По-богати сме! Новогодишно похарчихме 2 млрд. лв.

Това е с 600 млн. лв повече от миналата година
2 яну 2019 09:39,
253
По-богати сме! Новогодишно похарчихме 2 млрд. лв.
Снимка: архив "Булфото"

Само през касовите апарати в последните дни – между Коледа и Нова година - са минали 2 млрд. лв., сочат предварителните данни на търговците. Окончателно колко точно сме похарчили НАП ще обобщи в края на месеца. Но със сигурност оборотите в търговската мрежа са надскочили тези от м.г. – когато са били 1,4 млрд. лв., предаде NOVA.

Още по темата

Само за пътувания и туризъм – по Коледа и Нова година сме похарчили 195 млн. лв. От тях 136 млн. са за туризъм в България, а 59 млн. – за екскурзии в чужбина.

От началото на 2019-та – за вода вече плащаме по нови цени. Най-голямо е поскъпването в София и в Бургас, а по-малко за вода ще плащат единствено – в Кърджали.

От 1 януари природният газ поскъпва с 3.51 %. Тъй като повишението е под 5 на сто - няма да се отрази върху сметките ни за парно, топла вода и ток.

С до 30% скачат и данъците на старите коли. Всяка община сама ще прецени с колко да вдигне налога – като ще се ръководи от три показателя – възраст на колата, евро стандарт и мощност.

По-високи данъци ще плащат и собствениците на повече от едно основно жилище. От тази година те губят отстъпката си от 50 % и напрактика ще плащат двойно.

В сила вече са и електронните винетки – те се продават на старите цени от 97 лв. А от 16 август шофьорите на камиони вече ще плащат тол такси – т.е. не за време, а за изминато разстояние.

След по-големите разходи, които вече са факт, – да погледнем и към доходите ни през 2019-та. От 1 януари скачат всички заплати в държавната администрацията с 10%, а с 20% се увеличават възнагражденията на учителите. Минималната работна заплата в страната вече е 560 лева. А минималните пенсии се запазват до 1 юли – когато ще бъдат увеличени с 12 лв. - до 219 лв.

В частния сектор – половината от работодателите ще вдигнат заплатите, като за две трети – ръстът ще е до 10 %.

Ето и част от прогнозите на експертите: от тази година се очаква и началото на края на ниските лихви по ипотечните кредити. Още от лятото експертите прогнозират плавно поскъпване – с между 0,2-0,3 %. Брокерите обаче очакват задържане на цените на имотите и през тази година.

Заради рекордното поскъпване на промишления ток, бизнесът предупреди за по-скъпи основни храни и стоки, които купуваме – като хляб, месни и млечни продукти, сладкарски изделия. Как ще усетим по джоба си всички промени – ще покаже 2019-та.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


253
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
212
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Богати сме естествено - сцепихме се да пазаруваме и да пътуваме, всичко беше заето, резервирано или разпродадено. Това ли е бедност..
211
3
 
3
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
Тези данни ако са верни това означава,че инфлацията гони над 25%.
210
1
 
2
 
! Отговори
Наблюдател преди 5 години
По 258 на калпак - бабички, бебета, *** ... а хленчите че сте бедни!?
209
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Статистиката е ясна- най-бедни сме в Европа.Администрацията, министрите, депутатите, "бизнесмените", техните деца и кифли си похарчиха бонусите и ограбеното, хората от чужбина си дойдоха за празниците, цените скочиха, напазарувахме си яденето- ето ти ги 2-та милиарда.
208
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо когато чета статистики, не се отнасят за мен? Нито пътувах за коледа и нова година. Трапезата бе скромна, а подаръците бяха основно чорапи.
207
2
 
3
 
! Отговори
Вярно е преди 5 години
Незнам дали забогатява българина, но със сигурност е по-богат от преди 5-6 години. Факт. Пичти всички които бяха зле се оправиха, а другите заминаха на работа в чужбина.
206
2
 
14
 
! Отговори
Да да АМА преди 5 години
Много Ясно Че Ще Са Повече.Всичко струва Повече От Миналата година.
205
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напълно подкрепям коментари 20 и 22!Това,за съжаление,е истинската картинка в Бг!Всичко останало е платени манипулации!
204
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Така държавата ви обича българи, ако всеки ден го правите това, само от ДДС приходите на държавата ще бъдат 2000 000 лв.*356дни = 71 милиарда доход на държавата на година .Тогава малка България ще е икономическа сила в Европа.Така че звънкайте по находчиво на роднините по чужбина да възстановят българската икономика.
203
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българите сте червиви от пари, огледайте се, само се оплаквате.
202
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Богат се става когато имаш повече доходи , когато правиш разходи ставаш по беден.Въпреки че средния българин е обеднял с 285 лева заради нова година , държавата е забогатяла през същото време с 200 милиона от ДДС..Също така и някой търговци също са спечели доста което евентуално ще им позволи да вдигнат заплатите си на собствените им работници, но не е задължително.
201
3
 
9
 
! Отговори
торанага уя преди 5 години
Най богати,що лъжете бе,михлюзи
200
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Правителството хвърли ударно над 2 млд.лева преди Нова година , на ПЕРМАНЕНТНАТА СИ КЛИЕНТЕЛА,тя съответо ги похарчи в подкрепа на ПОЛИТИЧЕСКАТА СТАТИСТИКА,а Стадото от уплашени овце,се задоволи за кой ли път,със зелето в статистическия казус,"свинско със зеле"!Бе-е-е!
199
5
 
14
 
! Отговори
------------ преди 5 години
Тези българи почиващи извън страната са 2-3 %от народонаселението, защото са едни и същи. А не 5 -600 000 както ги изкарва статистиката Е, няма що много сме се замогнали!
198
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Я, СТИГА ЛЪГАЛИСтига с това зеле бе колега,измисли нещо по-оригинално!Пък и кой го интересува какво ядеш! Ако искаш и гладен стой!
197
6
 
21
 
! Отговори
Фалшива новина преди 5 години
Поредната порция лъжи и манипулации.
196
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-богати друг път! Пропускат да кажат, че повечето фирми /заводи/ изплащаха заплатите и за месец януари, или част от тях, включително през декември , за да могат хората да харчат повече. Пълен абсурд!Народът е толкова силно оглупял ,че е направо страшно. Дай ден-два да живеем като царчета, да изхарчим всичко и после пак на 0 ще взимаме пари от изи кредит и т.н.
195
5
 
14
 
! Отговори
Я, СТИГА ЛЪГАЛИ преди 5 години
Народът яде зеле, някои - свинско. Според стаКмистиката обаче всички сме яли свинско със зеле. Та така и със забогатяването на българина. И какво са 2 милиарда лева похарчени за празниците? Народът е 7 милиона -някакви си 285 лева на човек -вярва ли някой на статистиката на ГЕРБ-авите? Съвсем ни взеха за мезе. И ВСИЧКО ТОВА ЗА СВИНСКИЯ ПР НА БОКО, ОНЯ ОТ БАНКЯ.
194
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Да това означава че ддс то е 200 милиона което наистина прави държавата по богата, а народа по беден с 2 милиарда
193
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
По-богати..............да бе, да ...............повярвахме ви веднага!!!Някои станахте по-богати, но народа масов обеднява!!!