Нарушения при строежа на Колодрума в Пловдив

Спортната зала от 40 млн. скочи над 55 милиона лева
15 яну 2017 19:11,
25
Нарушения при строежа на Колодрума в Пловдив
Снимка: Dnes.bg

Агенцията за държавен финансов контрол е установила сериозни нарушения на Закона за обществените поръчки от страна на Община Пловдив, допуснати при изграждането на Спортна зала "Колодрума", обяви депутатът от Патриотичния фронт Борис Ячев.

Той и общински съветници от Пловдив ще разкрият детайлите на нарочен брифинг в понеделник. Именно депутатите Борис Ячев и Валентин Касабов внесоха преди една година сигнал до главния прокурор във връзка с необоснованото поскъпване с няколко пъти на спортната зала в Пловдив.

Брифингът ще се проведе в 11 часа – два часа и половина преди Окръжният съд в Пловдив да разгледа искането на прокуратурата за отстраняването на кмета на Пловдив Иван Тотев от длъжност заради повдигнатите обвинения за зоокъта.

Първоначално проектът за залата трябваше да струва 40 милиона лева, но в крайна сметка Колодрума излезе около 55 милиона лева. После бяха проведени още обществени поръчки за облагородяване на паркинга в размер на около 2 милиона лева, допълнително беше отделен и четвърт милион за осветление. Строежът на залата беше спрян за около една година по време на правителството на Пламен Орешарски, но след идването на кабинета Борисов 2, от Министерски съвет преведоха забавените траншове.

Откакто е построена залата, мащабни спортни прояви в нея не са се провеждали, като дори Световното първенство по волейбол за мъже през 2018 година бе отнето на Пловдив за сметка на Русе. Рядко се провеждат концерти и други подобни събития.

Спортната зала се управлява от Общинското предприятие "Спортна зала Колодрума", пряко подчинено на зам.-кмета Розалин Петков.

Сега причината да се иска отстраняването на кмета Иван Тотев са нередностите при поръчката за зоопарка.

Прокуратурата твърди, че 90% от свидетелите са в професионална зависимост от него и са служители на общината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още по темата: Пловдивспортна зала
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
3
 
! Отговори
КАК преди 7 години
как на Тотев същата фирма ГБС която строй и хотела му и къщата и вилата ,построи и най- големия обект в Пловдив спортната зала и е под изпълнител на фонтаните,как хотела му е построен с 3 милиона а е доста огромен да не говорим какво е оборудването вътре ,а спортната зала 64милиона при условие че всичкия бетон беше налят преди това или детските градини който построи Тотев струват по 5 милиона,а хотела му който е 15пъти по голям 3мил.,нещо не ми се вързва.Та как фонтана струва 12мил.,колелото 1,5
23
0
 
2
 
! Отговори
МАРКО ТОТЕВ преди 7 години
Ако има справедливост ,ще МУ сменят марката от парична гаранция в задържане под стража!Още в залата да му сложат прангите на това крадливо и уродливо чудовище и директно в следствения арест в затвора!Ако не го направят има опастност да се укрие и да си харчи откраднатите десетки милиони в ЮАР
22
11
 
1
 
! Отговори
Dean преди 7 години
Незнам защо всички са против Тотев,но откакто той е кмет на Пловдив града е доста по-добре.Района в който живея е поддържан,няма дупки,нови автобусни спирки,вело алея,чисто е,нови градинки ,гледа си работата човека.Той направи всичко възможно да се построят много нови заводи в и около града.Хората имат работа,лесно се намира и много хора поради тази причина идват да живеят в Пловдив.Града се разраства.Толкова ли е важна една зоологическа градина,при положение че този човек направи толкова много
21
0
 
8
 
! Отговори
бай Иван преди 7 години
Стига с тия колодруми,стадиони по селата където няма кой да играе, и други обекти,които нямат възвращаемост,сиреч печалба.Парите да отиват за инфраструктура и производства.Коло-мото писти да се строят ,когато няма къде да си харчим парите....В другият живот може би!
20
0
 
17
 
! Отговори
СВЕТ преди 7 години
Фрапантен случай, на който лино съм бил свидетел е следния: изтеглям уърдовския файл от документацията на интернет страницата на възложителя и в графа Authors /която се намира при отваряне на properties/details/ пише името на фирмата, която в последствие спечели. Те фирмите явно директно си пишат заданията на възложителите. АБСУРД !
19
1
 
9
 
! Отговори
СВЕТ преди 7 години
Аз за себе си не виждам от съществуващите партии такава, която да пребори корупцията.
18
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До БургасКато КОЙ?
17
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Световното отнето от Пловдив и дадено на Русе.Как се отнема нещо,което не ти е дадено.Залата в Русе е десетки пъти по добра за волейбол и баскетбол.Все пак ако Русе спечели първенство по колоездене може и да реват в Пловдив,но да реват че залата в Русе е по- добра и функционална от техния колодрум с две колони по средата и мижавите подвижни трибуни и евтини пластмасови седалки си е направо смях в залата.
16
1
 
11
 
! Отговори
СВЕТ преди 7 години
Ако някой не вярва, нека отвори страницата на АОП и да провери обществените поръчки с предмет "доставка на ДМА". После да изпише по-специфичните редове от техническите изисквания в интернет и в 95% от случаите сам ще разбере кой ще бъде избран и точно с кой от своите продукти. В заданията се пишат направо спецификации от интернет сайтовете. Какво да говорим ??
15
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами няма как като знам за какво става въпрос да се хвърлям да ги храня още повече, по-скоро трябва да бъдат оставени да умрат от глад, това заслужават честно казано.
14
0
 
12
 
! Отговори
Бургас преди 7 години
Спомням си как един покрив от винил на летния театър в Бургас, боядисване и железни колове който да държат винила--струва над 5 милиона лв.,строител Главболгарстрой. Нашият кмет Д. Николов преди изборите обеща цялостно раследване и дела...после се обади--знаем КОЙ--и това замря. За 5 милиона би могло да се постори изцяло нов летен театър , с хотел и паркинг към него. Корупцията е нашият най-голем проблем. Да на изборите за тези които са срещу корупцията но не само на думи, като НЕГО!
13
0
 
15
 
! Отговори
Наблюдател преди 7 години
Чакаме сега да текне покрива при снеготопенето.
12
0
 
15
 
! Отговори
СВЕТ преди 7 години
До Анонимен 10Точно за това говоря. За този начин на мислене, който вече е възприел всеки. Искам да кажа също, че поне 25% от работещите преки са свидетели за неправомерно изразходване на държавни средства и въпреки това никой нищо не казва по въпроса. Това е жалко. Дори не е нужно да се втеляваме в конкретни случаи. Сигурно 98% от обществените поръчки са с нагласен изпълнител а 70% от избраните изпълнители са дали "комисионни" на хората вземащи решение за изпълнителя.
11
1
 
24
 
! Отговори
тотю иди си преди 7 години
Преди нямаше Колодрума и логично - нямаше събития в него ... сега - 60 милиона по-късно, вече го има и стои като паметник на крадливостта и глупостта
10
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Всеки вече разбра, че в българия просто не си заслужава да се раздаваш и напъваш, всичко е една лъжа. Няма смисъл.
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До СВЕТ до 6Точно, охлюви ако управляваха бг в периода на "преход", щяхме да живеем в по-развита икономически, нормална за живеене и модернизирана страна , сега лека-полека просто ще става по-зле. С толко акъл - толко.
8
1
 
16
 
! Отговори
СВЕТ преди 7 години
Не се вижда как нещата ще се променят. Всичко живо в парламента е в кюпа без изключение. Лошото е, че много хора зависят от тия далавери - мятат им се трохите - назначения, подизпълнения на дребни поръчки и какви ли не други зависимости. Хората не осъзнават колко по-добре може да бъдат нещата без тези бандити, които ни управляват. Не само за тях самите ами и заради децата им. Крайно време е бандитите да бъдат изпратени там където им е мястото - в затвора или в гроба.
7
0
 
22
 
! Отговори
СВЕТ до 6 преди 7 години
Проблемът е, че точно по тази причина има негласна договореност тези които са на власт да не проверяват предходните. Иначе никой няма да има интерес да управлява. Опозицията също много не писка понеже се надява някой ден тя да дойде на власт и не иска след това да бъде проверявана. Самата идея на управлението е да се облагодетелстват ръководството и нейните членове. Абе реално да си го кажем - да се краде.
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Винаги е било така, който управлява сиправи далаверите и неговите фирми усвояват всички пари. Затова и след всяко правителство бг е все по-бедна.
5
0
 
10
 
! Отговори
СВЕТ преди 7 години
Според мен трябва да се заложи в закона задължителна проверка на фирми, спечелили проекти на стойност над един милион лева. Проверката да се извършва от контролни органи, работещи на различна територия от тази на изпълнение на проекта.