Мярката 60/40: Ще има ли ефект след прецизирането й?

Добър първоначален пакет, смята икономист
6 апр 2020 22:15, Петя Славова
10

Ще има ли ефект от мярката 60/40 след прецизирането ѝ?

"Надявам се да има, защото докато правителството и бизнесът си прехвърлят топката кой да плаща повече и кой да плаща по-малко в "Бюрото по труда" всеки ден все повече и повече хора се регистрират като безработни и чакат своето обезщетение. Коефициентът на безработица беше 8% към петък, днес вече е може би към 8% и половина. Малко над 40 000 души са се регистрирали за последния един месец", посочи икономистът от КНСБ Любомир Костов за "Денят ON AIR".

"Само за справка, България е страната в Европа, която отделя най-малко средства от БВП за борба с икономическите и социалните последици от пандемията", добави той.

Това е добър първоначален пакет, който трябва да се обогати, трябва да се насочи към хората, към обикновените граждани, към работещите, тъй като те са хората, които движат икономиката, отбеляза той относно мярката 60/40.

"Според нашите оценки прогнозите на Министерството на финансите няма да се сбъднат. Те казаха, че с 2% ще порасне безработицата тази година, тя е пораснала с малко над 2% вече към първите дни на четвъртия месец", каза още Костов.

Според нашите оценки към края на годината безработните в България ще стигнат нивата от кризата 2008 г. Рискуваме да изпаднем и в ситуация, в която безработицата да бъде повече, подчерта гостът.

"Защо е важно какво е прогнозата на правителството: те казват, че с 2% ще се повиши безработицата. Сега някой ще си каже какво толкова, министърът на финансите не е познал в своята прогноза. На база тази прогноза се актуализира бюджетът в НОИ и на база тази прогноза се добавят средства във фонд "Безработица". Рискуваме в края на годината, ако прогнозата за безработица не се изпълни, а тя видимо няма да се изпълни, парите да не стигнат за всички хора, които има право на обезщетение", обясни икономистът от КНСБ за Bulgaria ON AIR.

В момента са благоприятни условията за кредит, допълни той.

Ние предлагаме, на първо място, да се вдигне минималното обезщетение за безработица. 9 лв. сумарно за 21 работни дни малко под 200 лв. В страна-членка на ЕС, макар и най-ниските доходи, това е безумие. В момент на криза ще усетим негативните последици от това нещо. Поне да достигне нивата на 60% от минималната работна заплата, коментира още Костов.

За тези, които нямат достъп до обезщетение, предложението е за целеви ваучери за храна, които да бъдат в размер на 60% от минималната работна заплата.

"Да могат да се възползват поне в ситуацията на извънредно положение с някакви минимални равнища на доходи", смята икономистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
1234 преди 4 години
Герб както винаги са проба и грешка, с трици маймуни. Само да пуснат самолетите, 500 хил българи ще емигрират към плана на Германия за 1 трл евро. Ще има работа за всички! Герб са нещастници.... Меко казано. Съшото направиха и 2009
9
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще работи ама друг път!Е за някои дето са техни хора само за ''спорта'' ще си направят труда уж,за да кажат управляващиите :''Ето дадохме работи'',но за 90% няма да работи.
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама разбира се че 60/40 ще има ефект за .......хората на Бойко, Киро-гела, Пеевски и т.н.Останалите пак ще гледат отстрани и ще чакат за някоя огризка.Това е Бг.
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не щото бюрокрацията е голяма ! По лесно ми е да затворя персонал за хотела и заведението винаги ще се намери
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
60 на 40 мярката 60% на борсата изритани 40 работят все още
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Са спасим бентлитата.После всички ще плащаме заема Фук
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Оп-па, тролчетата ги пускат по 5 да вършеят, за масовост /или им дават по няколко айпита, все тая/. Ама не можаха ли нещо по-креативно да измислят, а то само минуси и един самотен вопъл " ще успеят"...
3
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да, ще работи.
2
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те докато се наумуват, докато " прецизират" и коригират - и то извънредното положение свършило! И битият - бит, нататък го знаем...
1
6
 
19
 
! Отговори
Нищо ново преди 4 години
Всяка мярка на ГЕРБ е предпоследна. Работи се по схемата проба-грешка, а не по схема 60/40. Важното е постоянно да се вижда, че нещо се прави и електората да вика "Да живее бат' Бойко. А безработните да се спасяват както могат.