Красимир Вълчев: Не всички мерки могат да се приложат във всички училища

Ако само МОН дава насоки, има риск от "предозиране", обясни министърът
13 сеп 2020 13:00, Петя Славова
23
Красимир Вълчев: Не всички мерки могат да се приложат във всички училища
Снимка: БГНЕС

"Когато системата работи в условия на по-голяма децентрализация, работи по-добре, но трябва да кажем целта, която трябва да следват, както и основните насоки. През март месец това се видя". Това заяви пред БНР министърът на образованието Красимир Вълчев във връзка с противоепидемичните мерки, които трябва да бъдат спазвани в училищата през новата учебна година. Според него, ако само МОН дава насоки, има риск от "предозиране" и да се дадат правила, които не са уместни за всяко училище.

"Не всички препоръки могат да се приложат във всички училища. ... Ясно сме казали каква е целта - да се осигури максимално невзаимодействие между паралелките. Някои училища избраха модел на смесено обучение или на редуване, което означава, че някои родители трябва да стоят през седмица с децата си вкъщи, или на разреждане, което означава да имаме два пъти повече учители, а ние нямаме. Тези модели създават много повече трудности, отколкото този - на невзаимодействие между паралелките в училище". Той припомни, че този модел на невзаимодействие е приложен и в детските градини.

Още по темата

Министърът на образованието коментира запитването от омбудсмана Диана Ковачева до Министерството на образованието за 70 000 деца, които нямат таблети и достъп до интернет при евентуално онлайн обучение:

"Това са нашите данни от миналата година, но цитирани неправилно. От една страна са децата, които не участваха, от другата - тези, които нямаха електронни устройства. Няма сечение на двете множества. Имаше деца, които без устройства, са участвали по някакъв начин, когато е имало желание, са участвали. И обратно - не участват, защото по принцип са неангажирани с образователния процес. Ние имаме 15% ученици, които нямат редовна посещаемост и които трудно ги ангажираме при присъствено обучение. Една голяма част от децата, които не са участвали в дигиталното обучение, не е заради липса на устройства".

По думите на министър Вълчев училищата са преценили как да проведат празничните тържества на 15 септември за откриването на новата учебна година:

"Ще се лишим от част от празничната емоция, но не изцяло".

Във връзка с продължаващите повече от два месеца антиправителствени протести, Красимир Вълчев коментира, че няма драма, ако се стигне до предсрочно прекратяване на мандата на кабинета, но "има стартирани много задачи", които са дългосрочни, които са длъжни да изпълняват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
РУО ще следи как се спазват указанията чрез закани и заплахи -нали затова им вдигнаха заплатите
12
0
 
1
 
! Отговори
аууу преди 3 години
долу маските! Няма епидемия! за 6 месеца умрели 700човека! Не наказвайте децата ,заради старците и многото пари!
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може, както може всички директори и зам. директори да имат фиксирани основни заплати. И училища с най слаби оценки на матурите и не посещаващи учебни часове ученици да са най-привилигированите.
10
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
при болни родители детето ще може ли да посещава училище?При болни учители какво ще се прави? Има ли кой да ги замества? Или важното е децата да са в сградата и да се бутат в поРноградският транспорт без значение, че при наличие на заразен те стават контактни, както и родителите им. Кой ще плаща тестове всяка седмица?
9
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пазете си децата!
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Калинка срещу ковидиoти, класика.
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Очевидно Калинките на ГЕРБ, не знаят какво да правят и говорят общи приказки.
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Внимавайте да не въведете тестове за децата!
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Учениците като тръгнат на училище посещават не само класната стая, а лавката, обществения транспорт и дискотеките отделно ...
4
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който иска може да си държи детето у дома.
3
0
 
6
 
! Отговори
112 преди 3 години
Ама намалете часовете бре!!
2
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Учениците трябва да ПРИСЪСТВАТ В училище !
1
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Г-н министър, миналата уч година се справихте завидно добре! Опасявам се, че тази може да не е така! В нашето уч-ще има доста добри решения, но ме потресе, че децата ще се изолират при кихане! Човек киха без да е болен по много причини- алергии, прах, смяна на температура, запотен го духа вятъра! Ако това с кихането го приложите от сега давайте институции за он лайн обучение още от октомври! А иначе, на всички ни се иска децата да са в класните стаи, а не у дома!