Туроператор: Връчването на фишове бави туристите на границата

Гърция едва ли ще причини неудобство на българите, смята специалист
30 юни 2020 13:32, Петя Славова
8
Туроператор: Връчването на фишове бави туристите на границата
Снимка: БГНЕС

От първи юли влизат нови правила при пътуване в Гърция. На специален линк гръцкото външно министерство е поместило всички нови правила за пътуващите – трябва да има попълнена лична информация на посетителите – две имена, адрес на пребиваване в страната, адреса на постоянното местожителство в България, както и всички лични данни на пътуващите. С попълването на тази форма, се генерира уникален баркод, който пътуващият трябва да представи на граничните власти при преминаването на границата. Баркодът може да бъде представен на телефона или на хартиен носител на граничните власти. Това съобщи пред БГНЕС Михаела Барболова от туристическа агенция.

Още по темата

Генерирането на кода отнема до 48 часа. "Ние днес попълнихме два такива формуляра, получихме потвърждение за попълването, и се надявам в рамките на 24 часа да се получи и кода", допълни Барболова.

Гръцкият туризъм е от първостепенно значение за нашите съседи, не вярвам да причинят каквото и да е неудобство на българските туристи при преминаването на границата, смята представителят на туристическата агенция.

Относно глобите и стари фишове и актове, които българската Пътна полиция връчва на прегрешили шофьори, Барболова съобщи, че при събирането на глобите българските полицаи са изключително любезни, учтиви и приятелски настроени. "Наша група туристи беше свалена, проверена, и срещу лични карти им бяха връчени документи за невръчени глоби и фишове, като им беше дадена възможност в 14-дневен срок да платят глобите си с 30%-ова отстъпка, а след това дължат пълната сума".

Българските туристи са наясно, че на границата се правят такива проверки, нямаше протести и напрежение, защото знаят, че дължат парите за глобите. На границата има и ПОС-терминали, на които всеки може да си заплати глобите веднага. Глобата иначе се плаща по местоживеене на виновния водач.

"Не разбирам защо тези глоби трябва да се връчват точно на граничния пункт, като така една група с туристи може да чака ужасно много – например, за връчването на глоба на момиче за нарушение, направено през 2018 г. целият туристически автобус трябва да чака. Има други варианти – пред Български пощи, или с куриер, – има варианти как глобата да бъде връчена веднага на нарушителя. Това означава ли, че тези, които никога не напускат пределите на България, никога няма да си получат глобите?", попита Барболова.

Някои хора тълкуват новата система за връчване на глобите по границите като начин българските туристи да бъдат отклонени от Гърция. "Аз лично смятам, че хората, които са решили да пътуват на почивка в Гърция, ще го направят при всякакви обстоятелства, а тези, които са решили да почиват в България, ще си пътуват у нас. Никой, който иска да пътува в Гърция, не може да бъде пренасочен към друга дестинация", допълни туроператорът.

А българските туристи на границата също не са особено доволни от новите мерки, които гръцките гранични власти налагат от първи юли.

"Не съм много доволен, по-добре ще е да отпадне тази декларация", казва Атанас – пътник, който се връща от Гърция. Попитан къде би избрал да почива по време на лятната си отпуска, мъжът е категоричен, че ще предпочете Гърция пред България. "Там условията са по-добри", завършва Атанас.


8
Още от Страната
"Златно" ли се оказва за българите Черноморието ни?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
4
 
! Отговори
Гръцка бъркотия преди 1 седмица
Абе и гърците са като нас, но бреговата ивица е огромна и не са успели да бетонират всичко. Декларацията им не се отваря, никакъв код не идва, и явно ще пускат свободно, но защо създават суматоха. И аз предпочитам Гърция, всичко е по-добре - и плаж, и условия, има и барове за пиячите - и спокойни места, каквито в България почти не останаха по крайбрежието.
5
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Докато българина не се научи да си плаща глобите и сметките ще бъде така.На моя адрес вече 15 години издирват предишния собственик за сумати дължими суми към различни фирми
4
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Гърците глобяват на границата от години."

Лъжа! Написаха ми акт в Гърция преди 10 години, влизал съм и съм напускал Гърция десетки пъти оттогава. Нищо.
Все забравям да го платя.
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Значи да си попълнят декларация на границатс може (вместо 2 дни предварително от вкъщи) ама ако им връчвт глоба - НЕ!
Все ревете че държавата не наказва всички нарушители и когато същата държава направи нещо за да прибере глобите налагани с години - НЕ, защото ще им повлияе малко на "рахата" Има къде да се провери вече и ако всички го направят преди тръгване няма да се чака.., това обаче държавата не може да го набие в нечии кратуни.
2
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Гърците глобяват на границата от години. Ама Андрешко не му харесва че за да начеше крастата за море в гръцко трябва да си плати юнашките подвизи. Този човек май не разбира че е жалък.
1
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Милиционерската орда крадливи ватенки и диви колибари, събирани по ниви, ливади и обори, завзели властта с преврат през 44 година, продължава да вилнее и до ден днешен.