Мръсният въздух – причина за ранната смъртност

В София замърсяването е над 5 пъти над нормата
53
Мръсният въздух – причина за ранната смъртност
Снимка: Булфото, архив

Според различни изследвания мръсният въздух е една от основните причини за ранна смъртност у нас, твърди Генади Кундарев от Сдружение за земята.

Още по темата

За последните няколко дни има регистрирани повишения на нормата на фини прахови частици в някои градове. В София то е над 5 пъти, в Шумен, Горна Оряховица, Перник и Смолян също има по-високи стойности, призна пък Емилия Стойнева от Агенцията по околна среда пред БНР.

Всяка община изготвя програма за качеството на атмосферния въздух, в която трябва бъдат заложени планове и мерки. Сега по оперативна програма Околна среда, в периода 2016-2020,  ще бъде отворена процедура за намаляване на замърсяванията с фини прахови частици. Общините с нарушено качество биха могли да кандидатстват, за да подобрят качеството на въздуха, допълни тя.

Според Генади Кундарев в по-дългосрочен план домакинствата трябва да бъдат подпомагани да преминат на по-ефективно отопление.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още по темата: въздухсмъртностпрах
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
6
 
! Отговори
До 46 преди 7 години
Много лесно ще се оправи България чрез мерки в твой стил.Вдигат се данъците за всичко примерно 100 пъти и който не плаща, затвор, разстрел, ... Така България ще се изчисти, както ти се изразяваш. Учудващо е как има такива като теб, които не вдяват, че лишаването на хората в България от собственост не е решение, а задълбочаване на проблема. Собственост - жилищни и нежилищни имоти, МПС, бяла и черна техника, ...
39
0
 
3
 
! Отговори
До 46 преди 7 години
От омраза към автомобилите, не можеш да мислиш нормално. През лятото, когато се карат много повече коли, нямаше замърсяване над нормата. Сега, когато се карат много по-малко коли замърсяването е 5-9 пъти над нормата. Ако си ходил на училище лесно ще пресметнеш дела в замърсяването на отоплението на твърдо гориво и на всичко останало, вкл. и колите. Примерно около 90-95% от замърсяването сега е заради отоплението на твърдо гориво. Останалите 5-10% се дължат на много други причини -вятър, коли,...
38
3
 
0
 
! Отговори
Теодора преди 7 години
После пак се подигравайте на "селяните" в провинцията
37
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако ще и без пари да е градския транспорт, народа пак ще си кара пушещите автомобили. Щото така му е гот и така си е свикнал.Лесно може да се направи данъка на старите коли петорен и града ще се изчисти от тях. Ама то си е социална политика - малък данък за електората, че да ни изберат пак догодина.Това, че електората се трови - малко ще мрънка по форумите па ще му мине...Следващия път пак гласувайте за тези, които ви обещават ниски данъци...
36
6
 
7
 
! Отговори
Софиянец преди 7 години
СЕЛЯНИТЕ И СЕЛЯНДУ-РИТЕ ВЪН ОТ СОФИЯ!!!
35
0
 
8
 
! Отговори
До Край преди 7 години
Като пишеш за Сърбия, ходил ли си там да видиш какъв им е автопарка заради тази забрана? В държава, в която въвеждат забрани за стари коли, автопарка остарява повече. Защо е така, сами си отговори, нали се пишеш за голям умник.И не колите замърсяват въздуха, а отоплението на твърдо гориво. Отвори сайта с измерванията и няма да намериш един ден с надвишаване на нормата, ако е топло, а когато започне отоплението, четеш ли какво става - 5-9 пъти над нормата.
34
4
 
15
 
! Отговори
Край преди 7 години
Забрана за твърдо гориво, забрана за стари дизели без катализатори и филтри за твърди частици и работата ще се оправи. Забележете - натиснаха ни от ЕС за цигарите - щото ги правим ние. Никой не ни натиска за старите дизели - щото трябва да изкупим техните.А возете се и се грейте със здраве.
33
3
 
