им да изземат боен арсенал от дома му в Лясковец. Причина за полицейската акция бе, че мъжът многократно е заплашвал да използва оръжие срещу учениците от близкото училище, защото му пречили с игрите си. Петков, който също беше ранен по време на спецакцията, е обвинен в умишлено убийство на полицай и се намира в затворническата болница в София.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


114
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
95
0
 
1
 
! Отговори
Емил Боев преди 10 години
Щом Призидента назначава главния секретар на МВР, това означава ли, че той го и уволнява ?
94
0
 
2
 
! Отговори
HR преди 10 години
Колко сте жалки, изкупителни жертви има ОК, истинските виновници ги няма. Защото не си признавате господа висши ръководители.
93
0
 
8
 
! Отговори
На крива ракета... преди 10 години
Лазо, г-н министър, защо не обясните простичко: въобще не е имало нужда да се използват командоси вместо великотърновската полиция! Петков не е нито терорист, нито опасен престъпник. Вчера в предаването на М.Цветков присъстващите Бояджиев шеф на сдружението на бившите командоси, Радулов бивш гл.секретар и адв.Марковски посочиха, че е имало десетки,та дори стотици начини за залавяне на Петко без пушка ***, ама вие сте решили да покажете какво значи командос! Показахте го, джанъм! Лазо, вие с министъра обвинихте всичко и всички заради собствените си кожи!
92
0
 
7
 
! Отговори
бобо преди 10 години
поредната глупост изречена от този умник"гл.секретар си подаде оставката ама аз не му я приех"!!! Абе на този *** няма ли кой да му каже,че Президента назначава и уволнява гл.секратар!!! Боже,Боже колко простотия събрана на едно място!!!??? Е, с такъв министър толкоз и такива резултати!!! добре,че този отряд нямаха и обучени кучета,че и те щяха да му се смеят на този ***!!
91
0
 
6
 
! Отговори
dan преди 10 години
Наказват директора на полицията че не си е свършил работата Ами защо Гл Секретар не е констатирал тая лошо свършена работа а е подписал заповедта за нападение ЗАЩО
90
0
 
3
 
! Отговори
Кубер преди 10 години
"да изземат боен арсенал от дома му в Лясковец" хахахахаха, една пушка боен арсенал ли е бе? Боен арсенал си го представям като автомати, гранати, РПГ-та, не ловджийска пушка.
89
0
 
7
 
! Отговори
gemballa преди 10 години
Милиционер-класик!!!Някакъв *** да направи на решето най-елитния отряд!!!
88
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
DA E JIV BAI PETKO V 5h SUTRINTA DA GO ATAKUVAT KOITO I DA BILO V JILI6TETO MU VI6TE SAMO KAKAV GLAVEN OXRANEN PROKOROR IMAME KATO SVINIA E RASI UMNOTII ZA GLUPACI I NIE DA GO SLU6AME I PLIASKAME IMAME I SPECIALEN OTRIAD SMIAX EDIN BAI PETKO IM RAZKAZA IGRATA MI AKO BIAXA 2-3 BAI PETKOVCI 6TO NE KAJAT ZA KAKVI ZAPLATI SE RAZPISVAT TARANTUTNICITE DETO NI SMUKAT ZAKONO NIAMAM DUMI DA E JIV BAI PETKO
87
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много лесно решение. Трябва да се уволни правителството, което всява хаос в страната, не обикновени хора.
86
1
 
1
 
! Отговори
Ivan преди 10 години
Kakvoto stana stana,doidoha na vlast,poosraha se, skoro natcialo shte se oserat...Hora,poneje ne ni davat druga alternativa,Glasuvaite,Glasuvaite vie znaete za koi...Samo ne za ubiitcite koito vikat drajte ubiitcite...Jalko za jertvite...
85
0
 
