Адвокат осъди НАП за 1 лев за изтичане на лични данни

Решението създава съдебна практика при бъдещи подобни случаи
23 яну 2021 15:08, Петя Славова
9
Адвокат осъди НАП за 1 лев за изтичане на лични данни
Снимка: БГНЕС

Адвокат от Пловдив осъди Националната агенция за приходите заради безпрецедентното изтичане на лични данни на милиони българи през 2019 година. Искът е за символичната сума от 1 лев. Решението на Административния съд в града обаче не е окончателно и предстои да се разгледа от Върховния административен съд.

Обезщетението е присъдено на Ясен Крайчев за претърпените неимуществени вреди по случая. За юриста по-важно е, че решението на магистратите създава съдебна практика при бъдещи подобни случаи.

"Не конкретно за делата срещу НАП и за теча на данни, а и за евентуални бъдещи пробиви. Било то за държавни институции, било то на частни корпорации, като това е една добра практика, която може да бъде използвана и от колеги адвокати, и от граждани", коментира адвокат Ясен Крайчев.

От Националната агенция по приходите също смятат, че са пострадали от изтичането на данните.

"Ние не наричаме това изтичане на данни, наричаме го хакерска атака поради неговата житейска природа. Така или иначе юристите на НАП водят няколкостотин такива дела и доколкото ми е известно няма все още нито един окончателен съдебен акт", каза пред БНТ говорителят на НАП Росен Бъчваров.

От изготвената по време на процеса в Пловдив техническа експертиза обаче се е разбрало, че дори след изтичането на данните НАП не е предприела адекватни мерки.

Един от пострадалите е Милена Хаджиева, която в момента работи в чужбина. Тя така и не е разбрала какви лични данни за нея са изтекли в мрежата. Притесненията обаче и до днес остават.

 "Например от това, което чуваме като измами да съществува продаване на недвижими имоти на хора, които живеят в чужбина. Откриване на някакви фирми, след това с натрупване на задължения. В този момент имам ли фирми, нямам ли, заяви Милена Хаджиева.

В момента по казуса в страната се водят стотици дела, заведени от частни лица, освен това се очаква решение на Върховният съд дали агенцията трябва да плати глоба от над пет милиона лева по решение на комисията за защита на личните данни.


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
мхм преди 1 месец
в сащ подобен казус щеше да струва над милиард..
5
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В този момент имам ли фирми, нямам ли, заяви Милена Хаджиева.

Ами да провери в Търговския регистър, публичен е.
4
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ай сиктир. Това с данните е страшна простотия. Локуми за разтягане. Вервайте ми. Нищо и никой не може да направи, ако има имената и ЕГН. Трябват хора облечени във власт - нотариуси. Ама те тъй или иннааче имат достъп до програмата на МВР, та не са премрели за вашите или на баба ви лични данни.
3
11
 
4
 
! Отговори
Край преди 1 месец
Вредата от изтеклите "драгоценни" данни е НУЛА.
Всяка седмица в България пребиват и изнасилват и ограбват по една баба или дядо по селата, но за чиновниците е по лесно да пазят "личните данни". както се видя даже и тва не могат но това е измислен проблем
2
5
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 1 месец
ВЪВ ЧУЖБИНА СИГУРНО ОБЕЗЩЕТЕНИЕТО ЩЕ Е МИНИМУМ 1000 ЕВРО И ПОВЕЧЕ НО В БЪЛГАРИЯ ПОЛУЧАВАШ 1 ЛЕВ КОИТО НЕ ПОКРИВАТ РАЗНОСКИТЕ ДО СГРАДАТА НА СЪДА!!!
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
bulgarski unak! :-)... za Chernobil pak taka li?! :-)