Жена без глас след операция, ще плаща и 30 бона на болница

Осъдила болницата, но оттам обжалвали и виновната излязла тя
Обновена: 20 май 2015 11:07 | 20 май 2015 10:43,
44
Жена без глас след операция, ще плаща и 30 бона на болница
Снимка: Нова телевизия

В продължение на осем години жена се опитва да докаже в съда, че е жертва на лекарска грешка. След операция на щитовидната жлеза в старозагорската болница тя губи гласа си заради скъсани гласни връзки. Следват 10 операции, за да бъде спасена.

През 2012 година успява да осъди болницата, но само преди няколко месеца настъпва тотален обрат. Тя е осъдена да плати хиляди, разказва историята й Нова тв.

Всяка сутрин от няколко години Петя Костадинова поставя колие на шията си. Не само за украса. С него тя крие белег. Не може да скрие обаче гласа си, който е увреден необратимо.

През 2007 г. й предложили операция на щитовидната жлеза и на 9-ти февруари отстраняват цялата жлеза. След като се събудила нямала глас. "Не трябваше да влизаш толкова на дълбоко", казал един от лекарите на друг. Чак впоследствие жената разбрала какво означава това.

След операцията Петя губи изцяло гласа си. Не можела и да диша и при минимални физически усилия започвало да й се вие свят и да припада. Преглед при специалист "Уши, нос и гърло" показал, че нервите на гласните й струни са прекъснати. За да може да диша, й е направена трахеостомия. На практика жената диша през тръбичка, поставена в шията й.

За 3 години й направили 10 операции. Имала операции, след които я хранили през носа със сонда със спринцовка.

През 2009 г. Петя завежда дело срещу болницата в Стара Загора, за да докаже, че увреждането е настъпило по време на операцията. Това обаче може да се докаже само от независими лекари. Така с адвоката си се сблъскват с първия проблем. В продължение на над 2 години не успели да открият експерти, които да се съгласят да изготвят експертиза.

Пред съда се излагат всякакви теории като например, че някой може да я е нападнал на улицата и да я душил. На третата година се намират трима лекари, които пред съда заявяват, че вероятно лекарска грешка има.

Така през 2012 г. Окръжният съд осъжда болницата в Стара Загора да заплати 100 хил. лева на Петя. Болницата обаче обжалва пред Апелативния съд в Пловдив и следва неочакван обрат – през януари решението на старозагорския съд е отменено. Така жената трябва да заплати всички разноски на всички съдебни истанции – 28 694 лв.

Повторната експертиза, доказваща връзка между операцията и настъпилото увреждане не е коментирана въобще в Апелативния съд.

От болницата в Стара Загора отказват коментар до приключване на делото. В същото време се оказа, че лекарите, оперирали Петя Костадинова, са напуснали болницата преди няколко години. Единият е д-р Анатоли Карашмалъков. Той не си спомня за операцията. Същото отговори и колегата му Александър Юлиянов.

"Ако на тези хора не им се търси отговорност, те ще продължават по същия начин", категорична е Петя.

Само след няколко дни Висшият касационен съд трябва да каже окончателно дали има лекарска грешка, или Петя ще трябва да заплати на болницата близо 30 000 лева. Жената обаче е категорична, че ще отиде в съда в Страсбург и ще търси истината и справедливостта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
0
 
1
 
! Отговори
Federost преди 8 години
Странна история, май не ни казват всичко
37
1
 
4
 
! Отговори
? преди 8 години
Да де ама в решението на съда е отбелязано че първите и оплаквания са започнали три месеца след операцията. Това тя го е казала и потвърдено с документи. Адвокатката е проблема май наистина
36
6
 
4
 
! Отговори
Втрещен преди 8 години
Да ги съди в Страсбург, тук са корумпирани.Не се е чуло виновен да е лекар или болница!
35
3
 
2
 
! Отговори
ДО 38 и 39 преди 8 години
Вие не четете ли че веднага след операцията жената се събужда без глас, и какво коментират лекарите извършили операцията. В нашия град също има жена на която е правена същата операция и тя сега е без глас,само шепне.
34
1
 
5
 
! Отговори
и сега? преди 8 години
вярно в решението на съда пише: "Безспорно установено е, че първите оплакванията за някакви проблеми датират 3 месеца след интервенцията. Или, настоящата инстанция счита противно на приетите от решаващият съд изводи, че не е доказано наличието на причинно-следствена връзка между операцията и претендираната вреда от страна на ищцата."Е може ли да ти скъсат гласните връзки и да усетиш след три месеца??? И колко нагъл адвокат трябва да си за да искаш да спечелиш подобна идиотска теза???
33
4
 
6
 
! Отговори
Факти преди 8 години
Прочетете фактите в решението на съда и коментирайте. Адвокатката е подвела болната жена че има лекарска грешка и сега вдига медиен вой за да замаже некадърността си. Не може три месеца след операцията да са възникнали първите симптоми ако са увредени нерви по време на операцията!!!
32
2
 
