Коледните базари се свиват наполовина заради коронавируса

В Русе той е повече за настроение, отколкото за веселие и покупки
2 дек 2020 16:10, Елка Василева
5
Коледните базари се свиват наполовина заради коронавируса
Снимка: БГНЕС

Коледните базари ще работят с наполовина от капацитета си в сравнение с предишни години заради мерките срещу COVID-19, пише „Монитор“.

Само 8 са търговските къщички на традиционния коледен базар в Русе. Първоначалният замисъл бе павилионите да са 30, но заради тежката ситуация с коронавируса базарът тази зима е по-скоро за създаване на празнична атмосфера, отколкото място за масово веселие и покупки. Търговците в тези 8 къщички предлагат коледни аксесоари и стоки, има и храни и напитки.

Заради констатирани нарушения, свързани с неспазването на мерките като консумация на място и неспазване на дистанция, бе взето решение работното време на Немския коледен пазар в София да се намали до 20 ч.

Във Велико Търново коледният базар се намира в парка Марно поле в центъра на града. На него се продават всевъзможни неща, като се започне от коледни чорапки и рогата на елените на Дядо Коледа, мине се през дрехи, якета и шуби и се стигне до вкусни лакомства, мръвки и вино. За разлика от друга година обаче този път няма дегустация на място, а хората си ги купуват за вкъщи. Според организаторите от общината са взети всички мерки за безопасност на територията на базара. Движението се извършва в едно направление със спазване на дистанция от посетителите. На територията на базара се влиза задължително с предпазни маски. Преди да бъде отворен базарът, инспекторите от РЗИ са извършили проверка и са установили, че няма допуснати нарушения от страна на търговците. Базарът се открива официално днес, така следващите проверки евентуално биха били през следващите дни и седмици.

И в Шумен във вторник подреждаха павилионите, като в сряда вечерта ще започнат да работят 4 от тях със сувенири, подаръци и пакетирани лакомства.

Коледният базар на Добрич пък ще отвори врати идната седмица при строго спазване на всички противоепидемични мерки.

По традиция и тази година в къщичките в центъра на града ще се предлага разнообразие от храни, подаръци и празнични украси. Посетителите ще могат да си купят картини, играчки, сувенири, сурвакници и картички, хлебни и сладкарски изделия; месни и млечни продукти, пакетирани и насипни шоколадови изделия, бонбони, ядки, плодове, мед, пчелни продукти, греяно  вино и други топли, безалкохолни и алкохолни напитки, коледни десерти, както и прясно приготвена храна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
3
 
2
 
! Отговори
нонсенс преди 3 години
А в София на коледния базар си кибичат като че няма никаква пандемия. После мерките били неефективни. Ами може би принудителна карантина в ареста за 10 дни ще оправи положението.
3
0
 
2
 
! Отговори
аз преди 3 години
Заради констатирани неспазване на дистанция, бе взето решение работното време на Немския коледен пазар в София да се намали до 20 ч.--??????? Састо винаги *** Хъндъкова се изходи неподготвена. И какво че ще намалят време - за да се струпат повече хора? Защо не се направят ограничители за дижение като в летища? Защо къщички не се разположат свободно из целия парк? Защо трябва да се ссвират на 15 кв.м. като миналата година. Какво докосне Фъндъща - се ***
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма вече дядо Коледа,а дядо Ковид.
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ще е интересно в Ловеч ..забраниха пазара в сряда още преди 3 седмици .нищо че Лидъл и била ,тмаркет на закрито работят интересно ще пуснат ли пазар ,нашите хора с коледния базар как ще работят )