Helpbook: Джамията в Кърджали - звукът е нетърпим, сънят - невъзможен

Ако видите нередност, пишете в платформата на Investor Media Group
Обновена: 28 юни 2019 13:39 | 28 юни 2019 13:33, Анисия Иванова
139

Премахната спирка. Снимка: Helpbook

НС прие строги забрани срещу шума, вдигна и глобите, но доколко може да се упражнява контрол? Такъв проблем поставят потребители в платформата Helpbook.info.

Със завишени нива на шум се сблъскват жителите на Кърджали. Джамията, която се намира в центъра на града, озвучава по пет пъти на ден околията, а по време на религиозните празници още от 6 часа сутринта звукът става нетърпим, а сънят невъзможен. "Разстоянието от блока, в който живея до джамията, е близо 800 м", оплаква се нашият читател.

Друг потребител също се оплаква от висок шум: "Бих искала да подам сигнал за изключително висок шум от излитащи и кацащи самолети, който многократно надвишава всякакви норми. Шумът е постоянен и ежедневен, като през летния сезон положението се влошава поради чартърни полети по всяко време през нощта". Конкретният сигнал е за самолет, прелетял около 2:15 на 26.06. над град София, а шумът му предизвикал задействане на всички аларми на паркиралите автомобили в квартал Сухата река.

"Цялото ни семейство, както и всички съседи, живеем в постоянен стрес, предизвикан от внезапния и силен авиационен шум. Не е нормално да се будим средно около 5 пъти всяка нощ от шума, а когато заспим, да сънуваме самолетни катастрофи. Този шум е изключително вреден за здравето, като повишава рисковете от инсулт, инфаркт и сърдечно-съдови заболявания.

Бих искала да попитам какви мерки се предприемат или планирате да преприемете за ограничаването на този шум?
Моля, заповядайте в квартал Сухата река, когато Ви е удобно, за замерване на нивата на авиационен шум в района.“, завършва сигналът, който е адресиран и до МОСВ.

В друго оплакване за Кърджали пише, че голяма част от града е осеян с всевъзможни боклуци, които никой не чисти. Паркове, градинки, изоставени сгради, улици и зелени площи са осеяни с различни по големина и вид отпадъци. Потребителят алармира, че в подобна кочина е просто невъзможно да се живее.

Преминаваме към сигнал за незаконно премахната спирка. След демонтирането на съоръжението на негово място е започнато изграждане на автомивка. Единственото обозначение, че на това място спират обществени превозни средства, е оставената табелка. Липсва електронно табло, навес и пейка, а чакащите са принудени да стоят прави при всякакви атмосферни условия. Молбата към ДНСК е да се установи кой е предприел действия по премахването на спирката, законно ли е това и новоизграждащата се автомивка има ли разрешително за строеж.

В платформата на Investor Media Group да се подаде сигнал към отговорните институции е лесно и бързо. Ако видите нередност или нарушение, чрез HelpBook може да привлечете внимание към проблема и да сигнализирате.
 


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
0
 
0
 
! Отговори
Данаил Лазаров преди 10 месеца
Ами пускайте жалби бе!
82
0
 
5
 
! Отговори
Иии преди 10 месеца
Нека си си молят, само да махнат високоговорителите. Аллах ще ги чуе и без да има нужда от проглушаване на всички живи.
81
7
 
3
 
! Отговори
Ант халил преди 11 месеца
Просто ще се изядете от злоба какъв ви е проблема толкова и молитвата да не е цял ден
80
6
 
10
 
! Отговори
Мюмюн преди 11 месеца
***, вие друга работа нямате ли ?
79
16
 
11
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОПОЛ преди 11 месеца
Всички джамии трябва да се изравнят със земята! Нашите и руските православни воини не са си проливали кръвта днес да има грозни, ориенталски, противни сгради с мучащи ч,алмари вътре...