12
 
! Отговори
Не чакайте преди 8 години
" Жената обаче е категорична, че ще отиде в съда в Страсбург и ще търси истината и справедливостта...".Не се бавете, Петя Костадинова, и не се хабете напразно да очаквате правосъдие в България! Губите ценно време, направо се обърнете към съда в Страсбург. На България, защото е богата държава, няма да й е за пръв път да плаща обезщетения в хиляди на хора, поставени от някого в тази държава на колене. А аз твърдо вярвам, че не България, а виновника/ците, които и да са те, ТРЯБВА да плащат!
31
0
 
6
 
! Отговори
Дженъри преди 8 години
Всеки ден ми дава поводи да се эамислям эа понятия, като лоялност и справедливост!!! Каэусите са много!!! А когато няма правова държава, нещата се эадълбочават до престъпни деяния!!!
30
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази жена няма ли мъж и синове??? Ако има веднага да се самосезират и да раздадът правосъдие. Впротивен случай хем не може да говори хем ще си плаща на селските доктори!!! Много народ си мислят че все още живеят по живково време. Не живеете по живково време народеее времето му безвъзвратно отмина. Сега живеете във времето на мутритеееееееее!! Който има милиони за него закони няма!!!!
29
0
 
10
 
! Отговори
аноним преди 8 години
Аз също съм с операция на щитовидната жлеза . При постъпване за операция трябваше да представя документ от УНГ , че са ми нормални гласните струни . Доктора ми обясни , че трябва да си запазя копие от прегледа , ако недай нещо се случи да си търся виновника по съдебен ред .
28
0
 
7
 
! Отговори
2005 преди 8 години
Prekasnat e n. laryngeus reccurens!Greshkata e mnogo iasna i sastestvena! Taka che dvamata "hirurzi" da si poemat vinata, a patsientkata da poluchi obezstetenieto, koeto i se polaga.
27
0
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Стават грешки. Никой не е безгрешен. Но е факт, че жената е инвалидизирана. Това ще попречи на работата и доходите й. Правилното решение е болницата да поеме отговорност и да й даде щедро обезщетение с което да може да до изживее живота си. Вместо това болницата я осъжда тя да плати сума, която най-вероятно ще я довърши. Много грубо и долно.
26
1
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Докторската некадърност и безнаказаноста им изби мноооого хора, а съдийската ал4ност, корупция двойно пове4е
25
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако във всички професии се допускаха такива грешки нямаше да има жив и читав човек. Пилотите и шофьорите поне ако допуснат грешка рискуват и своя живот заедно с пътниците, а лекарите са вън от опасност - пациента кучетата го яли.
24
0
 
24
 
! Отговори
as преди 8 години
В крайна сметка след като и лекарите са хора,ами да си признаят за грешките ,които са допуснали ,като другите хора.Защо се смята ,че лекарите не грешат,те затова не поемат отговорност за допуснатите грешки?! И нека не се спекулира, че ако не се направи операция ще стане по-лошо.Ами да се обясни на пациента какви са рисковете от подобна операция!!!
23
2
 
14
 
! Отговори
ss преди 8 години
ако жената беше от братята ром дали по друг начин щеше да стоят нещата се пита в задачата съда кого щеше да осъди ромката или доктора, казус голям а?
22
3
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лекарите са като журналистите - никога не са виновни и когато някой се издъни всички от гилдията скачат на нож да го защитават. Затова години наред не са могли да намерят независими лекари експерти. Гарван-гарвану око не вади.
21
4
 
9
 
! Отговори
Не знаех, че преди 8 години
в гр. Стара Загора има само една болница. Така поне излиза от написаното в статията.
20
0
 
7
 
! Отговори
до 19 преди 8 години
До АнонименТака така! Прав си само, че ми се чини, че ако ти идеш до една кибапчииница и ти продададът едно големо кучешко или човешко екскремент, едва ли ше го вземеш! Е може и да го земеш че и да го изядеш, то свят голям хора разни! Но ми се чини, че тука тая женица вместо кибапчи са и продали едно от по-големите екскрементчета!
19
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДА СИ ЛЕКАР НЕ Е ЛЕСНА РАБОТА!!!!!!!!!!!!!!ТРЯБВА ДА СЕ ЗНАЯТ ТОЛКОВА МНОГО НЕЩА!!!!!!!!!!!!НО АКО ЖЕНАТА Е МОЖЕЛА ДА ГОВОРИ А СЛЕД ОПЕРАЦИЯТА Е НЕМОЖЕЛА ЗНАЧИ Е ЛЕКАРСКА ГРЕШКА! ЕЛЕМЕНТАРНО~ТАКЪВ И Е БИЛ КЪСМЕТА :D :(