НЗОК щедра към специализираната помощ и джипитата

Повече пари са им предвидени в Националния рамков договор
27 фев 2017 07:24, Петя Славова
2
НЗОК щедра към специализираната помощ и джипитата
Снимка: архив, Reuters
Повече пари за специализираната и първичната помощ се предвиждат в Националния рамков договор за 2017 г., който предстои да бъде подписан, съобщиха от Българския лекарски съюз.

Общо 1, 613 млрд. лв. са заложени за медицинска помощ, колкото е изпълнението през 2016-а. Специализираната извънболнична помощ ще разполага с 219 млн. лв, пише "Монитор".

За нея са преразпределени 8 млн. лв. от резерва на Националната здравноосигурителна каса, което бележи увеличение с 9 на сто.

Спрямо миналата година увеличението за първичната помощ, в която попадат джипитата, е в размер на 13 млн. лв., което също прави 9% ръст.

Договорихме и след 1 април да бъдат изплатени 19 млн. лв. надлимитна дейност на болниците от миналата година, каза председателят на българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев.

Връщането на договорното начало беше много важно. Сега прехвърлянето на средства, при освобождаването на резерва, ще става само след становище на лекарския съюз. Намираме за голям успех, че бюджетите на болничните заведения ще станат по-гъвкави и ще се определят на тримесечие, допълни той.

В проекта за НРД 2017 отсъстват текстове за пръстовия автентификатор за извънболничната помощ.

За съжаление, БЛС е поставен за пореден път в ситуация да преговаря за разпределение на един недостатъчен, заложен с дефицит бюджет на НЗОК .

Контрол на разходите трябва да има, но когато те са медицински обосновани и отговарят на потребностите за удовлетворяващи по обем и качество медицински услуги, коментира зам.-председателят на съсловната организация д-р Галинка Павлова.


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
всички болници трябва да са частни, от държавните само се краде
1
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма да ви дадат пари, докато не се въведе " ко- пейтмънт"-а официално.
Как иначе ще съществуват частните болници и болнички