Провериха извънредно язовир "Студена", има нарушения

Водоснабдявали и Радомир, което се правело само при криза
Обновена: 30 ное 2019 15:41 | 30 ное 2019 15:36, Веселина Йорданова
31
Провериха извънредно язовир "Студена", има нарушения
Протест срещу водния режим. Снимка: архив, БТА

Извънредна проверка на язовир "Студена" е била извършена след заповед на екоминистъра Нено Димов от представители на МОСВ, експерти от Басейнова дирекция "Източно беломорски район" и община Перник.

Проверката, извършена вчера, е във връзка с информация от областния управител на област Перник за отклоняване на води за язовира. При огледа на водоизточник "Врелото" - един от водоизточниците, захранващи язовир "Студена", е установено, че водата постъпва във водовземна шахта, като малка част от нея се отвежда към язовира.

От шахтата, посредством тръба водата отива в помпена станция "Крапец" и водоснабдява град Радомир. Тази схема на подаване на вода към град Радомир е позволена единствено в условията на аварийна ситуация.

Установено е, че помпената станция за водоснабдяване на Радомир не работи и водното количество от водовземната шахта прелива и по дерето се включва в язовир "Студена". Според информация от дежурния на помпената станция, работата й е била преустановена едва на 28.11.2019 г. Това съвпада и с изпратената от ВиК-Перник справка за по-голям приток на 28 ноември от посочвания до този момент към язовира.

При проверка на място на ВЕЦ "Студена", стопанисван от ВиК, е установено, че ВЕЦ-ът не работи. За отчитане на водните количества, които се черпят от язовира, е установено, че отчитането на водно количество до 24.11.2019 г. се е извършвало по разходомерно устройство, което към момента на проверката липсва.

Проверките продължават, като ще бъде изискана информация от електроразпределителното дружество за електрическa енергия, ползвана от Помпена станция "Крапец", за да се установи по безспорен начин какво количество вода е отклонявано към град Радомир и не е постъпвало в язовир "Студена".  

Ще бъде направен и пълен преглед на водоснабдяването на град Радомир от подземни води, какви количества са ползвали последните 6 месеца и дали е имало нужда за допълване. Ще бъде изпратено и писмо до прокуратурата за установяване дали помпена станция "Крапец" е работила в извънавариен режим.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи водата е била изпомпвана към ВЕЦ-а, а не към завода. ОК, кой е собственик на тоя ВЕЦ тогава? И кой е разрешил аварийното изпомпване. Това са неща, които е много лесно да бъдат проверени. С какво се занимава прокуратурата докато Перник и околните села са на режим?
27
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като чета коментарите, доста хора, а може и да не са доста :) имат бая развинтено въображение!
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Информацията не е от областната гербаджийски кифла, а е от разследване на сайта Бивол. Някой го е прочел и е решил да прави комисии преди да се размиришат още повече нещата... Преди това са демонтирани измервателните устройства, за да не може да се установи колко точно вода е източна досега..
25
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нено Димов,като се появи и ще прикриевсичко.Той за това е годен.Той непроверява кой е взел от веца водомера,както се писа колко ток е произведен, асе хваща за някаква вада, която отиваеди къде си и пак в язовира.Очаква ли са дъждовете и да заметат всичко.Банкин се обади,но нещо си каза на носа.Щом има пари замазват.Замазаха и защо тече червена вода.Имала желязо.На перничани ще увеличат хемоглобина.Какъв късмет.
24
8
 
5
 
! Отговори
Само питаме: преди 4 години
КАТО СВАЛИТЕ ГЕРБ ОТ ВЛАСТ, ШЕ НАПЪЛНИ ТЕ ЛИ ЯЗОВИРА С ВОДА... ХАХАХААААА....А,... ПОСЛЕ ГАЩИТЕ ЛИ ШЕ СИ СВАЛЯТЕ???!!!!
23
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Гледай сега как искат да скарат перничани с радомирци и да прикрият защо е направено.Вони на корупция яко!Чакат народа да писне здраво и да кажат :''Е хайде в името на народа ще похарчим едни сто милиона.Ако язовира е пълен няма как да се напълнят определените джобчета!!!!Всичко се прави така в България!
22
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-безочливо са източили язовира през ВЕЦ-а. Прибрали са парите и сега кой ми ....... в гащите.
21
3
 
8
 
! Отговори
САМО ПЕРНИЧАНИ преди 4 години
и по малко радомирци могат да вземат скалпа на мутрата от Б. Вдигне ли се народа, нито правителствена болница, нито военна, нито някой друг дявол може да спаси мутрата.Крайно време е народът да вземе нещата в своите ръце - разни фандъчки, чичо и чичовото и всякаква друга *** крадат като за последно.Хайде чичовото (Влади Горанов) да каже кой му плаща наема ?Бърздо ОСТАВКА, че Бай Ставри чака !Амин !
20
1
 
9
 
! Отговори
Перничанин преди 4 години
ЗАМЕНЯМ 20-л/ракия за 1-т/минерална.вода БАНКЯ!!!
19
10
 
