Продължават да ни цакат с кантарите по магазините

Везните не отчитат точно грамажи, някои нямат и стикери
27 юни 2016 08:30, Мария Захариева
8
Продължават да ни цакат с кантарите по магазините
Снимка: Reuters, архив

264 везни и теглилки, които не отговарят на изискванията са хванали инспекторите на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор за първите пет месеца на тази година.

"Измамите с кантари по магазини и пазари продължават", коментира пред "Труд" Стефан Цанков, председател на агенцията. По негови данни около 12 на сто от кантарите не отговарят на изискванията.

Проверени са 1474 магазина, в които се ползват общо 2213 броя везни. 97% от несъответстващите везни са без знак от проверка. За 7 броя е констатирано, че не са предназначени за търговски цели, защото са от неодобрен тип и без оценено съответствие.

Инспекторите са проверили и 338 обекта по пазарите и тържищата. От 413 везни и теглилки, 31 са без валиден знак от проверка. 24 пък не са предназначени за такава търговска дейност, уточняват от ДАМТН.

Зачестяват и сигналите на граждани за неточно отчитане на грамажите. 19 обекта в търговската мрежа са проверени от началото на годината. Инспекторите са установили, че 8 везни са използвани без валидни знаци за проверка. Извършени са проверки и на 13 обекта, функциониращи на територията на пазари и тържища, в които се използват общо 13 везни, за 9 броя е констатирано, че не отговарят на законовите изисквания. За цялата 2015 г. проверките по жалби на граждани са 27 в търговски мрежи. От проверените 76 везни, 27 са били неизрядни. По-големи нарушения е имало при пазарите и тържищата, от проверени 96 везни и теглилки, повече от половината - 56 не са отговаряли на изискванията.

Физическо лице, което използва везни, които не отговарят на изискванията се наказва с глоба от 100 до 300 лв., уточниха от агенцията. За същото нарушение, когато е извършено от едноличен търговец или юридическо лице, се налага имуществена санкция от 200 до 500 лв. При повторно нарушение глобата е в двоен размер.


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
... Тез червени домати кой ги мама разклати..
4
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 5 години
женският пазар в соф е дьржава в дьржавата там няма правила и това е 25 годиниизвода е че играят парите в края на деня няма друго обяснение аз и моите познатине стьпваме там
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така е било винаги и така ще бъде, не го ли удариш в кантара балъка нема кеф в търговията.
2
0
 
8
 
! Отговори
Духаст селинджъри преди 5 години
всеки има право да си потърси правата , и по общинските пазара има контролна везна , ако някой се съмнява ---
1
2
 
10
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 5 години
12%? САМО 12%? А стига бе!