От понеделник бутат незаконното гето в Гърмен

ДНСК руши по 60-70 на месец, поне 10% от тях са в гетата
Обновена: 23 юни 2015 21:25 | 23 юни 2015 21:20, Камелия Цветанова
44
От понеделник бутат незаконното гето в Гърмен
Снимка: БТА

Премахването на първите четири от общо установените 124 незаконни постройки в кв. "Кремиковци" в Гърмен ще започне на 29 юни,  съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Премахването на останалите две сгради, за които вече има извършена процедура, ще започне на 13 юли, каза тя, цитирана от БТА.

Лиляна Павлова съобщи, че към днешна дата са връчени писма с уведомление и възможност за доброволно премахване на всичките собственици на установените 124 незаконни строежи в кв. "Кремиковци".

Още по темата

След като е минал срокът и всички собственици са отказали доброволно да премахнат незаконните постройки, е направена количествено-стойностна сметка, обявена е и процедура за избор на изпълнител за премахване на първите сгради, която е приключила вчера, уточни тя.

Днес се оформя документацията и вероятно другата седмица ще започне премахването на първите сгради, каза министърът.

Павлова се надява, че тези, които живеят в тези сгради на територията на квартала "Кремиковци" в Гърмен, когато започне това принудително премахване, ще осъзнаят, че хората не се делят и че законът е един за всички.

"Всички сме равни пред закона и законът казва, че не може да има незаконно строителствои че няма право никой да го има, заяви министърът. Ако го има, то се премахва, няма предвидена процедура в закона за узаконяване, поне към момента законът е такъв, така че всички са равни пред закона", добави тя.

Средногодишно ДНСК премахва около 800 незаконни сгради, или около 60-70 сгради на месец, отбеляза още Павлова.

"Минимум 10 процента от тези сгради са и такива, които са в ромски квартали, така че не дескриминираме никого, но пред закона всички са равни", подчерта тя.

Въпреки че общината не е осигурила жилища за хората според нея няма хипотеза за спиране на събарянето на постройките.

"Ние видяхме, че има част от тези хора, които са готови да си купят земи, да строят законно, каза още регионалният министър. Ние това го толерираме и, разбира се, ще подкрепим. Там специално в Гърмен, както и на други места, имаме две хипотези. Имаме едни, които са се настанили, абсолютно незаконно в чужда частна собственост, и сме категорични, че там премахваме безапелационно. Там, където теренът е общински, общината има възможност и разчитам, че кметът ще го направи, да се проведе процедура, да се обяви ПУП и най-важното - да се направи УПИ за тези терени, след което да се предостави т. нар. отстъпено право на строеж. Тогава всеки един от тях ще има възможност да живее законно и да спазва законите, независимо дали е представител на малцинствена група или не", заяви Павлова.

Строителният министър добави в заключение, че за юли са предвидени за премахване шест незаконни постройки в Гърмен, за август ще има нови процедури и малко по малко ще бъдат премахвани и другите, но не всички наведнъж.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


44
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
11
 
! Отговори
Нострадамус преди 8 години
До началото на зимата ще бутнат 12 постройки и ще кажат, че бутането ще продължи следващата пролет, а до тогава време много ........
18
0
 
19
 
! Отговори
гост преди 8 години
" От понеделник бутат незаконното гето......" Що за заглавие, оптимистично за 20 години напред! Бутат четири, повтарям четири постройки, а още две следващия месец! Следващите 100 години с това темпо ще имат доста работа!
17
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А Лили дали не е от Дасикане Рома-българизираните роми на България , да докаже с ДНК експертиза че е българка по произход
16
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От кой понеделник?.
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Активни мероприятия в услуга на пазителите на етническият мир ДПС!
14
0
 
9
 
! Отговори
Петкан Ергена преди 8 години
Ох, Лили, любов несподелена!
13
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
то добре ще бутнем две бараки, ами ония палат по ТВ преди два дена дето се строи точно на плажа незаконно?? защо за него булдозери няма?????...докато ВСЕКИ ЕДИН политик , прокурор , висш полицай, митничар и т.н за последните 30 години не влезе в затвора и държавата се поеме от млади Българи ,живяли в чужбина (че тук само диви чалгаджии с IQ на калинка останаха) за по добри времена не можем да говорим.
12
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дрън дрън. Чи пляс...кервана си върви кучетата си лаят. Диктатура трябва. Поне 20 години диктатура.
11
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Лилето:- Ще ги бутаме къщите, както аз бутам в ъгъла, който мъж ми падне.Няма отърване
10
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И какво бутат едно гето ще построят ново след това.....решава ли се така проблема? Преливаме от пусто в празно и се харчат нашите пари, след 1 година ще говорим за новото гето и пак същото.
9
1
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тия ако бутат с това темпо ще им свърши мандата
8
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Дасиканизираните роми са български граждани
7
9
 
15
 
! Отговори
SEX BOMBE преди 8 години
Големите цици на ГЕРБ , отживяха си Депутатите-мъже в ГЕРБ
6
2
 
9
 
! Отговори
😁 преди 8 години
Терминатор малии
5
1
 
40
 
! Отговори
Х преди 8 години
Не само Гърмен на всякъде трябва.И трябва да се търси отговорност на тези които са проспали незаконното строителство-събарянето за тяхна сметка!
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ostava i da go napravat ama ne samo v Garmen i da kagat kade che idat romute ot Garmen..ako che si gi prehvarlame ot grad na grag..nama bravo
3
1
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ПОМНИТЕ ЛИ, ЧЕ ИМ СЕ ПРЕДЛОЖИ ДА СИ КУПЯТ ЗЕМЯТА НА 1.50ЛВ НА КВАДРАТЕН МЕТЪР!!!И ТОВА ОТКАЗАХА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ТЕ ПРОСТО НЕ СА СВИКНАЛИ ДА ПЛАЩАТ ЗА ЗЕМЯТА НА КОЯТО ЖИВЕЯТ ЗА ТЯХ ТОВАЕ НОРМАЛЕН БИВАК!МИ КАТО Е БИВАК ДА СИ ГО РАЗТУРЯТ И ДИМ ДА ГИ НЯМА!
2
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
..."БУТАМЕ БЕЗАПЕЛАЦИОННО..." Идва ми да разцелувам г-жа Министърката!
1
28
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ето такъв подход вече ми допада. И то МНОГО!!! БРАВО, министър Павлова. Поздравления!!!