В разгара на коронавируса: Българите купуват къщи, англичаните – продават

Защо хората у нас се насочват да купуват имоти?
14 юли 2020 09:35, Петя Славова
43
В разгара на коронавируса: Българите купуват къщи, англичаните – продават
Снимка: БГНЕС

Засилено търсене за купуване на самостоятелни къщи с голям двор има в Банско, Разлог, но най-вече в село Баня, отчитат от агенциите за недвижими имоти в района.

В същото време десетки наследници на англичани, които закупиха имоти преди повече от 20 години, сега са ги обявили за продан.

Хората с по-добри финансови възможности са се насочили към закупуване на този тип имоти по две причини. Едната е свързана с притесненията и неясното бъдеще заради пандемията от коронавирус и търсят достатъчно просторно място с двор, където да се усамотят и да не се чувстват като затворници между четири стени при евентуални бъдещи ограничения и забрани за излизане, предава "Монитор". Все повече хора залагат на това, за да имат независимост и да се чувстват защитени сред чиста и сигурна среда, твърдят специалистите в имотния бизнес.

Втората причина е свързана с прогнозите за евентуална финансова криза и нова инфлация, което прави недвижимите имоти най-доброто и сигурното средство за инвестиция, и с почти нулев риск от загуби.

В Разложката котловина вниманието е насочено най-вече към село Баня. Търсят се основно къщи, защото това спестява на купувачите редица административни процедури, свързани с комуникациите – ток, вода и т.н., и пести време за издаване на всички необходими документи за ново строителство. Цените варират в широк диапазон, в зависимост от къщата и местонахождението. Ако тя е ново строителство и обзаведена, цените могат да достигнат и до 1200 лева на кв.м, което се изравнява с хубавите имоти в Банско. Предимство е и ако имотът има издадено разрешително за водовземане на минерална вода. Това обаче го оскъпява с поне 100 лева на квадратен метър.

Търсят се и парцели в регулация, което също спестява доста нерви, време и средства в сравнение с имотите извън регулация, които изискват куп административни процедури по преотреждане на имота и смяна на начина му на трайно ползване, за да може да бъде реализирано строителство. Още по-сложни са процедурите, ако според ОУП имотът попада в зона, за която не е предвидено застрояване. В тези случаи цените варират в широки граници, като за парцел в регулация те са около и над 100 лева, а за имот извън регулация и в зависимост от близостта му до комуникации цените падат между 30 и 70 лева на квадратен метър.

От агенциите за недвижими имоти отчетоха временен спад на търсенето по време на извънредното положение в страната, но на този етап не се отчита спад в цените в сравнение с миналата година. Основните купувачи си остават българи, а продавачи -  англичаните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Kalin72Най-вероятно е така. До момента, в който не искат да играят, а да учат в СМГ или някоя от езиковите гимназии. Не искам да споря заради самия спор, защото и аз съм на мнение, че най-хубаво е да си в къща, в която да си наясно къде какво е вложено от основата до тавана. Знаеш в Германия или дори в Италия на колко метра от къщата имаш спирка на влак, който идва на точен час, сравнително чисто е и е бърз транспорт до центъра на града. Тук за момента не е така.
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен13 000 са нищо. Моя апартамент го взех за 140 000 а не е нищо особено.
37
0
 
5
 
! Отговори
Kalin72 преди 3 години
До МммдаааТези 2 часа загуба на време в път са един от малкото негативи, които има къща на село - или по-скоро в малко градче, къдрто живеем ние. Плюс това, за децата е по-добре да учат в малко училище, да играят на воля и на въздух.
36
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 29, Г-н "Абе пич"За теб 13 000 лв. май са малко пари - ама за мене са години труд, а съм на управленска длъжност и живея под НАЕМ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Така че - МЛЪКВАЙ !!!
35
1
 