СЪБАРЯЙ!
78
1
 
2
 
! Отговори
Да допълня... преди 11 месеца
До Борисчо 75 Едно време беше чудо да се докопаш с връзки до панелка и не питаш къде е и на кой етаж.Възможно е жилищата да са закупени тогава.
77
0
 
3
 
! Отговори
Питам преди 11 месеца
Как "вървят" имотите в Кърджали ? Продават ли се ?
76
8
 
7
 
! Отговори
Мен преди 11 месеца
Толкова ли не можете един снайпер да намерите.
75
1
 
11
 
! Отговори
Борисчо преди 11 месеца
Леле колко смотани хора има.. не е истина... пречели им самолетите. Ами това летище е там от преди да има блоковете в кв. Сухата река. Като си купувахте жилищата не видяхте ли самолетите? Освен да затворим летището за да не пречи на Ганьо да спи... отивайте си на село там няма летища, самолети, задръствания и шум
74
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Чакам млади и будни хайдути, да решат проблема! Къде сте, българи възстанници! Къде сте хъшове! На какво учите децата си!
73
6
 
8
 
! Отговори
Satira преди 11 месеца
Osman. Да Англия е подкрепяла Османската империя за да стопира разширението на Руската империя към Балканите, Босфора, и евентуалното овладяване на целият път към Азия. А сегашна Турция нямаше да е такава ако не е имала възможността да овладее именно Балканите и да усвои доста неща от Православното население на п-ва. Ако не бяха имали възможността да бъдат по близо до Европа, сегашна Турция щеше да прилича повече на Иран, Ирак, Саудитска Арабия и т.н. А не на Турция на Ататюрк!
72
5
 
8
 
! Отговори
Osman преди 11 месеца
Сатира (много символично), коя Европа се е мъчела векове да изхвърли османската от континента?! Константинопол пада благодарение на подкрепата за султана от венецианския флот. А империята просъществува толкова дълго благодарение на Англия и оръжието, което й продава/дава. Научи история. Европа мрази православието повече от исляма. Виж историята, дори виж сега какво се случва. Прогледни.
71
6
 
8
 
! Отговори
Milovrab4e преди 11 месеца
До 66 Osman,
Ами, Османе ти сам го каза-Турция подържа само желязната църква, а тук ТРЯБВА (казваш) да ви поддържаме джамиите.Имайте си ги, но БГ е християнска държава, не е нужно ходжата да се надвиква от минарето от сутрин до мрак и да пречи на тези, които не се интересуват от ислям.Или ,викаш, то толерантността е еднопосочна???
70
6
 
13
 
! Отговори
Satira преди 11 месеца
Звукът и пеенето наистина е доста ориенталско, натрапчиво и обсебващо. Не напразно в исляма има толкова фанатици, религиозни терористи и т.н. Все още използват религията за политическо вербуване и манипулиране на хората, на зле образовани податливи хора. Все едно са някъде в средновековието!
69
5
 
8
 
! Отговори
Satira преди 11 месеца
До 66
Osman
преди 23 минути

Мисля че България достатъчно добре си подържа джамиите, цървулите и всички религиозни храмове. И е определено пример за религиозна търпимост на Балканския о-в. Колкото до наследството което са ви осватили вашите деди, запазете си наследството за вас. Векове наред Европа се бори за изхвърлянето на ислямската теократична монархия наречена - Османска империя, от континента.
Според теб каква е причината за това ?
68
6
 
8
 
! Отговори
Асиктир преди 11 месеца
Османчо църквите са на по-вече от 500 години. Буди презрение поведението ви да говорите за аллах и в същото време да се редите пред щандовете с блажно свинско и алкохол. Религиите трябва да бъдат ограничени.
67
1
 
3
 
! Отговори
До 67 преди 11 месеца
То и за умрелите важи това.
66
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
За мусулманите трябва или хубаво или нищо.
65
11
 
10
 
! Отговори
Osman преди 11 месеца
Хуго, минаретата по тези земи са от едно 500 годишно присъствие. И на запад има минарета, но нови. В България има над 2000 джамии, които българската държава трябва да поддържа. Както Турция реставрира и поддържа желязната църква. Това е наследство по бивши османски земи. Тук не е Чехия с един пражки месджит за стоте мюсюлмани. Тук сме много мюсюлмани и дедите ни са ни оставили много джамии. Останаха ли още въпроси?!
64
7
 
9
 
! Отговори
Незнайния преди 11 месеца
Щом е гнусно какъв х....й търсите в Одрин на пазар защото лирата е евтина.или като дойде Ердоган се криете като мокри пилета.ние как търпим вашите камбани.