След ада на водопада – затварят Крушунските прелести

До изясняване на инцидента – природното чудо ще е недостъпно
Обновена: 8 ное 2015 16:32 | 8 ное 2015 16:30,
10
След ада на водопада – затварят Крушунските прелести
Снимка: архив, Булфото

Крушунските водопади ще бъдат затворени до изясняване на причините, довели до инцидента с двамата затрупани туристи, съобщи за БТА кметът на община Летница Красимир Джонев.

Районът е обезопасен, утре ще бъдат поставени и табели, ще има и денонощна охрана, след като по-рано днес спасителните екипи откриха телата на затрупаните - българка с двойно гражданство и 56-годишен англичанин.

Още по темата

"Ще направим необходимите действия, за да си изясним ситуацията и причините за свлачището. След като имам пълен анализ и експертиза от геолози и хидрогеолози, едва тогава ще предприема по-нататъшни действия", заяви още кметът.

Той добави, че от експерти знае, че карстовата скала не се свлича, тъй като е пореста, но тя все пак е върху почва.

Джонев каза още, че до момента в района никога не е имало свлачище. Тази пролет само е бил отстранен камък, за който се е считало, че е опасен.

Няколко години поред на водопадите са идвали учени от Института по география към БАН, правили са обследване на карстовите терени и не са изказвали съмнения за опасност.

Красимир Джонев заяви още, че тъй като това е национален лесопарк не може да предприема почистване или обрушване на бигора без разрешение от РИОСВ.

"Ако махнем тези бигорови образования, тогава няма да има какво да се види, а туризмът е основният поминък в региона", каза кметът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
0
 
! Отговори
SOS преди 8 години
Приходите от тия водопади за последните 5-6 години са за около милион лева. Остава въпроса за какво са харчени тия пари и отделно Европарите, и кой ще обезщети загиналите? Какво и кого информират двата затворени в най-посещаваните дни информационни центъра!?
7
9
 
1
 
! Отговори
Джони Уокър преди 8 години
Аз по водопади не ходя,природата е агресивна не е за всеки,има Discowery,National Geographik,гледайте си по телевизията и не се занимавайте с глупости,а тия двамата другия пат да са по предпазливи
6
1
 
5
 
! Отговори
тТт преди 8 години
Аз пак да питам, защото нито една медия не ни каза!!! В крайна сметка от къде се откъснала скалната маса? От скалния масив, който е над водопадите ли? Където има и черен път, който води в началото, до паркинга?
5
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Наглеците се изхранвали със смъртта на нищо неподозиращите туристи. Щели да го отворят пак след като минело разследването??? Кой ви вярва, убийци!!!
4
24
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тиквата стрОи.......... пътечки, оградки, детски площадки, все смъртоносни играчки.Да сЪ ви чИститййй!Докато не ви изтрепе до един все си го избирайтИиии!
3
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
добре че скалата не падна лятото когато има стотици туристи
2
22
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ДА ДА САМО КАМЪК!!!!ГЕРБЕРУНГЕЛИТЕ СА ИЗДЪЛБАЛИ С ПРОСТОТИЯТА СИ ЗЕМЯТА ПА ЩО СЕ Е СВЛЯКЛА ОТГОРЕ!!!НЕ Е ПРИРОДАТА ВИНОВНА БАС ЛОВЯ ЧОВЕШКАТА ПРОСТОТИЯ ЕЕЕЕЕЕЕЕ
1
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
абе те отвориха Ада пък щели Крушунските водопади да затворят....съболезнования за гибелта на хората но не е там работата