11
 
! Отговори
Мммдааа преди 3 години
Експерти много в нашата държава, но все пак си мисля, че нормалните хора с доходи, които им стигат колкото да закърпят положението и да си изплащат основните жилища, са мнозинство. Има и такива, които имат свободни пари за "бункер" в случай на зараза, но не са чак толкова много. Къщата е хубаво нещо, но само ако имаш добра инфраструктура. Ако трябва да тръгваш 2 часа по-рано, защото трябва да закараш децата на училище в града и се връщаш по тъмно, защото трябва да напазаруваш пак от там - мерси.
34
2
 
22
 
! Отговори
Иванов преди 3 години
Четейки коментарите, разбрах че сме нация от брокери и специалисти по недвижимо имущество
33
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цените в големите градове ще се сринат тотално в близките години,цените на селските имоти в близост до големите градове ги очаква леко повишение!
32
1
 
18
 
! Отговори
Брадвата преди 3 години
Може, в Разлог и Банско, ако работиш за Общината или взимаш обществени поръчки.. Останалите - само на пенсия, млади и стари разчитат на пенсия - работа няма! Препитание - няма!
31
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
фейк новина, да покаже колко са се опаричили българите. А в същото време компрометира управляващите че народа бил ударен от пандемията, бизнеса изнемогвал не плаал и подобни тъпотиии на Борисов
30
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Втората причина е свързана с прогнозите за евентуална финансова криза и нова инфлация, което прави недвижимите имоти най-доброто и сигурното средство за инвестиция, и с почти нулев риск от загуби." ХАХАХАХАХАХАХАХХАХАХААКупува се по време на криза , а не преди нея ! При предишната криза 2009-2010 г. имотите паднаха с 40 % - сега предстои същото ! Който купува сега , е без мозък !
29
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
600 лева са нормална заплата в провинцията.Такова е нивото.
28
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Човек, ако си над 22-23 години на възраст и още взимаш 600 лева, трябва сериозно да се замислиш над някои неща.
27
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нямали пари, а купували имоти...Абе, пич, миналата година мой познат си купи къща в едно балканско село. Вярно, къщата е за ремонт, лично съм я виждал, ама става. Разкошен изглед към планината, три декара двор. 15000 лева. На мен в друго село ми предлагаха къщичка в добро състояние, с гараж даже. Двор 1.5 декара. 13000 лева стартова цена.Е, извинявай, ама колко трябва да си богат, за да си позволиш такъв имот? Рокфелер? Бил Гейтс? Абрамович?
26
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пазарът у нас е много зависим от чужбина: англичани , руснаци, българи пращащи пари . А първата вълна англичани взеха да измират и децата им си имат други проблеми и предпочитат парите в брой. Колкото и да не ви харесва - брокерите са единствените които къртят яки пари , първо лъгаха като продаваха стари къщи на чужденци, сега пак. Една позната купи 5 апартамента за 15 години и сега и е все тая дали има продажби или не.
25
2
 
34
 
! Отговори
Qwerty преди 3 години
Като гледам цените в Слънчев Бряг не са мръднали от 7-8 години. Прогнозирам скоро, че и покачването в София от последните години ще се занули. Не може в най-застаряващата нация с най-висока смърност и постоянно строителство цените да се покачват. Всичко е спекула, а не се базира на логика.
24
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 21Мечтая си за шкафчето на Черепа !
23
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези които купуват имоти са хора като Бойко и Гешев с крадени и мръсни пари. А ние обикновените хора с 600 лева заплата за кое по напред
22
1
 
9
 
! Отговори
V преди 3 години
В Италия пак подновиха след края на кризата с вируса продажвата на къщи за 1 ? .Ако в Италия къщоте струват едно евро то тогава колко струват в България ?????????? Випроса е към брокерите .Все пак може и тук да се надуе балона като в Китай но той ще е в София и то с цел да се наврет пари някъде ,а не да се живее в тях.
21
1
 
9
 
! Отговори
Ласмаги Джасмаги преди 3 години
Използването на презервативи убива нацията.
20
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нямали пари, а купуват имоти нашите "бедни" българи !!!