В България вече няма живи реки*, алармира WWF

Над 60% от рибните популации в Дунав и притоците му са изчезнали през последните 20 години
Обновена: 14 фев 2019 16:57 | 14 фев 2019 16:57,
18
В България вече няма живи реки*, алармира WWF

В България няма нито една жива река. На практика това означава, че няма река, която да не страда, поотделно или с притоците си, от замърсяване, от пресъхване, от прегради, които да спират миграцията на видовете в нея, от копаене за инертни материали или от канализиране.

В същото време, противно на възприятията ни, страната ни е сравнително бедна на водни ресурси - те представляват едва 0.3% от територията ни. За сравнение - при среден воден ресурс за света 8000 м3/човек/година, България разполага с едва с 2250 м3/човек/година.

Към момента на 325 реки в страната ни има построени 270 водно-електрически централи, а още 200 са получили разрешение за строеж. Свикнали сме да възприемаме ВЕЦ-овете като "зелена енергия". На практика обаче те представляват преградни съоръжения, които променят коритата, скоростта и течението на реките, a така блокират възможността за миграция на десетки видове риби и безгръбначни. Рибните проходи, които се строят по изискване на закона, обикновено пропускат много малко риби и не им позволяват да следват обичайния си маршрут.

Като добавим останалите фактори като климатичните промени и унищожаването на крайречни гори, не е чудно, че се стигна дотук: 60% от рибните популации в Дунав и притоците му са изчезнали през последните 20 години.  А в Червената книга на България вече има 50 вида риба - 4 изчезнали и 46 застрашени. Сред тях са и есетрите, древен вид, на възраст от 200 милиона години, връстник на динозаврите.

Рибите са част от цели екосистеми, именно затова изчезването на един вид не е безобидно събитие. То би довело до необратими промени в цялата среда.Позитивното в ситуацията е, че има какво да направим. Световният фонд за опазване на дивата природа - WWF, призовава за защита на европейския Закон, който регулира намесата на човека във водните басейни - Рамковата директива за водите на Европа.

Създадена през 2000 г., Директивата се преразглежда от Европейската комисия цели 19 години по-късно и сега е точният момент, в който всеки европейски гражданин може да поиска запазването ѝ като силен и ефективен закон за опазване на водата на континента. Това е най-добрият шанс да защитим живота в българските реки – в следващите близо 20 години няма да имаме друга такава възможност.

Какво може да направи всеки от нас? Можем да изпратим искането за запазване строгостта на Закона до Европейската комисия тук (sosrivers.bg). Крайният срок за реакция е до 4 март.

Не бива да пропускаме възможността за действие, когато промяната зависи от нас. Това е точният момент да докажем, че човекът с воля да промяна не е изчезващ вид!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

Имиджова публикация

18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
4
 
! Отговори
Todor R преди 5 години
Предвид, че WWF у нас се ръководи от жената на Тома Белев, могат да се очакват само далавери покрай тази тема.
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Б.лгаристан се превърна в една много жалка територия ех мухалбоико недоразумение крадливо !!!
12
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За отровените български реки зелените няма да протестират. За изсечените законно и незаконно български гори природозащитниците няма да си мръднат и пръста.Но само ако малкото останали българи в планинките райони искат да построят лифт и писта и да конкурират курортите в Алпите зелената мафия ще блокира София докато не се забрани развитието на ски туризма
11
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната "добра" новина за България! Такава нещастна страна едва ли има по света! Сигурно сме на първо място в Европа по отровени и мъртви реки! Имаме най мръсния въздух, изровиха дюните и настроиха бреговете, масово се унищожават цели гори. Едно хубаво нещо имаше на тази земя. Природата. Но и нея пометоха. Хубава земя беше но в ръцете на една ***, а не народ.
10
1
 
4
 
! Отговори
Тъпи преди 5 години
Да изчезват всички животни и от земята и във водата че ми писна от бракониери ,унищожители на природата,и т.н.
9
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Напълно са прави, река Дунав в българския и румънски участаци е пълно с ВЕЦове!!!
8
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Статията въобще не е ''странна''! Хората ти дават статистика, според която България е една от най-бедните страни на вода на глава от населението, по брой минерални извори сме на челно място в света, но като абсолютни количества сладка вода България е доста бедна...Ако не вярваш питай някой хидролог.
7
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Поредната ултра социопатска зелена секта инициатива! Очевидно за да им угодим на зелените талибани трябва да се върнем в пещерите, без чиста питейна вода и без ел. енергия, всеки който ги ползва е лош! Риба има колкото искаш, това са абсолютни манипулации!
6
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То има ли вече нещо нормално в Тиквария!Царо,ДПСарските фирми и още стотици тарикати изсякоха горите и ги изнесоха в Гърция,Турция и напоследък в Румъния!
5
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Може би пограничната Бяла река в Източните Родопи би могла да се разглежда като някаква реликва от миналото, полусъхранила се от дейността на човека. С някои уговорки...
4
16
 
8
 
! Отговори
мдаа пак куку зелени преди 5 години
Има държави без нито една река пък хората там си живеят добре!
3
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 2Опасявам се, че нещо си се объркал. Няма риба, дето би могла да живее в питейната вода от тръбопровода. Поради дезинфекцията или обеззаразяването, което задължително се прави преди водата отнякъде си да стигне до чешмата вкъщи. Най-често се прави с хлор. Хлорът в питейната вода кара всеки любител на аквариумните рибки спазва определена процедура, когато им подменя водата с чешмянаКолкото до водоизточниците, не са толкова много, нито чисти, както би ни се искало. Дори и изворите
2
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Странна статия. България е много богата на питейна вода, а тя е безценна. Защото питейната вода в световен аспект намалява. А в България е пълно с минерална вода или просто чисти извори. Даже водата от чешмата е хубава, но вече проблемът е, че не се знае колко е чиста, не заради произхода, а заради ръждясалите тръби и вече омешването и на места с нечиста вода по трасето (говоря за София). Като отидете в Турция например всеки пие питейна вода от бутилки.Никой не пие от чешмата.В Гърция почти също
1
13
 
26
 
! Отговори
Реалист преди 5 години
Цитат: В България вече няма живи реки ...Над 60% от рибните популации в Дунав и притоците му са изчезнали през последните 20 години*Даже и рибите не издържаха на демокрацията и пазарната икономика в България.