4
 
! Отговори
Край преди 7 години
И въобще не е лесно да въведеш ограничение и забрана в България. Трябват големи топки. Лесно е като ди дават пари да строиш метра и кръстовища - даже и фирмите и ги спускат на Фандъкова. Минете из Стрелбище или покрай Медицинска академия - тротоарите са заринати в коли /щото няма къде/. Тия с това /щото няма къде/ трябва да отнесат такива глоби че повече през ум да не им мине да си качат и гумата на тротоар. За това трябва дупе.
32
4
 
2
 
! Отговори
Край преди 7 години
Ще се изморим от мизерно мислене. София е столицата с най-евтината възможност да имаш "кола". Твърдо върви към модела -всеко човече с кола некой и с по две. В Сърбия не можеш да внесеш кола по-стара от 4г. В Турция като си купиш голям джип плащаш на държавата данък колкото струва едно рено клио ЕЖЕГОДНО. Българчето понеже нищо друго не управлява душа и свет дава да кара кола. Е ще караме ама асмите и раците нас чакат - сега караме - после ще ни карат.
31
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Недостижимите коли? Вие се шегувате! Вече и най-големият *** има по две коли.
30
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най- лесно е да се въвеждат ограничения и забрани. Забрани за стари коли, забрана за дизелови,да се забрани отоплението на твърдо гориво... Никой не казва каква е основната причина да дишаме мръсен въздух и да измираме. Това е МИЗЕРИЯТА! Всеки с пари ще смени дъртата кошница с хибридна тойота, ще се топли на газ, тец и ток...ще купува скъпи карти за градски транспорт...
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ако слушаме такива като "Край", ще спрем колите, а замърсяването на въздуха ще си остане почти същото. То бива омраза към недостижимите коли, ама това вече е патологично.
28
1
 
11
 
! Отговори
симпатяга преди 7 години
Основния замърсител в София с фини прахови частици, противно на очакванията, са химикалите, които се хвърлят зимата срещу сняг и лед, вместо да се чисти. после никой не ги събира и непрекъснато се разнасят от колите и рейсовете. Това е поради непрозрачно сключените договори за почистване с неизгодни условия, че така по-лесно е да се хвърлят химикали. Картофка да си ходи барабар с баш юнака, най-добре и двамата към централния софийски.
27
4
 
0
 
! Отговори
симпатяга до 28 преди 7 години
Какво да пише за мариците бе, чугунена главо??? Там замърсява само държавния тец Марица изток 2. Американския тец изпуска 0 емисии, даже няма комин, щото не е необходим. Плюй пак, ама нагоре, че да се поокъпеш.
26
5
 
9
 
! Отговори
Край преди 7 години
Виенчани що се возят на градски транспорт - не щото нямат 1000 евра за някой изгнил дизелов варел без катализатор и филтър за твърди частици.Скъпо им е да имат такава кола.
25
7
 
12
 
! Отговори
Край преди 7 години
Колете са основен замърсител и с много по-канцерогенни сажди от печките. Средната скорост на движение с кола из София стана -15 км/час. Само си мислим че се движим. Улиците са задръстени от паркирани коли. В града ежедневно се регисрират коли които няма как да бъдат паркирани законно нито реално да се движат.Паркоместата в София са по-малко от колите. Паркоместата няма как много да се увеличат - колите трябва да намалеят. Трябва да стане скъпо да имаш кола - така е в цивилизованите градове.
24
1
 
5
 
! Отговори
Някой преди 7 години
То хубаво, ама никой не пише нищо за Марици- те. Не ви стиска или какво?
23
4
 
13
 
! Отговори
Край преди 7 години
Спрямо колите и печките в София трябват здрави рестрикции. Всички паркоместа- платени, данъка на тон, на метър и на к.с., затягане на прегледите. София не може да поеме повече коли. Изхода е парите от колите в силен градски транспорт.Всеки тон въглища и кубик дърва продаден в София трябва да е с допълнителен акциз.СТИГА СИРОМАХОМИЛСТВО че напълнихме онкологиите и гробищата.А и да сменим кмета че тази женица за нищо не става.
22
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докато баце надува имотния балон в София така ще е. Няма как цела България да живее в София!
21
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Искаме чист въздух!!!