Шеф на Неонатология: Не пречи бременни да се ваксинират за COVID

Имунизацията трябва да се поставя след преценка на лекар
Обновена: 21 яну 2021 16:10 | 21 яну 2021 16:10, Валерия Белчевска
12
Шеф на Неонатология: Не пречи бременни да се ваксинират за COVID
Снимка: Pixabey

Няма пречка бременни жени да бъдат имунизирани срещу коронавирус, след преценка от лекар. Това каза в интервю за БТА д-р Донка Узунова, началник на Неонатологичното отделение към Втора САГБАЛ "Шейново" и председател на Контролния съвет на Българската асоциация по неонатология.

"Лекарят би трябвало да прецени епидемичната опасност за бременната жена, дали рискът от реална инфекция със SARS-CoV-2 е висок. Да се прецени времето за изработването на имунитета от нейния организъм и възможността за предаване на антитела, трансплацентарно. Да бъдат взети предвид придружаващите заболявания и състоянието на самата бременност", посочи тя.

Д-р Узунова допълни, че все повече източници посочват, че няма противопоказания за кърмене след ваксинация. Новородените, както и децата до 16 години не са участници в проучванията и няма данни за въздействието върху тях, поради което до този възрастов период, ваксинацията за SARS-CoV-2 не е препоръчителна. Ако възрастните хора в обкръжението на децата са ваксинирани или преболедували, то те не биха създали опасност от заразяване за тях.

На въпрос как се справят лекарите, занимаващи се със здравето на бременните, родилките и новородените, тя отговори, че при наложените за втори път ограничения, на лекарите се е наложило да се адаптират без да спират прегледите и консултациите за бременни и родилки, както се е случило при първото затваряне. С по-строг график, с еднакви предпазни мерки за персонала и пациентите, без придружители и посещения по време на хоспитализационния престой, строга дезинфекция и хигиена - персонална и на помещенията.

Прекъснати са били посещения на членовете на семействата на деца с по-дълъг престой в болницата-боледуващи, недоносени. Контактът е бил осъществяван с разговори по телефона, с видеовръзка с децата, с изпращане на снимки и клипове.

Според д-р Узунова има осъвременяване на картината на раждаемостта в страната. Все повече семейства желаят второ, трето и дори четвърто дете. Повече многоплодни бременности има във връзка с репродуктивните технологии. По-висока остава възрастта за първо раждане в градовете, намалява броят на децата, родени с аномалии, което се дължи на добрата и все по разпространена пренатална ехографска диагностика, генетичен скрининг и профилактика по време на бременността.


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
Мими преди 1 месец
Това изказване дали е некомпетентност или простотия? Най-вероятно и двете.
9
0
 
2
 
! Отговори
БОЦИ-БОЦ преди 1 месец
НЕ ПРЕЧИ, на кого му е изтрябвало нормално, здраво бебе, когато може почти да се предпази от ковид-грип за кратко.
8
0
 
5
 
! Отговори
(-_-) преди 1 месец
Ужасно манипулативно заглавие! Жената ясно заявява, че не е препоръчително да се ваксинират деца и бременни, защото не е тествана ваксината с такива групи.. Не ви е срам!
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Как ще пречи всички под ножа)като даваха една бременна родила ама детето и било болно от ковид и в утробата и само се излекувало,хей кви сериали )
6
0
 
8
 
! Отговори
Хемус преди 1 месец
После да не се роди шесторъкият Шива
5
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не пречи да пробваме тоест?
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Е а нема нужда де! Оставете в другите държави който иска да се жертва за експерименти! Тук и без това раждаемостта е почти никаква, нямаме хора, които да прежалим за опитни зайчета!
3
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Доктор Донка щом казва, значи може. Ама по преценка на еди-кой-си.
Къде ги намират такива, ще речеш, че леля Пена от кварталната сергия дава мнение.
2
0
 
13
 
! Отговори
Doktora преди 1 месец
Щом непречи значи и доктора може да поеме отговорност за ваксинацията. Защо да се подписват декларации? Нека цялата отговорност се поеме от лекарите и производителите!
1
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То не пречи, подписваш декларацията, подаваш ръката, бият ти "ваксината", после се оправяш ако нещо стане. Хората изрично си упоменават , че нямат данни от реакции върху деца и бременни жени и че ще е нужно много по-дълго време да се проследят евентуални странични реакции и ефекти, но явно тази "лекарка" е по-запозната от производителите и агенциите по лекарства на целия свят взети заедно. Лекари с такива безотговорни твърдения трябва да могат да се съдят после от потърпевшите.