4
 
! Отговори
Ами така е... преди 4 години
Корни е обещала да карат вода от с. КРУШОВИЦА щото там била по-евтина.Другарите от БСП, вече събират помощи за закупуване на туби за перничани.Може да са пълни и с ракия!
18
12
 
10
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 4 години
Всички тези перничани, викащи по улиците, през лятото тихо и мирно си поливаха чушките и доматите по родните села. С питейна вода. Сега нямало.И чак сега им стана виновен ВИК, кметове, управители и т.н.През лятото беше добре!!
17
1
 
9
 
! Отговори
Хахахааааа. преди 4 години
БАЦЕ, Е ОБЕЩАЛ НА ТРЪМП ДА И ИЗТОЧИ. Ияз. КОПРИНКА... ХАХАХААААА...
16
0
 
19
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ВСИЧКИ МНОГО БЪРЗО ЗАБРАВИХА КОЛКО МНОГО ЛЪГА ШЕФА НА ВИК ПЕРНИК!!! ТОЗИ БИ ТРЯБВАЛО ДА ГО ЛИНЧУВАТ ПЛЮС ЕДНА РЕВИЗИЯ КЪДЕ СА ПАРИТЕ ОТ ОТПУСНАТИЯ ЗАЕМ ОТ 4.2 МИЛИОНА НА ВИК ПЕРНИК ПРЕЗ 2018-ТА!!!
15
0
 
12
 
! Отговори
Протестирайте, бе... преди 4 години
АЗ ШЕ ВИ ПРОДАВАМ МИНЕРАЛНА ВОДА... ХАХАХААААА....!!!НЕМА ДА СТЕ НА СУХО!
14
7
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
АЗ СУПЕР ДОВОЛЕН , ЧЕ ПЕРНИЧАНИ СТРАДАТ ЩОТО ПОЗНАВАМ ЕДИН ДЕТО ОТКРИТО МИ ЗАЯВИ, ЧЕ Е ГЛАСУВАЛ ЗА ГЕРБ И СЕ НАДЯВАМ ДА СТРАДА СЕГА, А В БЪДЕЩЕ КАТО МИНАТ САМО НА 1 ЧАС ЧЕРВЕНА СЛУЗ НА ДЕН ДА СТРАДА ОЩЕ ПОВЕЧЕ!
13
3
 
20
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ НА ГЕРБ ПРЕЗ 2018-ТА РАЗРЕШАВА НЕНУЖЕН ЗАЕМ ОТ 4.2 МИЛИОНА ЛЕВА НА ВИК ОТ КОЙТО НАД 1 МИЛИОН ИЗЧЕЗВАТ В ДЖОБА НА ВИК ШЕФА!!! ПРЕДЕЛНО ЯСНО МИ Е С КОЛКО РУШВЕТА СА МУ РАЗРЕШИЛИ ТОЯ НЕНУЖЕН ЗАЕМ!ГЕРБ АКО НЕ ВИ ИЗТОЧИ И ОКРАДЕ НЯМА ДА Е ГЕРБ!!!ТЪЙ, ЧЕ ПЕРНИЧАНИ И ДА ПРОТЕСТИРАТ И ДА НЕ ПРОТЕСТИРАТ ВОДАТА И ПАРИТЕ ВЕЧЕ ГИ НЯМА! ДЪРЖАВАТА НАПЪЛНО ОБРАНА ОТ БОЙКО МЕТОДИЕВ БОРИСОВ И ВКАРАНА ВЪВ НОВИ ЗАЕМИ КАТО ВИК ПЕРНИК НАВСЯКЪДЕ УПРАВЛЕНИЕТО Е ЕДНО И СЪЩО ПРИ ГЕРБ!
12
1
 
10
 
! Отговори
шегувкам се преди 4 години
Ако язовир "Студена" е бил обявен за необитаем, нищо чудно че са отклонявали вода където смогнат пък било то и без водомер.
11
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Като го няма разходомера, нека видят колко ток са продали и лесно ще се разбере колко вода са употребили. Проса логика!
10
1
 
20
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 години
ТОВА Е НАЙ-МАЛКОТО НАРУШЕНИЕ СЕГА СЕ ОПИТВАТ ДА СЕ ИЗМЪКНАТ!!!НО НЕКА ИМ Е НА ПЕРНИЧАНИ ЩОМ СА СИ ИЗБРАЛИ ГЕРБ КМЕТ И ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ!!!!4 ЧАСА НА ДЕН ЧЕРВЕНА СЛУЗ СЪС ГЪСТА БЯЛА ПЯНА ИМ Е ПРЕКАЛЕНО ДОБРЕ!!! ТРЯБВА ДА СЕ НАМАЛИ ДА ИМАТ САМО ПО 1 ЧАС НА ДЕН ОТ ЧЕРВЕНАТА СЛУЗ С БЯЛА ПЯНА!!!
9
0
 
15
 
! Отговори
Радомирец преди 4 години
А стига сте мрънкали бре!От какво да прайм бозата,само баничка е сухо?