Приключи сагата с бездомните кучета във Варна

Фондация "Лъки Хънт" ще поеме грижата за хилядите улични кучета
30 юни 2020 12:32, Ния Христова
16
Приключи сагата с бездомните кучета във Варна
Снимка: БГНЕС
С решението на местния парламент във Варна фондация "Лъки Хънт" поема грижата за бездомните кучета в морската столица. Надеждата е с това да се сложи край на проблемите с безстопанствените кучета в града. След дълга дискусия съветниците от ПК "Обществен ред и сигурност" дадоха положително становище Община Варна и неправителствената организация да подпишат договор за съвместна дейност, съобщават от chernomore.bg. Окончателното решение ще бъде взето от Общинския съвет. 
 
Двете страни ще обединят усилията си, за да бъдат постигнати целите на Националната програма за овладяване на популацията на безстопанствените кучета. Сред тях са намаляването на бездомните четириноги по ефективен начин чрез масова кастрация и установяване на контрол върху популацията на домашни кучета. Цели се и да бъде увеличена информираността, отговорността и активността на гражданите при отглеждане на кучета у дома.
 
За осъществяване на съвместната дейност Община Варна ще участва с финансови средства в размер до 200 000 лева с ДДС. Разчетите ще бъдат подробно дискутирани на предстоящо заседание на ПК "Финанси и бюджет". Те са на база 400 кастрации при престой в приюта 4 дни и освидетелстване на 30 агресивни кучета. В сумата влизат и разходите за 100 кучета, които са настанени в приюта за 90 дни, и отглеждане на бебета до 3-месечна възраст.
 
Общината ще предостави на фондацията хале 2 от общинския приют за безстопанствени животни в с. Каменар. То ще се използва и при необходимост за провеждане на кампанийни мероприятия от фондацията за срока на договора.
 
На вчерашното заседание стана ясно, че част от природозащитните организации във Варна подкрепят инициативата на общината да осъществява съвместна дейност с "Лъки Хънт". Техни представители изказаха мнение, че фондацията има необходимия опит и капацитет да се справи с бездомните кучета в града.
 
Още новини от Варна четете ТУК

16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
5
 
! Отговори
ЕДИН ЛУД преди 1 година
ДА НЕ СТАНЕ СЕГА ОБЩИНАТА ДА ПЛАЩА,А ПО КЪСНО ДА ИЭЛЕЭЕ,ЧЕ ЖИВОТНИТЕ СА БИЛИ УМЪРТВЯВАНИ,А ПАРИТЕ ПРИБИРАНИ. ПРОВЕРКА НЕПРЕСТАННА Е НУЖНА.ПРИ НАРУШЕНИЕ...НЯМА МИЛОСТ.
14
1
 
5
 
! Отговори
виетнамско чудо преди 1 година
До Антон топчевАз до сега за човек изяден от прайд зловещи улични котки не съм чувал. Не казвам че безпризорни котета трябва да щъкат по улиците, но проблемите с уличните кучета и котки са просто несъпоставими.
13
3
 
5
 
! Отговори
Антон топчев преди 1 година
За котките какво чакате всеки ден виждам размазани по няколко докога така котките са в пъти повече от кучетата
12
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По Тошово време се обявявало вечерен час веднъж в годината. Ловните дружинки избиват всичко по улиците, товари се и в екаризажа. Сега като е такава демокрация направете го като в САЩ. Всичко което скита се залавя, ако не се потърси в срок се умъртвява.
11
2
 
8
 
! Отговори
вет.лекар преди 1 година
не вярвайте на НПО те са само за крадене на пари
10
3
 
12
 
! Отговори
Расизъм преди 1 година
Защо кучета може да се гледат в апартаментите, а кози не може?С какво козата е по-малко интелигентна от едно куче?Вчера имаше една статия за един човечец, който има два кошера на терасата си и веднага наскачаха срещу него. Защо един вид животни са по-привилигеровани от други?
9
1
 
16
 
! Отговори
виетнамско чудо преди 1 година
За пореден път се правят напъни един проблем да бъде решен като "решаването" му се дава пряко в ръцете на хора, които имат полза от съществуването му. Как точно очаквате това да проработи?
8
2
 
10
 
! Отговори
Ganjo преди 1 година
Като си знаем как се оправяме,защо ли се лъжем. Да обичаш животните е едно,а търпимост към бездомните кучета е друго.Не е нормално да има бездомни кучета из целия град.Дано успеят!
7
0
 
6
 
! Отговори
Bungar преди 1 година
А дано,ама нада ли!
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И кой ще има интерес кучетата да секнат и да не са по улиците на Варна.
5
4
 
5
 
! Отговори
знаем бе преди 1 година
Що ми се струва, че скоро на варненския пазар ще излезне евтина и прясна наденица за без кинти?
4
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Старите момци,могат да решат проблема,като хапнат заедно с котките,храната ще стига и за тях и няма да се вмирисва в горещините
3
0
 
18
 
! Отговори
Fit преди 1 година
Регистрация задължителна на стопанин и с чип на кучето и строг контрол, защото свободно пуснати кучета нападат и осеменяват и после неочакваните кучила се изхвърлят ...
2
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно време затова внасяхме виетнамци да се грижат за бездомните кучета.
1
3
 
14
 
! Отговори
Бау преди 1 година
Добре звучи. Браво.