Акция "Зима" продължава, сменихте ли гумите?

От 15 ноември колите трябва да са със зимни гуми
16 ное 2020 16:37, Ния Христова
26
Акция "Зима" продължава, сменихте ли гумите?
Снимка: БГНЕС
От 15-и ноември автомобилите задължително трябва да бъдат оборудвани с гуми, които са подходящи за зимните условия. Водачите са задължени да шофират с тях до 1-ви март, съобщи БНР. Продължава и акция "Зима", третата част на която следи дали автомобилите са пригодени за зимните условия.
 
Според последните законодателни промени след 15-и ноември колите у нас трябва да са с гуми със зимни характеристики или с такива с минимална дълбочина на грайфера 4 милиметра. Според закона глобата за тези, които бъдат заловени от "Пътна полиция" да шофират с различни от тези параметри гуми, е 50 лева. Отнемат и 6 контролни точки.
 
Ако гумите са употребявани повече от 6 години, сцеплението им на сняг и лед ще е много по-ограничено, дори и да има шарка.
Още по темата
 
В цялата страна продължава акция "Зима", която започна в началото на месец ноември. Превозните средства с животинска тяга и товарните автомобили бяха проверявани през първия етап. Във втория етап на операцията се акцентира върху пешеходците. От "Пътна полиция" следят основно за неправилно пресичане.
 
"В момента е в ход втората кампания - пешеходци, пътници и водачи за толерантност на пътя, която продължава до 20-и ноември и е насочена към пешеходците и поведението на водачите спрямо пешеходците. Обръщаме внимание на пешеходците да спазват правилата за безопасно пресичане и да използват специално обозначените за това места. Препоръчваме също така в тъмната част на денонощието да се избягва пресичане на неосветени или слабо осветени участъци на пътя, като е желателно да носят светли дрехи или дрехи със светлоотразителни елементи, за да бъдат забелязвани от водачите на пътни превозни средства", каза инспектор Севдалина Атанасова от "Пътна полиция".

26
Още от Страната
Разширяват социалните услуги в община Велико Търново
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
10
 
! Отговори
У преди 2 седмици
Уж правят акция, а днес след Аспарухов мост един се беше превил да не се вижда между мантинелата и един бор. Сложили радара точно зад мантинелата и щракат снимки наред. Този катаджийски манталитет няма да се промени, освен с чудо някакво! Там е интересно място, защото не е ясно обозначено ограничението. Последният знак е 80км/ч от магистралата, но пък си в града-би трябвало да е 50км/ч. Има и един знак 40-хлъзгав път +дъжд/сняг. Ако караш с 50, 100% ще те блъсне някой отзад и хоп-хранииилка!!
25
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
От 15 ноември до 1 март или с гуми за зимни условия с поне 1,6 мм грайфер или с друг вид гуми с поне 4 мм грайфер. През останалото време на годината гуми с поне 1,6 мм грайфер. Основното при зимните и летните гуми е температурата на пътя, а не дали има или няма сняг.
24
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Значи нещата са малко по сложни: летните се ползват над 20 С градуса, те са твърди и при над 30 не се стапят. Зимните обратно меки но при високи темп. и висока скорост се топят и не спират. За къси разстояния и ниски скорости всесезонки, но при високи скорости или планински терени си трябват съответните гуми.
23
5
 
6
 
! Отговори
Коментар преди 2 седмици
Какви зимни гуми в гьолищата и сланите бе?Малоумната гербераска шайка иска съвсем да се изпотрепем по пътищата!Зимните гуми с грайфер за сняг са си за сняг и тогава от тях има ефект и сцепление! Тикварски шапкарски рекетьорски малоумщини!Зимните гуми са за страните дето има сняг!
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ако не си със зимни, а например летни то тогава важи правилото за 4мм. Тоест, ако си със зимни/всесезонни, може и да си с 3мм. примерно.
21
1
 
3
 
! Отговори
Док преди 2 седмици
Ас з пък от 15 години съм шофьор и колите ми все са били със задно предаване и над 130кс. По тази причина не съм си и помислял да карам със "хубави летни/всесезонни гуми". Яка и нова зимна гума и съм спокоен. Белята може да стане точно 5 метра след като си тръгнал от паркинга.
20
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Шофьор съм от 15г. никога не съм карал със зимни гуми. Не карам колата две седмици и толкова. Годината е 2020 а не 1970г. сняг вече няма под 700-800 м. надм. височина.
19
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Задължителни са гуми, предназначени за зимни условия ИЛИ гуми с дълбочина на протектора поне 4 милиметра. Иначе казано за проверката стават кални и летни с дълбок грайфер. Ама все пак през зимата е по-добре със зимни, опитайте.
18
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Миналата година имаше сняг само но 5-ти февруари и той нямаше и 1см. Не си смених гумите. Тая година може да няма и 1см. сняг.
17
2
 
13
 
! Отговори
Сахар преди 2 седмици
Всесезонни гуми от реномирана марка и си свиркаш, и не се занимаваш с гумаджии.
Ако караш по хижите и горските пътеки си трябват сериозни гуми, но за в града с всесезонните няма грижи.
16
1
 
11
 
! Отговори
FF преди 2 седмици
Ако като в математика,предполжим.. като дойде зима и почват всички и журналисти и сайтове да ЛЪЖАТ..за задължителните зимни гуми ..какво да мислим за съществуващия ковид проблем..там колко са лъжите.. ?
15
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не е точно така, лятната гума при 0 и надолу град дуса става на пластмаса и няма никакво сцепление
14
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Щом е за пари тълкуват законите и правилника, всякак фаровете за мъгла трябвало да се ползват само за мъгла а в закона пише при намалена видимост ае 50лв за зимни гими че са задължителни но ще вземат да глобяват и за тях още 50лв и от всеки така ий как се правят бюджети а един беше осъдил България в Страсбург защото го глобили че пуснал фарове за мъгла при дъжд
13
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До да знаеш

To и през лятото можеш да сътвориш ПТП за 2 секунди...
Нека променят закона - зимните гуми да са задължителни САМО ако пътните условия го изискват! Ако пътя е сух, сняг няма, то тогава е абсолютно все едно дали ще карам с летни гуми през май или през ноември
12
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не лъжете хората зимните гуми не са задължителни а препоръчителни така пише в закона за грайфер, е ясно 4мм мин
11
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Те т. ъпанарите не се упоменати никъде в закона че гумите трябва да са зимни, егати плитките мозъци
10
5
 
5
 
! Отговори
да знаеш преди 2 седмици
До Анонимен 8

Достатъчни са и 2 секунди да сътвориш ПТП.
9
7
 
9
 
! Отговори
xdsds преди 2 седмици
До Анонимен 8

Гумите са зимни, а не снежни, умник.
8
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не, няма и да ги сменя!
При тотално променения климат, където сняг пада за максимум 2 седмици в годината, тези остарели разпоредби са безумие!
А ако ме спре гербав милиционер ще подпиша акта с особено мнение, тъй като нито гербавия милиционер е техническо лице, нито има шублер с който да ми измери грайфера
7
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Анонимен 6

Според климатичният закон.Ако не им се сменят гуми, да се изнасят към Малдивите.