Прогнозират рекордно потребление на ток днес

Очаква се средната температура за деня да е минус 12 градуса
25
Прогнозират рекордно потребление на ток днес
Снимка: архив, БулФото

Рекордно потребление на ток очаква Електроенергийният системен оператор за днес.

Прогнозата на Централното диспечерско управление за 10 януари, когато се очаква да бъде най-студеният ден за периода със средно дневни температури от минус 12 градуса, е товарът в 19 часа да достигне 7 729 MW.

Екстремно ниските температури доведоха до ръст на електропотреблението и в пиковите часове вчера товарът на електроенергийната система е надхвърлил 7 600 MW.

В отговор на очакваното увеличение на потреблението на 8 януари ЕСО се обръща към румънския системен оператор Транселектрика за аварийна помощ.

Аварийната помощ не е задължителна и тя се дава само когато съответният оператор има такива резерви и възможности.

Заради студеното време в момента никоя страна от региона, включително и България, няма възможност да предостави подобна помощ. Искането за предоставяне на подобен внос е нормална практика между съседни държави, посочват от ЕСО.

Независимо от отказа на румънския оператор за предоставяне на поисканата помощ, българската електроенергийна система успешно покрива рекордното натоварване.

За последен път България дава аварийна помощ на Румъния на 06.11.2014 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
1
 
! Отговори
енергетика преди 7 години
Румъния отказала електро помощ на България и Бойко Борисов наредил да докарат две-три кофи от Америка, па той после ще спре още два реактора. Сега бако Боце - енерготико ще ни обясни просто , като на прости хора колко много ни обича.
19
0
 
0
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
До Анонимен 22,дори в уикипедия пише стойността на досегашния рекорд. А за сметката нали знаеш - снимка с касова бележка.
18
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Винаги ако е необходимо ще се каже че потреблението е върхово. Лятото също е върхово, щото пък тогава е горещо. Абе при нас всичко е ВЪРХА на...Сметка за ток ми е умопомрачителна....а излезе ПРЕДИ ДА НАСТАНАТ СТУДОВЕТЕ.Като всяка година
17
1
 
6
 
! Отговори
Няма страшно преди 7 години
Сега американците и Брюксел ще се заемат с проблема. Явно руските хакери са виновни. Със сигурност и санкции ще има.
16
2
 
4
 
! Отговори
новината в Блумберг преди 7 години
*BULGARIA DECLINES EMERGENCY POWER REQUESTS FROM GREECE, TURKEY*ROMANIA DECLINES EMERGENCY POWER REQUEST FROM BULGARIA Jan/10/2017 14:25 GMTА какво ще стане, ако видим минус 20град за седмица, две?Трайчо, екперт министър, къде е да коментира сектора?
15
9
 
2
 
! Отговори
Пешко преди 7 години
До Анонимен 12, стига се пенил, другарю. Ако спреш да реагираш първосигнално (и ако разбира се, не е кутева задача това), може би ще прочетеш из нета, че за момента България се справя с наличните мощности с рекордното за цялата си история търсене. Ако зимата е 12 месеца годишно да квичиш за слаби мощности е разбираемо. И много подозрително всеки слюнкоотделящ *** задължително вкарва в поста си Белене
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За съжаление сайта на ЕСО нещо не е наред и информацията там, очевидно не е вярна, поне що се отнася за вноса и износа на ток. Не е ясно и какъв е обема на транзита на ток през България.
13
1
 
11
 
! Отговори
До 16 преди 7 години
Работят бе, работят фотоволтаиците. Изкупуват целия наличен ток от АЕЦ и ни го продават обратно по преференциални цени.
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
как е зеленият ток през зимата?фотоволтаците работят?
11
5
 
2
 
! Отговори
Кривондел преди 7 години
Ток има. Покриваме нуждите. Всичко друго е клатене на въздуха.А дали изнасяме към днешна дата?
10
1
 
7
 
! Отговори
До 11 преди 7 години
Нямаме достатъчно мощности за това потребление.
9
1
 
3
 
! Отговори
123 преди 7 години
Е то на тия -100 градуса, сметката трябва да е сбор от всички сметки досега, така че мислете му.
8
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Подготвят ни за яки сметки. Още от сега побарвайте хапчетата за кръвно. На американските ни "приятели" с мариците и на такива с зелени, бели и тем подобни енергийки, не им пука, а още по-малко на лъжливите и продажни политици.
7
0
 
12
 
! Отговори
Турчина преди 7 години
Откато паднаха температурите в БГ цели квартали в Истанбул имат прекъсвания на тока. Ердоган се оправда с Гюленистите които отрязали подводен далекопровод от Черноморския град Трабзон където са най големите газови електроцентрали. Истината е, че България е преустановила износа.
6
0
 
7
 
! Отговори
От 7 преди 7 години
Поправка - АЕЦ Козлодуй има сега два блока по 1 гигават.
5
0
 
7
 
! Отговори
Къде е АЕЦ Белене? преди 7 години
Интересното е, че на Румъния тези дни не им достига почти 1 гигават. Дали си купуват тока от България или го купуват от другаде и тока минава транзит през България? За сравнение двата работещи блока на АЕЦ Козлодуй имат обща мощност от 0,2 гигавата.
4
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
То работата става дебела.Първо, в България всички резервни мощности са включени. Второ, все пак ток не ни достига и искаме от Румъния, която ни отказва. Трето, за днес се очаква още по-голямо потребление. Четвърто, не се бърза да се включат отново в мрежата населените места в България, които останаха без ток. Причината е ясна - ток нЕма. Дали ще има съд за действия против българските национални интереси за хората спряли строежа на АЕЦ Белене?
3
0
 
27
 
! Отговори
zeus преди 7 години
Не се притеснявайте, вижте си сметката за ток, там пише, че 20 процента от тока идва от фотоволтации. Ток ще има, само да дойде лятото ;)
2
1
 
24
 
! Отговори
Турчина преди 7 години
Изключвайте печки, климатици и бойлери, че румънците отказаха да продават ток. А "износа" за Турция е шменти капели защото ток не се изнася от две седмици. Благодарете на Мадам Кунева за спрените 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ Козлодуй. Зелената енергия на Прокобиев ще получите през Април.
1
0
 
20
 
! Отговори
Атджата преди 7 години
Ако знаете как съм издул климатика и един радиатор "Смядово" 2500 :) Голям кеф!