Внушително откритие: 11 стъпала и 30 кв./м за мъченици и свети мощи

Български учени откриха най-голямата крипта по българските земи
Обновена: 12 сеп 2017 09:36 | 12 сеп 2017 09:36,
24
Внушително откритие: 11 стъпала и 30 кв./м за мъченици и свети мощи
Снимка: "Монитор"

Внушително откритие са направили български учени по време на археологически разкопки в Североизточна България. Те са разкрили най-голямата и най-представителната крипта за свети мощи в българските земи.

Откритието е направено по време на проучване на римо-византийската крепост Залдапа – най-голямата във вътрешността на Добруджа и Североизточна България. Новината съобщи ръководителят на екипа проф. д.и.н. Георги Атанасов.

"Разкопките бяха концентрирани в базиликата. Действително се оказа, че това е една от най-големите базилики в българските земи. Вече е разкрита изцяло. Дълга е 62 метра и е широка 22 метра. Базиликата се датира след началото на VІ в.“, разказа професорът, цитиран от "Монитор“.

Той обясни, че още миналата година под нея започна проучването на по-ранна базилика – от втората половина на ІV в.

"Най-забележителното в тази ранна базилика, която е по-малка, е криптата за свети мощи. Оказва се, че това е най-голямата и най-представителната крипта за свети мощи в българските земи. Нейната площ е около 30 кв. м с две помещения, в които могат да бъдат оставени саркофазите на трима мъченици“, каза още ръководителят на екипа.

Професор Атанасов обясни, че тази година археолозите разкрили и коридора на базиликата до  помещенията за мъчениците.

"По 11 стъпала се е слизало до криптата. В края на коридора открихме останки от стенопис. Това са единствените следи от стенопис в ранно християнска крипта в България“, каза ученият.

Тази крипта е втората по големина на Балканския полуостров. В Далмация, в Гърция, в Северна България, най-вече в провинция Скития, са документирани десетки крипти. Тази е втората по големина след голямата крипта в столицата на провинцията Томис /Констанца/.

"За съжаление, е запазено много малко от стенописите, но добре си личи фигуралната система, използвани са четири цвята. В известна степен можем да възстановим живописните пана. Благодарение на запазения свод в източната част на Голямата крипта, можем да възстановим напълно нейната конструкция“, каза професор Атанасов.

Той обясни, че криптата е била с два свода.

"Височината стига до 3,5 м. Действително едно много впечатляващо съоръжение", констатира ученият.

"Докато ранната базилика от края на ІV в. е била сравнително по-грубо изградена, то криптата е изящно изпълнена – с великолепно оформени каменни блокове. С червен хоросан е направена една архитектонична украса. Криптата е с ширина на стените 70 см, за да може да носи тази много тежка и впечатляваща сводова конструкция", разказа проф. д.и.н. Георги Атанасов.

След разрушаването на ранната базилика, вероятно през втората половина на V в., мощите са били изнесени, тъй като светите мощи са най-ценното за християните.

След като в началото на VІ в. е построена новата базилика, с епископския дворец, който също е изцяло разкрит, мощите на единия мъченик са разположени в нова крипта, която е почти изцяло запазена, разкрита преди две години. Успоредно с епископската базилика в началото на VІ в. са построени още две базилики, от същия архитект.

Тримата мъченици, погребани в ранната базилика, са били пръснати. Сакралното пространство е увеличено и то вече обхваща със свети мощи цялата крепост, която е около 26 хектара, но има още две поселения до базиликата и общата градска агломерация на Залдапа е била близо 50 хектара.

"Тази година продължиха да излизат много нови мраморни детайли и броят им е над 1 100. Великолепен капител с орли е изложен до кметството. Това ни дава уникална възможност. Не зная в региона да има базилика с толкова много мрамор, включително червен мрамор. Това ни дава много добра възможност да реконструираме и мраморната украса и тази забележителна олтарна преграда, която е като истинска брюкселска дантела", каза още проф. д.и.н. Георги Атанасов.

Проучването на най-голямата в нашите земи раннохристиянска крипта за полагане на свети мощи на мъченици в римо-византийския град Залдапа, недалеч от българо-румънската граница, край добричкото село Крушари, вече приключи . Разкопките в Залдапа продължават с цел окончателното документиране на внушителната епископска базилика и прилежащия епископски дворец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То всичко, що намерят е римо-византийско, ама накрая се оказва. че е българско.
15
2
 
1
 
! Отговори
Ali преди 6 години
И отново стигнахме до турците, пфуууу.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хайде открийте нещо от славяни най-накрая, бе.
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
30 квадрата на метър? Какво ли значи? Колко броя правописни грешки открихте? Струва ли си да се четат статии с правописни грешки?
12
0
 
11
 
! Отговори
1 преди 6 години
Колко ли още тайни пази земята ни ?А колко ли от тях за унищожени завинаги от времето и зли хора ?Непрекъснато си задавам тези въпроси.Сигурен съм, че ако научим всички тайни от миналото ни ще имаме огромна полза и повод за гордост, че сме българи.
11
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Според мен трябва да се набляга на реставрацията на чисто българските паметници като Плиска, Преслав, Търново и т.н., а не ромейските....Защо не и на ромейските? Те също са част от световното културно наследство, освен това почти цялата ранна средновековна култура сме почерпили от тях.
10
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Добре де от толкова много мощи поне на едни не се ли разбра името? На кои светци са мощите? Все някой там разбира от чужди езици.
9
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен.......Сега ако бяхме предприемчива нация....В БГ има хиляди средновековни обекти с не по - малка стойност и значение. Според мен трябва да се набляга на реставрацията на чисто българските паметници като Плиска, Преслав, Търново и т.н., а не ромейските.
8
0
 
14
 
! Отговори
ХМ преди 6 години
62 на 22 метра ,ако не се лъжа е на второ място по-големина в България след Голямата Базилика.Тя беше 100 на 30 метра приблизително.Започвам да си мисля ,че има нещо още по огромно заровено в Североизтока.Находката е колосална и като възраст и като размер.
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На какъв език са надписите?
6
1
 
16
 
! Отговори
Потрес преди 6 години
Какво по дяволите е кв./м??? Квадрат на метър? Отвратително неграмотна медия. От копирачи (драскачи) до редактори. Как пускаш такова заглавие???
5
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега ако бяхме предприемчива нация, от тази разкопка щяхме да направим исторически паметник и да привлечем безброй туристи. За една година обаче, всичко ще бъде разсипано от иманяри и осеяно с пластмасови торбички и битов ***.
4
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да бяха писали точна къде е отркира, Добруджа - *** и разбери къде е точно ?
3
4
 
16
 
! Отговори
Вуте преди 6 години
Абе тая базилика са я строили македонците бе, кво мислите вие, ако не вервате одете ги питайте.
2
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Скоро чобаните от анадола ще си изакат мнемието ...
1
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много мощи много нещо!!!