15
 
! Отговори
ЖОРО преди 10 години
***!!! ... ИЗМИХТЕ СИ РЪЦЕТЕ ??!!! ВЗЕМАЙ ОНЯ ТВОЯ ЗАМЕСНИК ЖЕПЕЕЦА И ДИМ ДА ВИ НЯМА !!! А , И ДА МИНЕШ ДА СИ ПЛАТИШ АКТА ЗА ПРЕВИШЕНА СКОРОСТ!!! НЯМАТЕ СМЕЛОСТ ДА СИ ХВЪРЛИТЕ ОСТАВКАТА, АМА ЩЕ СПРЕ ПРИБИРАНЕТО НА ПАЧКИТЕ. ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА ОСТАВКА НА ВАС ДВАМАТА - ДЕГРАДИРАЛИ ОПИЯНЕНИ ВЪВ ВЛАСТ.
84
1
 
11
 
! Отговори
ТВ преди 10 години
Социализмът се завръща - кошмарите се завръщат, деца! Така беше при соца - всичко си го отнасяха дребните рибки, а големите рибоци - истинските виновници, ги повишаваха... Честито, другари и другарки, днес вие управлявате. Сега, когато сте на власт, може и един нагласен референдум да си организирате - за присъединяване към СССР. Няма вече СССР? А, не - доскоро нямаше - но утре вече ще има. СПСР - съюз на присъединените съветски републики.
83
0
 
17
 
! Отговори
x преди 10 години
Голям смях бе тази пресконференция. нямали техническа възможност да отворят врата която се отваряла навън олеле олеле така не се бяхме смяли никога. Страшна полиция имаме мога да им предложа едно просто средство за такива ситуации,казва се ЛОСТ
82
6
 
4
 
! Отговори
хахахахаха преди 10 години
министъра и гл секр .ще се занимават с бай петко лудия...ай стига простотии...а не само шефа на ченгетата там е за уволнение,а и бая други около него...плюете ченгетата ама кат ви награбят *** ревете....мъжееееее....гейберчета прости...това ако беше пък бибит щеше наверно да викне 6 ти флот да атакува-като тошо чакъра с гранатомета...ба си сганта сте еййййййй...че той ако искаше да гърми по хората наистина,досега да беше гръмнал ве ***...
81
11
 
3
 
! Отговори
хахахаха преди 10 години
чета коментариите и виждам,че наистина бълХарчето трябва да изчезне от тоя свят...на *** само комунисти им в устата....комнистите са виновни дето стана бъркотията в сирия,пак те че турците пуснаха толкова бежанци,при положени че са задължени да не ги пускат,комунистите са криви че европейците не ги щат,а баш те разбутаа сирия,пак те виновни че бибит назначил *** в мвр...аре спрете се,бунаци...КРИВИ СА ЩОТО НЕ ИЗЧИСТИХА *** ОТ МВР,ддето цвъци помака и флоров влаха ги назначиха!!!
80
1
 
13
 
! Отговори
акуд преди 10 години
е тва е управлението и кадрите на дпс и бсп, министрите от МВР които са от управляващата к00лиция искаха да си направят PR с този човек затова си бяха поканили и телевизии да снимат супер акцията, но след като се омазаха уволниха обикновен редови Български гражданин, докато роми и бежанци влизат в България и ни ограбват данъците чрез дпс и бсп
79
1
 
12
 
! Отговори
Усмивката преди 10 години
Фактът, че "фотографите" останаха неизвестни, говори че това е измислено за отклонение на вината на главния секретар на мвр. Нарочно ги пиша с малки букви. В армията при неуспех на проведена операция, първи на разстрел изправят командира, утвърдил плана на операцията и отговорен за провеждането й. Тук главният секретар се крие зад гърба на двама неизвестни служители. Ако е мъж, а не баба, да си подаде веднага оставката! Сам призна, че утвърдената от него операция е провалена. Некадърник!
78
1
 
16
 
! Отговори
Васил преди 10 години
Овчев,ти ставаш само за манекен.За друго нямаш интелект.
77
1
 
20
 
! Отговори
Иван Тодоров преди 10 години
Само комунистите могат да си извъртят задниците по този начин.Срам поне от паметта на момчето което загина заради глупоста на едни дупедаици на ДПС.
76
0
 
20
 
! Отговори
Samo minavam преди 10 години
Заради този тъпан на снимката стават чудеса.Ще уволняват и баба Пена-чистачката.Какво ли ще се случи ако някои решителен мъж,които е ходил в армията ги посрещне с Калашников.Голям рев ще падне.........палячовци.