Търговци на зеленчучи заплашват да блокират ГКПП "Кулата"

Нови наредби за сертифициране са причина за напрежението
15 юни 2020 08:40, Ния Христова
22
Търговци на зеленчучи заплашват да блокират ГКПП "Кулата"
Снимка: Pixabay
Търговци на зеленчуци от цялата страна заплашват днес да блокират граничния пункт "Кулата". Те недоволстват от новата заповед, която изисква да се сдобият със сертификат за пестициди, преди да пуснат вносната си стока на пазара, предаде bTV.
 
Те смятат, че това е скъпо и отнема време, през което продукцията им ще трябва да седи в складовете и ще се разваля. Търговците обясниха, че резултатите излизат между 1 и 3 работни дни, а докато им бъдат върнати протоколите ще минат минимум 5 дни.
Още по темата
 
 
"Всичко си е по старому, единствено сега признават гръцките сертификати за вносителите на плодове и зеленчуци, но за производителите - нещата са си същите. За големия производител не е проблем, но за малкия търговец - това е непоносимо", коментира един от протестиращите. 
 
Това е втория път, в който търговците излизат на протест, след като при първата им демонстрация не е имало някаква реакция от правителството. Протестиращите смятат, че тези задължения трябва да се изпълнят от колегите им в Гърция.  
 
"Тези поби са по 420 лв. за всяка партида и са за сметка на самия търговец. Най-фрапиращото е, че ако стоката не отговаря на изискванията и има по-голямо остатъчно количество пестициди - трябва да заплатим и глоба", заяви един от протестиращите търговци. 
 
Д-р Михаил Бащавелов, директор на ОДБХ - Благоевград, уточни, че от 10 юни има промени в наредбите и всички сертификати се признават. Той добави, че всички лаборатории в България са добавени, освен двете, които първоначално са били разрешени. 
 
"90% от колите, които минават са със сертификати от страните, които идват е те се признават. Българския производител се изследва постоянно, прави се мониторинг по време на вегетация, както и на готовата продукция", допълни още той.  
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Точно този рев, се дължи на изкупуване от нашите търга ши, на продукция, която не може да изкара сертификат в съответната държава.Другия рев е, щото обикалят и събират остатъчни обеми, на разни търговци почти без пари. И после всяка партида по една проба и далаверата им отива. А кой е казал, че тези практики трябва да продължават. Да внасят от производители с сертификат, или обеми за които си струва да се плати изследването.
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Домати и краставици за 3-5 лева , няма да си купя До десет дни стават тези от градините , така , че ще си изчакам Няма логика една салата да ми излиза 10 лева , а кило свинско 8
20
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Търговците са еднжо голямо зло. Печелят на гърба на всички, при това повече от производителя
19
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ФейкФакт 18Ти защо не се изселиш да живееш някъде другаде? От такива като теб България няма нужда!
18
7
 
3
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Български зеленчуци ли ? Няма да купя ,защото са : 1. По-скъпи поне 2 пъти., 2. В пъти по- натъпкани с химия. , 3. Наглият нашенец не продава , а препродава на други , защото го мързи дори да отвори сергия в махалата ! , 4. Постоянно мрънка колко бил ощетен ! Не можбем да уважаваме такива индивиди ! Нахалост ги подкрфепят с държавни помощи !!!
17
2
 
4
 
! Отговори
Сп???нс преди 3 години
Господа съфорумци, извадете си главите от .... пясъка , живеем в XXIвек . Напълно в реда на нещата е да има внос, дори в Испания, където се пройзвежда почти всичко което може да ти хрумне , си има внос на портокали, зехтин и домати въпреки че са на едно от първите места по производството им.
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А на пазарите всички са със сертификат за пестицидност. Дори и лелката, дето е клекнала на ъгъла на блока и продава 5-те кила домати, набрани рано сутринта.
15
1
 
13
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
в лидл са пуснали каисии по 1.99 лв и праскови 500 гр 0.99 лв нямат вкус браниса зелени трябва да ги чакаш една седмица да омекнат турската зелена сиврия след4 дни на стаина температура протича през пръстите на ръката
14
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пазарувайте зеленчуци от пазарите, а не от големите вериги!Със малко търсене си проличава кой е производител и кой прекупвач! И да Българската стока е по-вкусна. Най-малкото защото по-малко е стояла складове, по камиони и по митници!
13
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите не трябва да консумират гръдските домати, краставици, картофи и чушки!Българските зеленчуци са в ПЪТИ по-вкусни!
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 8Унико, ти ли ще им плащаш пробите на търговците? Да вземе да им плащаме горивото и надниците? Какво ще кажеш. Който внася нещо си поема разходите. Нашите производители също. Еййй, ама"умен"народ бе. Държавата не е торба с пари, дето всеки като поиска да си вземе. Едни с лимузини, самолети и яхти държавата да им плащала, щото не им вървял бизнеса! Други милионери, държавата да им плати очистващите инсталации!
11
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пускайте без сертификати, нека се натъпчем с пестициди, само да са доволни търговците!
10
4
 
3
 
! Отговори
правилно преди 3 години
Не трябва гърците да конкурират българските лимони и маслинизатова да се блокират границите
9
6
 
9
 
! Отговори
Е преди 3 години
"да се сдобият със сертификат за пестициди, преди да пуснат вносната си стока на пазара,"Да купят Българска стока! Защо да им ядем вноса на гърците, пръскан със незнайно какви пестициди, отрови и какво ли не!
8
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Странно....БАБХ взимат пробите, но собствениците трябвало да плащат!? Това е вероятно български прочит на законите и регламентите! Права е министърката за лъжите..
7
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия са вносителите на пластмасови чушки и домати, с които тровят децата ни.Хич не ми е мъчно за тях.
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Все съм чувал за търговци, но за такива като в заглавието- не.Заради кризата останаха в Софето да работят все от *** надолу. Разбра ли бе "зеленчуЧ" :)Търговци на зеленчучи заплашват да блокират ГКПП "Кулата"
5
0
 
11
 
! Отговори
Картофчо преди 3 години
Ами след като за търговците нищо не се е променило, тогава те за какво протестират - нали са търговци щом докарват стоката през границата?Или са си платили да им издадат документ, че са производители, докарват стоката през границата и я продават като собствено производство.
4
0
 
11
 
! Отговори
За бога, братя преди 3 години
вносители, бъдете по-дискриминативни в покупката на зеленчукови партиди и изисквайте готов сертификат от производителите, респ. търговците в Гърция и Турция.Между другото, колко тона е една стандартна партида и по какъв начин 420 лв се отразяват на цената? 5 стотинки на килограм, а може би дори 10 стотинки? Ужас! Като умножим по 10, разликата за крайния потребител възлиза на 1 лв.
3
4
 
22
 
! Отговори
А преди 3 години
Само така. Пълен контрол. Да продават български продикти, е не египетски преопаковани на пристанището в Гърция