Цените на имотите не паднаха заради епидемията, скъпите се харчат

Какво показват данни на експертите
4 ное 2020 19:30, Петя Славова
119
Цените на имотите не паднаха заради епидемията, скъпите се харчат
Снимка:Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Cpeднoтo пoĸaчвaнe нa цeнитe нa имoтитe в Coфия пpeз изминaлaтa 2019 г. e билo 5,03%, a броят на сделките в по-високия ценови сегмент – над 100 000 евро, продължава да расте и през 2020 г., пoĸaзвaт дaннитe нa голяма aгeнция зa нeдвижими имoти.

Все по-широк профил на купувачите на жилища и дигитализиране на имотния пазар - това са промените, които се наблюдават у нас в резултат на COVID кризата. Ценовите нива се запазват без съществена промяна и към момента няма индикации за понижение. Стабилен е и обемът на сключените сделки от началото на годината, съобщава "Монитор".

"Епицентърът на днешната криза не е близо до имотите, както през 2008 г. В конкретния случай този пазар ще бъде дотолкова засегнат, доколкото е функция на общата икономическа картина. Измененията в резултат от събитията тази година са по-скоро в профила на клиентите, техните мотиви и начините, по които се сключват сделки", посочва Люба Атанасова, изпълнителен директор на агенция за недвижими имоти.

По думите ѝ, вече има сделки, при които страните се срещат физически едва на етап изповядване. "Виртуални разходки, онлайн огледи и депозити, предварителни договори с електронен подпис – тази картина вече е факт при нас. Стремим се да предложим дигитална услуга на този иначе консервативен пазар. Логично, това обогатява и профила на клиентите, чиято възрастова граница пада", казва Атанасова.

Според нея, представителите на милениал поколението отдавна са сред ключовите купувачи на жилища в големите градове. Днес вече виждаме и хора от т.нар. Z поколение – хора около 25-годишна възраст.

"Това са много млади хора, IT специалисти, програмисти, софтуерни инженери, анализатори на данни. Обичайно работят за чуждестранни клиенти или в международни компании. Тези професии не са пряко зависи от т.нар. lockdown, което ги прави нискорискови и предпочитани клиенти на банките. Традиционно ползват и помощ от родителите си. Постепенно се утвърждават като значим процент от купувачите на жилищни имоти", допълва още Атанасова.

Според нея, промени се наблюдават и в поведението на купувачите по отношение на времето, за което правят покупката.

"През последните месеци наблюдаваме по-динамично поведение от страна на купувачите. Те избират имот и скоро след това сключват сделка. Около 45% от тях купуват имота, за който първоначално са се обадили. Вземат бързи решения и избягват отлагане", казва Атанасова.

Цените по райони в София

С около 4% расте цената на двустаен апартамент през първите 9 месеца на 2020 година в сравнение със същия период за 2019 г. При тристайните жилища покачването е със 7%, показват данните. Броят на сделките в по-високия ценови сегмент – над 100 000 евро, продължава да расте и през 2020 г. те още по-уверено доминират пазара. Делът им към момента е 38% от всички, следвани от покупките между 70 000 и 100 000 евро, които през 2018 г. представляваха най-същественият процент. Устойчив остава делът на покупките под 50 000 евро.

Ценови нива на сделките /евро/

"Цената на сделките расте не толкова поради покачване в цената на квадратен метър, а поради измененито в профила на желания имот”, казва Юлияна Шехерова-Димитрова, мениджър в агенцията. "При нас купувачите се интересуват предимно от тристайни и многостайни жилища за собствено ползване. Двустайните имоти се купуват с инвестиционна цел, поради което търсенето при тях е концентрирано в централната градска част. Когато купуват за живеене обаче, клиентите стават по-взискателни по отношение на разпределението и пространството", пояснява Шехерова.

По думите ѝ, партерни жилища със собствен двор при новото строителство и апартаменти с големи тераси при старото са хитът сред купувачите. Повишен интерес има и към градски къщи.

"Пандемията безспорно събуди у купувачите идеята да се сдобият с имот, който да им дава възможност за собствено пространство на открито. Тенденция за част от инвеститорите, още преди COVID периода, беше изграждането на проекти с партерни апартаменти с английски двор, вместо традиционните гаражи или малки търговски помещения. В общия случай клиентите купуват имоти с възможно най-обширни тераси. През последните месеци отчитаме и ръст не само в запитванията, но и в реалния брой сключени сделки за къщи", допълва Шехерова-Димитрова.

 Мотиви за покупка и продажба

Сигурно вложение на парите в нестабилни времена остава ключов мотив на купувачите да се сдобият с имот, извън нуждата от дом. Дори онези от тях, които нямат амбицията да го отдават под наем, считат, че в дългосрочен план това е позната и сигурна инвестиция.

По-разнообразни са мотивите на продавачите. Част от тях искат да се освободят от имот, който не съвпада с личните им нужди и да вложат парите в друг пасив. Расте и броят на хората, които през последните 9 месеца са продали апартамент, получил през тази година разрешение за ползване. Наблюдават се продавачи, които до момента са били на наемния пазар, но искат да излязат от него.


 


119
Още по темата: цениСофиябанкиимоти
Още от Страната
Не може само да чакаш скъпи пътеки, а при нужда да не лекуваш!
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
106
0
 
2
 
! Отговори
КК преди 3 седмици
абе ,че ще паднат ще паднат, ама не се надявайте за нещо феноменално, най-много 20-30% и то след няколко години.
105
0
 
9
 
! Отговори
The Real Бай Иван преди 3 седмици
Истината е, че на брокерите им гори под *** в момента. Дали е скъпо, дали е евтино - тях не ги бърка. Те си вземат 2-3% комисионна от продажната цена на имота (т.е. не реално обявената за пред държавата). Така че и повече и по-малко - все тая. Ще вдигнат процента.

Проблемът, който силно ги притеснява е, какво ще стане като гръме бурето с барут. И хората почнат масово да имат нужда да продават. Пренасищане на пазара.

При което брокерите са аут. Те и сега започват да го усещат, затова нервничат
104
0
 
10
 
! Отговори
Гост преди 3 седмици
Ах каква фантазия имат брокерите! Време е мораториума върху кредитите да падне! Всяка агенция бтекламираща в имот.бг трябва да дава поне 3% капаро от стойността, за да не укриват комисионни.
103
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Купуват яко, хора нарушават карантината и с подпомагащи дишането апарати се
борят да купят имот, шофьори на линейки се отбиват от маршрутите си, за
да оглеждат апартаменти за покупка, пенсионер вместо да хвърли пари през
балкона купи 2 апартамента, завърнал се берач на ягоди от чужбина плаща
3 хил евро за кв м жилище. И такива ми ти мокри брокерски сънища.
102
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До :)

не живееш в България, а расъждаваш колко трябва да струва имота тук? не се обаждай ако обичаш. Ако искаш купувай с парите от чужбина, но не съветвай нас тукашните кое колко трявба да струва.
101
3
 
21
 
! Отговори
Купувач преди 3 седмици
Каква гледка само. Мизерия, бездомни кучета, беднотия ужас. Входовете миришат на урина. Долу паркингите целите в кал. На улицата да намеря парите няма да ги инвестирам в имот в София. Хоум Офиса ще оправи София и ще останат само гордите софиянци в грозният им град. Викат бате 200 300 хиляди еврака пари за кафе немат. Най големите лаладжии. София стил шопска салата.
100
2
 
19
 
! Отговори
ЕКСПЕРТ преди 3 седмици
Д.билите дето са се набълбукали със кредити ще д.ухат супата под вода. Останалите , нормалните ще си пият 30-годишното уиски . Айде със здраве.
99
2
 
