Втори пик на заболяване и какво е т.нар. "Long COVID-19"?

Ваксините са препоръчителни за хора със сърдечни заболявания
18 яну 2021 13:26, Петя Славова
6
Втори пик на заболяване и какво е т.нар. "Long COVID-19"?
Снимка: БГНЕС

"В началните месеци на пандемията се появиха съобщения от Великобритания за т.нар. "Long COVID-19". Тогава се забеляза втори пик на заболявания, които протичат по различен начин. Пациентите вече бяха PCR-негативни, но с изработени антитела от късната фаза на инфекцията. Това по-скоро е познатата цитокинова буря". Това заяви пред Нова тв началникът на Клиниката по кардиология в "Аджибадем Сити Клиник" проф. Иво Петров.

Специалистът казва, че този процес е бил описан при повече деца.

Още по темата

"Все пак тези случаи са изключително редки. На заболели под 21 години се падат между 0,003 и 0, 006 % смъртност. Никой обаче не казва, че децата не биват засегнати от вируса. Беше казано, че става по-трудно и го карат по-леко, но това не е абсолютно", добави проф. Петров.

Той добавя, че много често цитокиновата буря засяга сърцето и съдовете. По думите му, много негови колеги са наименовали тежкото преболедуване на COVID-19 като вирусна пневмония със сърдечно-съдови усложнения. Петров препоръча да се ходи профилактично на лекар - кардиолог след прекарване на инфекцията.

"Много хора казват, че отново карат коронавируса, тъй като имат повторни симптоми. Най-често това не е така, няма повторна инфекция, а има последствията на тази възпалителна буря. Те могат да бъдат лекувани", уточни професорът и успокои, че при правилно лечение, тези проблеми са обратими.

Според него ваксините са много препоръчителни за хората със сърдечни заболявания и те не крият никакви опасности.

Проф. Петров заяви, че вече си е поставил ваксина срещу COVID-19. Той изрази надежда, че все повече препарати срещу COVID-19 ще получат зелена светлина и ще помогнат за справянето с пандемията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
ха ха преди 3 години
Юруш на ваксините! Предплатени са :)))
5
1
 
15
 
! Отговори
Тедрос Меланом преди 3 години
Дългият Ковид е също като късия Ковид , само че дълъг!
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, да аме не! Как така със същите симпоми, като преди това 2 седмици си окей и после старата песен на нов глас - това да не е заболяване с последващо заболяване!Хъм пак нещо не им се връзва и няма много конкретен отговор!
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
One LONG COVID-19 and one TALL CAPPUCCINO, please!
2
3
 
14
 
! Отговори
Long COVID-19 преди 3 години
е като дългооооооооо кафе....смешници!!
1
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГРИПА Е СЕЗОННО ЗАБОЛЯВАНЕ