Екоминистерството забрани временно строителството в къмпинг "Корал"

Строежите могат да унищожат дюни и ценни растения
4 сеп 2014 16:41, Надежда Бочева
0
Екоминистерството забрани временно строителството в къмпинг "Корал"
Снимка: Булфото, архив

Екоминистърът Светлана Жекова е издала заповед, с която се спират строителството и монтажните работи на няколко компании в района на къмпинг „Корал“, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Заповедта засяга проектите на „Ибердрола Инмобилиария Риъл Естейт Инвестмънтс” ЕООД, „Витатур инвест“ АД, ПГА „ФУУД“ ЕООД, „Прайм пропърти” (БГ) АДСИЦ и „Корал резидънс“ в района.
 
Забраната се налага, за да бъде предотвратено вероятно значително отрицателно въздействие върху компонентите и факторите на околната среда, включително и върху близко разположените защитени зони, посочват от МОСВ.

Срокът на правно действие на издадените решения по смисъла на Закона за опазване на околната среда за одобряване на инвестиционните предложения е изтекъл, обясняват от Министерството  мотивите за принудителната административна мярка.

Освен това не са проведени необходимите процедури по оценка на съвместимостта на инвестиционните предложения с предмета и целите на защитените зони предвид настъпилите през 2007 г. изменения в екологичното законодателство.

Строителството би довело до унищожаване на три типа дюни, основен елемент на ландшафта и предмет на специална защита по смисъла на Закона за Черноморското крайбрежие.

Застрояването е предпоставка за необратимо унищожаване на находища и популации на шест вида растения, поставени под специален режим, допълват от МОСВ.

Забраната е в сила до провеждане на необходимите процедури по реда на Закона за опазване на околната среда и Закона за биологичното разнообразие, както  и до влизане в сила на издадените на тяхно основание индивидуални административни актове.

По-рано днес министърът на регионалното развитие Екатерина Захариева подаде сигнал до прокуратурата във връзка със законосъобразността на разрешенията за строеж около плажа Корал.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари