Мурсалският чай е забранен за бране и тази година

24 вида лечебни растения – само за лични нужди
12
Мурсалският чай е забранен за бране и тази година
Снимка: архив, БулФото

И през тази година мурсалският чай, наричан още пирински или алиботушки (Sideritis scardica Grisb.), е забранен за бране дори за лични нужди на територията на цялата страна. Забраната е в сила втора поредна година, а целта е да се възстановят находищата му в природата, съобщиха от МОСВ.
 
Ограничението е регламентирано със заповед на министъра на околната среда и водите Ирина Костова, обнародвана в Държавен вестник.

Специалният режим на опазване и ползване по Закона за лечебните растения се прилага за видове, чиито ресурси проявяват трайна тенденция за намаляване и съществува заплаха за естественото им разпространение в природата.
 
Със заповедта се забранява събирането на 24 вида лечебни растения от естествените им находища в цялата страна, като изключение се прави за количества, събирани за лични нужди. Сред тях са лечебната дилянка (валериана), бодлив залист, мечо грозде, бял риган, исландски лишей, различни видове салеп, бял оман, момина сълза, сантонинов пелин и др.
 
Определени са и допустими за събиране количества от 11 билки (кг сухо тегло) от естествените находища, извън територията на трите Национални парка - Рила, Пирин и Централен Балкан.

Някои от тях са лечебна иглика, червен божур, ароматно еньовче, лудо биле, лютива тлъстига, лечебен ранилист.
 
Сигнали за нарушения могат да се подават в съответните Регионални инспекции по околната среда и водите. Те осъществяват и контрола при нарушения на заповедта.


12
Още по темата: Мурсалски чай
Още от
Напиши коментар Коментари
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Забранява се лекуването и профилактиката без пари и платено ддс. ОТ БАТЕ БОЙКО
8
0
 
11
 
! Отговори
Пешо* преди 11 месеца
А шведите знаят ли?
7
3
 
13
 
! Отговори
до 6 преди 11 месеца
Аз цял живот съм запален рибар и като видя някой да бракониерства с мрежи и каквото и да е било направо откачам и за дане го застрелям, званя на органите които отговарят за това . Същото ще направя и ако те видя да береш мурсалски чай
6
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ами трябва да се донася ,защото всеки ще прави каквото си иска ако не е така
5
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Очаквайте много "сигнали, за нарушения"! Българите, са първи в предателството! Това брат, това баща, майка, нема значение, сичко се донася...
4
8
 
4
 
! Отговори
ОТ БАШ БЕРАЧА преди 11 месеца
ОТ ВСИЧКИ БИЛКИ КОИТО НЕ РАСТАТ НА ДЪРВО ИЛИ ХРАТ НАЙ ЕФИКАСНИ ЗА БРАНЕ СА ЗАЕДНО С ТЕХНИТЕ КОРЕНИ КАТО СЕ ОТСТРАНИ ПОЧВАТА ОТ КОРЕНИТЕ И СЕ ИЗМИЯТ КОРЕИТЕ С ВОДА И СЕ ОСТАВЯТ ВЪРЗАНИ НА СЛНЦЕ ДА ИЗЪНАТ НАРЕЯЗВАТСЕ И СА ГОТОВИ ЗА 3 ПЪТИ ПОСИЛЕН И ЛЕЧЕБЕН ЧАЙ
3
12
 
7
 
! Отговори
берач преди 11 месеца
утре тръгвам да бера в промишлени количества.
Няма да оставя и стък
Направо подавайте сигнали вече
:D:D:D:D:D:D
2
1
 
32
 
! Отговори
Ром преди 11 месеца
Много ми е интересно как се контролира забраната...
1
1
 
23
 
! Отговори
Баец ви шопец преди 11 месеца
Ние не го берем: само си го пиЕм! :))