Ниви в Пернишкото са третирани с нелегални пестициди

Препаратът е с турски етикет, жители се оплакали от силна миризма
Обновена: 10 апр 2014 17:29 | 10 апр 2014 16:27, Анисия Иванова
5
Ниви в Пернишкото са третирани с нелегални пестициди
Архив: Булфото

Ниви с пшеница в пернишкото село Зидарци са били третирани с нелегални пестициди, съобщи началникът на отдела "Растителна защита" в Областната дирекция по безопасност на храните Галина Павлова. Препаратът е с етикет на турски език и не е регистриран за употреба на територията на страната, било установено при експертна проверка.

Местни жители подали сигнал за наличие на силна и задушлива миризма. Инспекторите установили на място летящ делтапланер, колесар за летателното средство и камион с приготвен разтвор от пестицида, съобщава БТА. От Областната дирекция по безопасност на храните намерили 10 пълни и също толкова изразходвани опаковки от препарата. Те са конфискувани и ще бъдат изследвани, а на земеделските производители, които ги ползват, ще бъдат наложени глоби, увериха от контролната институция.

Според "Растителна защита" с нелегалния препарат са третирани 180 дка в момента на проверката. Предполага се, че количеството е по-голямо, защото преди подаване на сигнала е имало и други полети на делтапланера.


5
Още по темата: Перникнивапестициди
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Ко не преди 7 години
Да да Петарчо ще се унищожи даже ще се забрани достапа на хора там за 50 години
1
0
 
8
 
! Отговори
Петърчо преди 7 години
Няма ли да се унищожи тази пшеница???? Само с глоби, нищо няма да стане!!!