10
 
! Отговори
Терсенето преди 3 седмици
Във тия бастилии на снимката, може да ме закарат само под конвой доволно пиян. Камо ли да плащам еуро, ойро, евро или български левчета. Във източен Берлин за подобни места има по евтини имоти бе чарлита. Панелки пред рухване, че и кредити теглят за тия коптори. Да живеят "брокерите".
98
2
 
19
 
! Отговори
Шоп преди 3 седмици
В София вече са ненормални! 2к-3к еуро за м2 . Което чиста квадратура е към 4к. А доколкото чувам заплатите били по 500-1000 еуро. Са да ме извинявате, но това са 300к за апарт = цял живот изплащане. Не мерси!
97
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Вече изтискан лимон се опитват сега да му пуснат още сок. Най-много да им паднат семки в салатата на брокерите и ще им горчи.
96
1
 
3
 
! Отговори
Име преди 3 седмици
До От 63 до Име: Да, но... От вашата статистика се вижда, че след 2009г цените на имотите са падали няколко години, въпреки, че през цялото време средната работна заплата ... се е покачвала.
95
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 85

"От друга страна има къде по красиви места за строителство на къщи и земя на добра цена"

Така е, има къде по-красиви места акто Франция, Италия, Испания и много други.
Да купуваш имот в Бг трябва да си хахав.
94
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Купувайте, че имоти не останаха! 50те лева повишение на пенсията смятам да ги инвестирам, да се свети името ти, Баце!
93
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Банките вече имат отдели "управление на недвижими имоти". Кредитната ваканция изтича за хора и фирми най-късно през март. Имоти ще се купуват от ЧСИ-та и банки. В момента ЧСИ продава целите кинокомплекси Арена. Така ще се продават и цели офис сгради догодина, и недозавършени строежи и т.н. Съболезнования към тези, които са купили жилище на зелено, като примерно до Кауфланд в Младост, където стои дупка от години, ни с плакати с телефони за продажба. Търпение още половин година само и цените...
92
1
 
26
 
! Отговори
До Цената преди 3 седмици
Това вече се случва.Офисите са празни,бяха празни и през лятото.При наемите също има проблеми-защото хората работещи от вкъщи именно от там работят-от вкъщи,а не от квартирата в близост до празния офис.Няма фундамент цените да продължават да вървят нагоре,но е факт,че за момента търсенето на жилища НЕ намалява.От данните,които пуснах по-долу се вижда,че имота не става за инвестиция(особено за отдаване под наем). Населението намалява+25% празни жилища (в София)+още много незавършени,кой ще живее?
91
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"Епицентърът на днешната криза не е близо до имотите" Абе вие нормални ли сте?
Няма пандемия която ще доведе до тотална рецесия,няма двуцифрен спад на БВП,няма намаляване на доходите на заетите лица,няма всеобща несигурност за бъдещето!
90
1
 
17
 
! Отговори
До 85 преди 3 седмици
И ти си прав до момента в който дойдат децата. Иди ги води на детска градина, след това на училище сред поляната. Недай си Боже да ти потрябва доктор или денонощна аптека.
89
3
 
0
 
! Отговори
От 63 до Име преди 3 седмици
Да, така е, но сметни отношението на средна работна заплата (била тя и брутна) срещу цената на м^2 за тези години. Има отчетлив ръст на това колко м^2 можеш да купиш днес с една средна заплата спрямо минали години.
Плюс евтините и напълно достъпни кредити.
88
16
 
3
 
! Отговори
:) преди 3 седмици
Цените падат, но с не повече от 5%. Който чака цена 300-400 евро в добър район на София е просто малоумeн. Само за протокола - не се занимавам с имоти, даже не живея в България. Идея си нямате какви цени има на имоти по света. София е кочинка, но и цените са относително ниски.
87
6
 
20
 
! Отговори
86 преди 3 седмици
Почти всяка инвестиция в БГ е безсмислена. Инвестицията в Боколандия е покер. По-добре иди в някое казино. Поне ще стане бързо.