Кражба на петрол ли доведе до разлива в Бургас?

Според бургаския кмет разлятото гориво е повече от 30 тона
18 юни 2015 08:07,
16
Кражба на петрол ли доведе до разлива в Бургас?
Снимка: bTV

Борбата с големия петролен разлив от рафинерия "Лукойл" край Бургас продължава. Има завишение на вредните вещества във въздуха на мястото на инцидента, но не и в населените места наоколо, заяви пред bTV кметът на Бургас Димитър Николов.

"Екипите работиха цяла вечер, шест цистерни работиха на мястото на замърсяването, като всяка една направи между 10 и 15 курса и в момента продължават. Очаквахме към ранните часове на тази сутрин да е източено цялото количество, но за съжаление, лошата прогноза е, че днес цял ден ще вали, а дъждът усложнява обстановката, защото температурата пада и скоростта на изпарение на бензина се намалява значително", коментира Николов.

Още по темата

От "Лукойл" все още не могат да подадат прогнозното количество бензин, което е изтекло. Според бургаския кмет със сигурност горивото е повече от 30 тона.

"Съмняваме се, че има нерегламентиран достъп до тръбата с цел кражба на бензин, но това ще уточнят разследващите органи", посочи бургаският кмет. Той допълни, че по случая са сезирани всички държавни институции.

Директорът на регионалния инспекторат по околна среда Таня Манолова заяви пред bTV, че тепърва ще се изчисляват конкретните стойности на щетите. Тя беше категорична, че опасност за населението няма. Според нея няма опасност разливът да стигне до питейната вода. Предстои екоминистърът Ивелина Василева и кметът на Бургас да направят пълна инспекция на засегнатата територия.

Предстои да бъде изчислена и площта, засегната от разлива, след което ще се изчисли и санкцията, която ще бъде наложена в зависимост от размера на щетата. Манолова прогнозира, че тя ще е много сериозна, и увери, че ще бъде приложена цялата строгост на закона.


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нито са с предпазни каски хората на снимката, нито имат защитно облекло, браво! Отлична демонстрация на здравословни и безопасни условия на труд! После ако някой от тези пострада по някаква причина, пак ще има хър и мър навсякъде по медийте.
9
0
 
0
 
! Отговори
Бургазлия преди 7 години
Кметът и оше един работят, останалите гледат. Браво на нашия кмет !
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е кражба. Някой е брал бензин. не се правете на улави!
7
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е как да не могат да кажат колко е "изтекло"?! Нали трябваше да има измерителни уреди? Или всичко на око?
6
1
 
5
 
! Отговори
!! преди 7 години
Кмета със изявлението че някой е крал и затова е станала аварията, спести цялата глоба на Лукоил.
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
що не го изсипаха по агистралата поне да си гребе и да си пълни колите .ПРОФАНИ.
4
2
 
12
 
! Отговори
Фалконети преди 7 години
Щом признават за 30 тона, значи са най-малко 300 тона. Това ме е научил житейския опит в България.
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мамини сладки, там се краде отпреди да сте родени. Тогава тъмничките не смееха още да пипат. И си се краде с помощта на охраната, впоследствие с помощта на външната охранителна фирма. Най- яко си беше по Югоембаргото, познайте коя фирма беше там тогава ;)
2
0
 
6
 
! Отговори
Шеки преди 7 години
Като в ЮАР по време на апартейда -> огради с ток навсякъде
1
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
а можете ли да кажете етноста на крадците за да разбере бъмзи че е от най крадливата далавераджииска нация