Шулева: Без реформи не можем да очакваме възстановяване

България драстично изостава в дигитализацията, смята тя
Обновена: 3 фев 2021 10:13 | 3 фев 2021 10:03, Анисия Иванова
15
Шулева: Без реформи не можем да очакваме възстановяване
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Основният фокус на новото правителство на България трябва да бъде върху възстановяването и устойчивото развитие на страната, защото преодоляването на кризата и нейните последици е едната страна на въпроса. Но много по-важно е ускореното създаване на условия за бързо възстановяване чрез реформи, които са посочени в доклада на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), например за намаляване на пречките в бизнес средата, електронно правителство и преодоляване на неравенствата. Това заяви Лидия Шулева, заместник-председател на Икономическия и социален съвет, бивш вицепремиер, министър на икономиката и на социалната политика, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

"Пътят за възстановяване минава през инвестициите. Ако ние създаваме пречки пред инвеститорите, няма как да очакваме, че ще постигнем едно бързо възстановяване и устойчиво развитие. За мен първостепенната задача пред новото правителство ще е много сериозно да погледне върху това какви реформи да предприеме бързо, за да направи бизнес средата много по-добра за инвестиции“, коментира Шулева.

По думите й в доклада на ОИСР има доста критика, но тя е градивна и насочена е към това България да положи още повече усилия за постигане на реформи в определени области.

"Една от тях е въпросът със задълбочаващото се неравенство. Това произтича от високите бариери за правене на бизнес, не добрата бизнес среда от гледна точка на конкуренция и свободния пазар. Преодоляването на неравенството не значи само да вземем от богатите и да дадем на бедните, а да създадем условия за равен достъп до пазара за труда и справедливи условия за труд. Това се постига с добро образование или добра преквалификация“, каза гостът в студиото на Bloomberg TV Bulgaria.

Един от проблемите с бизнес средата е драстичното изоставане на България по отношение на дигитализацията. При положение, че ние имаме един от най-високо развитите ИТ сектори, но от друга страна сме много изостанали по отношение на дигитализацията – на електронното правителство, на правосъдието и като цяло на всякакъв тип услуги за населението, каза още тя.

Заместник-председателят на Икономическия и социален съвет коментира и кризата с Covid-19.

Според нея мерките били ненавременни, "груба грешка беше пренасочването на средства от Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, защото готови проекти бяха лишени от финансиране, а средствата разходвани неефективно“.

На въпрос дали е под риск приемането на страната ни в еврозоната, тя коментира, че България има потенциала да генерира реформаторска енергия, както това се случи при приемането ни в ЕС.

Целият разговор вижте във видеото.


15
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
13
0
 
2
 
! Отговори
ИТ експерт преди 9 месеца
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
11
0
 
4
 
! Отговори
Христо Христов преди 9 месеца
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
8
0
 
10
 
! Отговори
Пор преди 9 месеца
7
0
 
12
 
! Отговори
Перниканец преди 9 месеца
6
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
5
0
 
11
 
! Отговори
Съвременик преди 9 месеца
4
0
 
8
 
! Отговори
МЕЧ преди 9 месеца
3
0
 
12
 
! Отговори
Бебо преди 9 месеца
2
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
1
0
 
12
 
! Отговори
Леда преди 9 месеца